Družino Biden bodo preiskovali

Datum:

Potem ko so republikanci na vmesnih volitvah osvojili večino v predstavniškem domu, so v četrtek predstavili širok nabor preiskovalnih ciljev, ki bodo osredotočeni predvsem na predsednika Joeja Bidna in posle njegove družine. Prvi cilj preiskave bo pridobitev bančne evidence predsednikovega sina Hunterja in brata Jamesa Bidna. “Želim biti jasen. To je preiskava Joeja Bidna in na to se bo odbor osredotočil v naslednjem kongresu,” je dejal  predstavnik republikancev James Comer.

                   

Predstavnik republikancev James Comer je napovedal, da bo nadzorni odbor sprožil preiskavo družine Biden zaradi morebitnih kršitevmvključno s “prevarami v elektronski obliki, zaroto za izvedbo goljufij v elektronski obliki, kršitvijo zakona o registraciji tujih agentov, kršitvijo zakona o korupciji v tujini, kršitvijo zakona o varstvu žrtev trgovine z ljudmi, davčne utaje, pranja denarja in zarote pranja denarja.”

Comer je na tiskovni konferenci poudaril, da bo fokus na morebitnih bančnih kršitvah in zapisih. Sami naj bi že imeli nekaj zapisov, ki kažejo na morebitne sumljive dejavnosti in kazniva dejanja, pri čemer naj bi vsaj 150 takih bremenilo predsednika in njegovega sina. Comer je pojasnil, da je mogoče videti, da ima za sabo močno bančno ozadje, in dodal, da v zgodovini Združenih držav Amerike ni bilo še nikogar, ki bi imel na vesti toliko poročil o sumljivih dejavnostih, piše Breitbart. Prej je imel namreč kongres dostop do vseh informacij, Biden pa je kasneje to načrtno spremenil. Comer je prepričan, da je to storil zato,  da bi prikril vseh 150 morebitnih sumljivih in kaznivih dejanj v ozadju svoje družine, za katera je pojasnil, da je ministrstvo za finance večkrat zahtevalo vpogled v finančno stanje, pa se je te zahteve stalno ignoriralo.

Comer: “Če Biden dobiva milijone dolarjev s Kitajske, moramo vedeti, zakaj”
Po poročanju Breitbarta lahko Američani kmalu pričakujejo zaslišanja bančnih in vladnih uradnikov ter članov družine Biden, pa tudi poročilo o preiskavi in kazensko napotitev ministrstvu za pravosodje, vendar si želijo do takrat zagotoviti vse potrebne podatke in 100-odstotne dokaze o kršitvah in sumljivih poslih s strani družine Biden. Kot primer je predstavnik republikancev v intervjuju navedel eno od evidenc, ko naj bi Hunter Biden prejel znaten depozit s Kitajske z neoznačenega računa, “kar je že vzorec pranja denarja, na računih so namreč vedno navedeni verodostojni podatki”, je dejal Comer in dodal, da je potrebno raziskati, zakaj Bidnova družina dobiva milijone dolarjev s Kitajske.

Družina Biden naj bi imela več kot 150 poročil o sumljivih bančnih dejavnostih. (Foto: epa)

“Hunter Biden ni izdeloval ničesar, ni imel nobene nepremičnine. Ni imel dovoljenja za prodajo ničesar. Ni imel dovoljenja za lobiranje,” je še poudaril Comer. “V čem za vraga so bili? Ali je njegovo trgovanje z vplivom nezakonito”, se sprašuje Comer.

Razlog, da se je Comer tako hitro lotil preiskovanja Hunterja Bidna, je predvsem ta, da obstaja verjetnost, da se se Hunter izogne sodnemu pozivu pred odbor, če ga sodišče obtoži, grozi mu namreč obsodba za utajo davkov in laganje glede vloge za orožje. Naslednja stvar, ki je za republikance zaskrbljujoča, pa je tudi morebitna trgovina z ljudmi, v katero naj bi bil prav tako vpleten Bidnov sin, predvsem pa jih preseneča dejstvo, da o tem niti osrednji mediji niso poročali kljub nekaterim “spornim” zadevam, najdenim na njegovem prenosnem računalniku.

Predstavnik republikancev James Comer (Foto: epa)

“Želimo, da Američani vedo, da obstaja seznam stvari, zaradi katerih je Hunter Biden potencialno v velikih težavah. In do tega ne bo prišlo, če ne pohitimo, še preden Bidna sodišče obsodi,” je pojasnil Comer.

Bela hiša sicer vse obtožbe zanika in pravi, da so bili napadi na Bidna pričakovani, Biden pa po poročanju ameriških medijev pravi, da ga to ne bo odvrnilo od reševanje prioritetnih zadev, ki jih sodeč po preteklih dejanjih ni ravno uspešno reševal. Bidnova beseda pa je tik pred tem, da izgubi svojo moč, saj bo novi kongres januarja prisegel, republikanci pa pridobili moč sodnega poziva, močnejšega izvršilni mehanizem, s katerim bodo posameznike in vladne subjekte poskušali prisiliti k predaji informacij. Zasebni odvetniki, ki zastopajo člane družine Biden, se niso odzvali na zahteve za komentar.

Generalni državni tožilec ZDA Merrick B. Garland (desno) in direktor FBI-ja Christopher Wray (levo) (Foto: epa)

Politizacija FBI?
Comer prav tako vzpostavlja komunikacijo na ministrstvu za finance, njegovem oddelku za pregon finančnih zločinov in Beli hiši v zvezi s točno določenimi družinskimi člani ter povezanimi podjetji in sodelavci. Zahteve za preiskavo je poslal različnim vladnim agencijam in posameznikom, enako pa od FBI-ja zahteva vse dokumente v zvezi z Bidnom, ki so bili predmet različnih preteklih finančnih preiskav, saj republikanci sumijo tudi na politizacijo FBI-ja, razlog pa je prav dejstvo, da Bidna “preiskujejo” že od leta 2018, našli pa naj ne bi še ničesar kljub izjavam žvižgačev, ki trdijo drugače.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...