Države uvajajo obvezno služenje vojaškega roka; pri nas je to preprečil Tonin

Datum:

Generalštab srbske vojske bo tako predsedniku kot tudi parlamentu posredoval iniciativo, da se vnovič uvede obvezni vojaški rok. Pobuda je utemeljena na oceni varnostnih razmer, obvezno služenje pa bi trajalo največ štiri mesece. Spomnimo, da je bivši slovenski obrambni minister Matej Tonin takšno zamisel v času prejšnje vlade blokiral. 

“Ko se je Slovenija osamosvajala in ko smo na novo gradili slovenske obrambne sile, smo imeli Slovenci, pa nas je bilo takrat manj živečih v Sloveniji, do 280 tisoč potencialne vojaške rezerve. V prejšnjem mandatu, ko je bil gospod Tonin obrambni minister, je bilo rezerve manj kot dva tisoč. Tega ni mogoče ustvariti čez noč. Tudi s filmom ne. Če do nečesa pride, bodo naša rezerva gasilci in lovci,” je v decembrskem pogovoru na RTV Slovenija poudaril prvak opozicije Janez Janša. V SDS so namreč imeli v programu vrnitev naborništva.

Podobno mnenje je mogoče slišati tudi med drugimi strokovnjaki. Ključno za odpornost države na področju varnosti, je ustrezna usposobljenost oziroma izurjenost prebivalstva, da lahko v kritičnih trenutkih nemudoma prime za orožje in brani domovino. Seveda pa je ključna tudi zadostna količina ustreznega orožja in dostopnost rezervnih delov, kar kaže tudi vojna v Ukrajini. Spomnimo, da so Levica in Socialni demokrati večkrat nasprotovali modernizaciji vojske. V Levici so si privoščili celo pozive k izstopu iz kolektivne obrambe (iz Nata). V vse več državah Evrope pa se očitno zavedajo pomena tega, na kar opozarja tudi Janša.

Naborniški sistem imajo v Evropi države, kot so Avstrija, Danska, Estonija, Litva, Latvija, Švedska, Norveška, Finska, Moldavija, Ukrajina, Grčija, Švica. (Foto: STA)

Srbija se zaveda pomena usposobljenosti državljanov
Nazadnje so obvezno služenje ponovno uvedli v Srbiji. Tamkajšnji obrambni minister Miloš Vučević je po poročanju STA nedavno v pogovoru za lokalno televizijo Happy TV dejal, da bodo srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću kot vrhovnemu vojaškemu poveljniku ter parlamentu poslal pobudo za vnovično uvedbo zakona o obveznem služenju vojaškega roka. Sklep o njegovi ukinitvi so v Srbiji sprejeli pred 13 leti. Obrambno ministrstvo si bo prizadevalo za vnovično uvedbo vojaškega roka v trajanju do štirih mesecev, vendar pa bi njegovo natančno trajanje določile ustrezne službe in širša strokovna javnost. Srbija namreč potrebuje vojaške rezerve, iz srbske vojske pa je odšlo 13 generacij v času, ko obveznega služenja vojaškega roka ni bilo.

Tonin bi ljubezen do domovine kupoval z denarjem?
Varnostne in obrambne razmere terjajo nove nabornike, ki bodo vselej pripravljeni na obrambo države, je še pojasnil srbski minister, kar pa še ne pomeni, da se pripravlja na novo vojno. Pobuda za vnovično obvezno služenje vojaškega roka se je pri nas sicer pojavila v času zadnje Janševe vlade, ko je bil predstavljen predlog za obvezno služenje roka, parlament pa bi to lahko potrdil z navadno večino. Obvezno služenje bi sicer prišlo v poštev v primeru izrednih razmer oziroma izrednega poslabšanja varnostnega okolja. Je pa Tonin zadevo blokiral in se navduševal nad prostovoljnim služenjem, pri čemer bi ljubezen do domovine očitno kupoval z denarjem (3100 evri po osebi) in zastonj vozniškim izpitom!

Bivši obrambni minister Matej Tonin bi ljubezen do domovine kupoval z denarjem in zastonj vozniškim izpitom. (Foto: STA)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Razkriti posnetek dokazuje vpletenost uslužbenca UNRWA v oktobrski masaker v Izraelu

Izrael je razkril prestreženo vsebino telefonskega pogovora, kjer Memduh...

Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži...

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...