Države V4 oblikovale skupno koalicijo “za družino” – Se jim bo pridružila tudi Slovenija?

Datum:

Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška, države Višegrajske četverice (V4), so prejšnji četrtek na videokonferenci oblikovale “družini prijazno koalicijo”, je v četrtek sporočila madžarska ministrica za družino Katalin Novák. “V središču Evrope je partnerstvo, ki v središče postavlja družine. Ne iščemo odgovorov na demografske izzive, ki jih vsi vidimo v migracijah, ampak v podpori družinam,” je dejala Novákova. Družinsko konferenco je organiziralo poljsko predsedstvo V4, na njej pa so sodelovali ministrski kolegi Marlena Malag iz Poljske, Milan Krajniak iz Slovaške in Jana Malacová iz Češke. Udeleženci so se dogovorili, da bodo uskladili svoje odločitve glede družin in začeli skupne raziskave.

                   

Novákova je poudarila, da je skupni cilj vseh štirih držav, da bi mladi lahko imeli toliko otrok, kolikor si jih želijo, in da finančne ovire ne bi smele ovirati ustvarjanja družine. “Na konferenci sem govorila o madžarski praksi. Na Madžarskem podpiramo dejstvo, da ko nekdo razmišlja o družini, to pomeni, da spoštuje svoje predhodnike in čuti odgovornost za svoje potomce, torej razmišlja dolgoročno,” je dejal Novákova.

Poudarila je, da bi ženske morale imeti možnost usklajevanja poklicnega in družinskega življenja in jim ne bi bilo treba izbirati med njima. Dodala je, da vlada med epidemijo koronavirusov misli tudi na družine in v proračunih za letošnje in prihodnje leto namenja vse več denarja za njihovo podporo. Poudarila je, da bo znesek, namenjen podpori družinam v prihodnjem letu, trikrat višji kot leta 2010, ko je na oblast prišla sedanja konservativna vlada.

“Uvedli smo podporo za dojenčke, ki je največji madžarski stanovanjski program, od 1. julija pa bomo povečali subvencije za otroško varstvo,” je dejala. Od leta 2022 bodo ljudje, mlajši od 25 let, oproščeni dohodnine, matere, ki vzgajajo štiri otroke, bodo prav tako oproščene dohodnine, omenim pa lahko tudi gradnjo vrtcev, je dejala med naštevanjem dosežkov vlade.

Novákova je omenil tudi, da je nedavna madžarska raziskava pokazala, da mladi pri načrtovanju družine nimajo ustaljenega urnika, in dodala, da bi bilo treba podobne raziskave uskladiti med državami članicami Višegrajske skupine. Menila je, da bi takšna raziskava na ravni Višegrajske skupine prispevala k boljšemu sodelovanju.

Poljska je eden večjih branikov evropske kulture in tradicije. Foto: EPA.

“V okviru V4 opazujemo dobre prakse drug drugega; na Poljskem na primer mladi že uživajo oprostitve dohodnine, čeprav to pomeni nekoliko manjše popuste, kot bodo od januarja prihodnje leto veljali na Madžarskem,” je še dejala Novákova.

Slovenija sicer ni del višegrajske četverice, si pa nekatera gibanja, kot je tisto Aleša Primca in Metke Zevnik Za otroke, prizadeva za podobno politiko na slovenskem parketu. V dobrem letu dni, ki ga ima ta desnosredinska vlada v tem mandatu še pred seboj, ima zagotovo dober zgled.

Demokracija.si

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...