Državljani Srbije bodo dolgove Tita in Milke Planinc odplačevali še mnogo let

Datum:

Srbija bo še točno 22 let plačevala dolgove iz sedemdesetih in osemdesetih let, zadnji obroki posojil namreč zapadejo v plačilo leta 2031 in 2041, skupno pa znašajo kar 1,7 milijarde evrov. Slovenija in Hrvaška sta bili po drugi strani odgovornejši in sta stare dolgove iz časa SFRJ že odplačali.

                   

Srbija ima še vedno za 1,7 milijarde evrov starih dolgov še iz časa nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije, predvsem iz sedemdesetih in osemdesetih let. Narodna banka Srbije je tako potrdila, da bodo morali državljani dolgove odplačevati še 22 let oz. do leta 2041. Največ starih dolgov ima Srbija do Pariškega kluba, pri katerem se je SFRJ pred štirimi desetletji zadolžila za kar 4 milijarde evrov, na drugem mestu je Svetovna banka oz. njena Mednarodna banka za obnovo in razvoj (IBRD), ki je v istem obdobju odobrila za 1,8 milijarde evrov posojil, prav tako pa ostajajo dolgovi do Kitajske in do Kuvajta.

Pariškemu klubu posojilodajalcev mora Srbija tako odplačati še 1,09 milijarde evrov, IBRD 707,3 milijona evrov, Kitajski 15,99 milijona evrov in Kuvajtu 253,11 milijona evrov, poroča Blic. Nekatere izmed dolgov, ki sta jih vzela premierja Milka Planinc in Branko Mikulić do leta 1989 bo Srbija prav tako odplačevala še vsaj 15 let. Pri portalu so pripomnili, da bo današnja mladina že v zrelih petdesetih letih, ko se bodo dolgovi še vedno odplačevali, funkcionarji iz obdobja Josipa Broza Tita pa bodo takrat že 60 let v pokoju.

Srbija naj bi svoje dolgove redno odplačevala, prednostno tiste z višjimi obrestnimi merami
Srbski minister za finance Siniša Mali je za omenjen medij pojasnil, da država redno odplačuje svoje dolgove: “Zahvaljujoč dobrim rezultatom fiskalne konsolidacije v predhodnih treh letih imamo stabilno državno blagajno, ki beleži presežek. Zahvaljujoč temu del sredstev koristimo za odplačevanje skupnih dolgov in kreditov. Tako smo prejšnje leto odplačali celoten preostali dolg do Londonskega kluba v višini 170 milijonov dolarjev. Decembra prejšnje leto smo podpisali dogovor o reguliranju dolga s Češko republiko, ki izhaja iz obdobja klirinškega načina plačevanja. Glede na to, da je od začetnih 32,7 milijona dolarjev dolg, ki bo enkratno plačan, zmanjšan na 9,8 milijona dolarjev, je dogovor optimalen.” Minister za finance še meni, da je Srbija danes odpornejša proti potencialni gospodarski krizi, kot je bila pred leti, vlada pa namerava prednostno odplačevati posojila z višjimi obrestnimi merami.

Siniša Mali (Foto: Facebook)

Slovenija in Hrvaška sta zadnje dolgove iz časa SFRJ že odplačali
Kljub visokim in zelo starim dolgovom, ki jih bo Srbija še dolga leta plačevala, pa sta Slovenija in Hrvaška že davno uspeli poplačati dolgove. Najbolj odgovorna pri odplačevanju starih dolgov je bila Slovenija, ki je zadnji obrok od skupno 525 milijonov ameriških dolarjev odplačala že leta 1995. Tudi hrvaška je že v prejšnjem desetletju odplačala vse stare dolgove, Pariškemu klubu so leta 2008 odplačali zadnjih 192 milijona dolarjev, Londonskemu klubu pa leto kasneje še zadnjih 78 milijonov dolarjev. Prav tako je Hrvaška pred tem tudi že odplačala svoj delež dolgov do Svetovne banke in do Evropske investicijske banke. Za razliko od milijardnih dolgov, ki so Srbiji ostali iz časov komunističnega režima, pa takšne težave ne izhajajo iz obdobja Slobodana Miloševića. Država Srbija in Črna Gora je bila takrat namreč podvržena sankcijam in se je v celotnem obdobju zadolžila za le 400 milijonov evrov.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...