Družinsko podjetje Žiher praznuje otvoritev novega lesnopredelovalnega centra v Ormožu

Datum:

Družinsko podjetje Žiher, znano po svojem večdesetletnem delovanju in inovativnih rešitvah v lesni industriji, je v petek svečano odprlo nov lesnopredelovalni center “Žiher Les” v Ormožu. Ta dogodek predstavlja začetek novega poglavja za podjetje, ki je svojo dejavnost razširilo s sedanjim investicijskim projektom, vrednim 5,5 milijona evrov.

Lesnopredelovalni center, ki se razprostira na 2,3 hektarjih, obsega najsodobnejšo žago, sušilnico in proizvodno halo, ki je zdaj opremljena s sončnimi paneli za večjo trajnost in energetsko samozadostnost. Z novim obratom podjetje stremi k hitrejši in ekološko učinkovitejši proizvodnji lesenih montažnih hiš.

S proizvodnjo lesnih elementov bomo zagotavljali hitrejše, učinkovitejše in predvsem ekološko manj obremenjujoče gradbeništvo,” je na novinarski konferenci povedal Žiher.

Otvoritveni dogodek je privabil številne ugledne goste, vključno z županom Ormoža Danijelom Vrbnjakom, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom ter evropsko poslanko Ljudmilo Novak. Slovesnosti so prisostvovali tudi mnogi sodelavci, poslovni partnerji in člani družine Žiher, ki so skupaj prerezali otvoritveni trak in nazdravili novim uspehom.

OTVORITEV LESNOPREDELOVALNEGA CENTRA “ŽIHER LES” V ORMOŽU JE BIL SLOVESEN in PRIJETEN DRUŽABEN DOGODEK

Otvoritvena slovesnost je potekala v za dogodek prilagojeni proizvodni hali. Razen sorodnikov, številnih poslovnih partnerjev, sodelavcev, družinskih prijateljev in znancev, so se slovesnosti udeležili tudi župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, podžupan občine Ormož Zlatan Fafulić, direktorica Občinske uprave Ormož Milena Debeljak, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, evropska poslanka Ljudmila Novak, poslanci DZ Andrej Kosi, Matej Tonin, Franci Breznik ter nekateri župani sosednjih občin in drugi.
Program je povezoval Boštjan Romih, ki so ga s pesmijo popestrili člani kvarteta VOX ARSANA. O prehojeni poti družinskega podjetja ŽIHER je uvodoma spregovoril direktor podjetja Marko Žiher, potem je spregovoril župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki je podjetju ob dosežku izročil posebno »županovo priznanje« in izrazil veselje, da tako uspešno podjetje deluje na ormoških tleh. Da bo Ministrstvo za gospodarstvo tudi v bodoče podpiralo prav takšne lesnopredelovalne projekte, pa je med drugim dejal minister za gospodarstvo Matjaž Han. V nadaljevanju je spregovoril tudi ustanovitelj podjetja ŽIHER – Alojz Žiher, ki je izrazil veselje, da otroci uspešno nadaljujejo njegovo podjetniško pot in spomnil na začetke, skozi katere sta si podjetniško pot utirala z ženo Marijo. Podjetju ŽIHER je čestital tudi predsednik Obrtne zbornice Slovenije Blaž Cvar in jim izročil priznanje ob 4o letnici delovanja. Priznanje za 40 let delovanja pa je podjetju ŽIHER podelila tudi Ptujska obrtna zbornica. Preko videa je zbrane pozdravil še športnik Kristjan Čeh, ki si v tem času že pripravlja teren za postavitev Žihrove hiše.
Lesnopredelovalni center in vse prisotne je blagoslovil župnik Primož Lorbek, trak pa so prerezali, kar je tudi bil višek slovesnosti, člani družine: Marko Žiher, Alojz Žiher, Melita Žiher, Tina Preac ter župan občine Ormož Danijel Vrbnjak in minister za gospodarstvo Matjaž Han.

Direktor podjetja Marko Žiher je izrazil zadovoljstvo nad širitvijo in napovedal nadaljnje načrte za rast: “Letos načrtujemo proizvodnjo 50 hiš, kar je znatno več od lanskih 41. Z novimi zmogljivostmi in povečanim številom zaposlenih lahko še naprej razvijamo našo ponudbo in sledimo naši zavezi k zmanjšanju ogljičnega odtisa.”

Podjetje Žiher s tem projektom ne samo da krepi lokalno gospodarstvo s 30 novimi delovnimi mesti, ampak tudi prispeva k razvoju trajnostne gradbene industrije v Sloveniji, hkrati pa ohranja svojo predanost uporabi lokalnih virov. Od slovenskega hloda do slovenske hiše, Žiher nadaljuje svojo zgodbo uspeha z inovacijami in tradicijo.

“Stremimo k temu, da les kupimo čim bližje. Naš glavni vir je mariborsko Pohorje z okolico. S slovenskimi državnimi gozdovi smo si zagotovili določene količine, eden naših zasebnih dobaviteljev pa je iz Zreč. Tako recimo kupujemo les iz slovenskih državnih gozdov  le iz razdalje 40 kilometrov, kar je v primerjavi s tem, ko smo včasih kupovali nemški les, (800 kilometrov stran), res velik napredek,” je še povedal Marko Žiher in dodal, da ima podjetje ŽIHER tudi certifikat za gradnjo lesenih mostov.

Spodnje Podravje

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...