Tudi Madžari ustanovili svoj “KUL”: Viktorja Orbana želi šest strank opozicije premagati z levičarskim županom Budimpešte

Datum:

Tuji mediji poročajo, da želi levica na Madžarskem več kot desetletno vladavino stranke Fidesz in njenega voditelja Viktorja Orbana prekiniti z županom prestolnice Budimpešte Gergelyjem Karasconyjem, ki je včeraj tudi uradno napovedal svojo kandidaturo na parlamentarnih volitvah prihodnje leto. Levičarski politik naj bi želel na volitve popeljati zavezništvo šestih glavnih opozicijskih strank, koncept, o katerem sicer razmišljajo tudi v Sloveniji stranke, zbrane pod imenom Koalicija ustavnega loka, ki združene nasprotujejo najmočnejši slovenski parlamentarni stranki, SDS.

Gergerly Karacsony, ki je star 45 let, je sicer sopredsedujoči manjši stranki Parbeszed oziroma Dialog, na županskih volitvah leta 2019 pa je nekoliko presenetljivo premagal Fideszovega kandidata, zdaj pa se bo, kot je napovedal v video posnetku na Facebooku, potegoval za položaj vodilnega oziroma premierskega kandidata združene opozicije na parlamentarnih volitvah 2022. Kot je dejal po poročanju več tujih tiskovnih agencij, se je za ta korak odločil po dolgem in temeljitem premisleku.

“Čutim, da je Madžarska v težavah, naša država je razdeljena do skrajnosti. Rad bi delal za poenotenje Madžarske,” je dejal v posnetku, ki ga je posnel v svojem rodnem kraju, vasi Nyirtasson 270 kilometrov od Budimpešte in kasneje objavil na svojem Facebook profilu. Zavezništvo šestih strank opozicije se zdi Karasconyju očitno edini način, kako ogroziti desno mažarsko vlado, ki se je najbolj izkazala in priljubila prebivalkam in prebivalcem v času velikega migrantskega vala jeseni leta 2015, ko je Orban kot edini ostro nasprotoval bruseljski politiki odprtih meja in svojo državo praktično neprodušno zaprl. Tudi zaradi tega je danes Budimpešta, ki je znova v rokah levice, ena najbolj varnih evropskih prestolnic.

Viktor Orban je madžarski predsednik vlade že od leta 2010, zmagal je na treh zaporednih parlamentarnih volitvah.(Foto: EPA)

V zavezništvo tudi desna stranka Jobbik
Spomnimo. Madžarske parlamentarne volitve naj bi se zgodile aprila prihodnje leto. Prvi krog primarnih volitev bo medtem opozicija pripravila septembra, drugi krog, v katerem bodo moči merili trije najmočnejši kandidati, pa oktobra. Karacsonyju se po poročanju spletnega portala Siol obeta zmaga, saj so mu podporo nakazale že tri od šestih strank. Po nekaterih anketah naj bi imelo zavezništvo sicer rahlo prednost pred eno samo stranko, Fideszom, ki na Madžarskem v desni vladi skupaj s krščanskimi demokrati uživa ustavno večino.

Očitki madržarskega “KULa” Viktorju Orbanu pa so praktično zelo podobni, kot domačih “kulovcev” Janezu Janši in Slovenski demokratski stranki. Češ, da vodi državo v avtoritarnost in stran od demokratičnih vrednot Evropske unije. Nekoliko presenetljivo je, da se je proti Fideszu v levičarsko zavezništvo povezala tudi desna stranka Jobbik (doma jo lahko enačimo s Slovensko nacionalno stranko), katere eden najprepoznavnejših obrazov je sicer župan mesteca Assothalom na meji s Srbijo, ki je leta 2015 kot prva na meji postavila ograjo in vzpostavila lastno lokalno patruljo, ki je lovila ilegalne migrante, ki so sicer v madržarskih vaseh takrat povzročili pravo razdejanje.

T.F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroki v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...