Država šele leto dni po velikem migrantskem valu vzpostavlja potrebno logistično podporo

Datum:

Ministrstvo za notranje zadeve bo na današnjem sestanku seznanilo nekatere občine z aktualnimi informacijami glede migracij, saj bo država potrebovala njihovo pomoč pri sprejemnih centrih in izpostavah azilnega doma. Mimogrede, vrhunec migrantske krize je doživel vrh ravno pred enim letom. 

Sestanek bo pomemben, saj si bodo predstavniki ministrstva in občin izmenjali informacije, podali ocene, povezane z migracijami, in predstavili ukrepe ter aktivnosti za njihovo obvladovanje.

Razlog za sodelovanje je možnost povečanega prihoda nezakonitih migrantov, ki se napoveduje. Večje število migrantov in nezakonitih prehodov je že sedaj opazno na državnih mejah.

Ministrstvo za notranje zadeve še pripravlja spremembe kontingentnega načrta, ki ga bo morala sprejeti vlada. Ta predvideva določitev lokacije in zmogljivosti izpostav azilnega doma. Kot navajajo, bodo postopki in morebitna kratka nastanitev potekali v sprejemnih centrih, ki naj bi bili razporejeni vzdolž meje s Hrvaško. V njih se bodo migranti zadržali zgolj dan ali dva, nato pa naj bi jih vrnili na Hrvaško ali v center za tujce. V primeru zaprositve za mednarodno zaščito bi jih nastanili v azilnem domu.

Ukrepi prihajajo zapoznelo
Da je varnostna situacija zaradi migrantske krize v Evropi resna, že več kot leto dni opozarjajo v največji opozicijski stranki, vendar jih vladajoča stran preprosto ignorira ali pa njihove ukrepe vzame za svoje šele, ko postane prepozno. Cerarjeva vlada je zaradi tega skozi slovensko mejo spustila kar pol milijona nezakonitih migrantov. Situacija pa je še vedno zelo resna, saj je samo v Afriki pripravljenih več deset tisoč ljudi na vstop v Evropo, še več pa jih lahko pride v primeru razkola med EU in Turčijo, kjer je situacija še posebej nepredvidljiva.

M. P., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...