Državna sekretarka na MNZ mag. Marija Magajne: Prisotnega je veliko optimizma, “s terena nam ne poročajo, da bi prišlo pri katerem od cepljenih do neželenih stranskih učinkov”

Datum:

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju, povezanem z epidemijo novega koronavirusa, je sodelovala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. “Včeraj smo uspešno zaključili prvi dan cepljenja. Cepivo je bilo med oskrbovanci lepo sprejeto, začutili smo veliko optimizma. S terena nam ne poročajo, da bi prišlo pri katerem od cepljenih do neželenih stranskih učinkov,” je sporočila mag. Magajne.

                   

V Sloveniji so sicer v nedeljo ob opravljenih 1.976 testih okužbo potrdili pri 517 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 26,2 odstotka vseh testiranih. V bolnišnicah se je zdravilo 1221 bolnikov s covidom-19, kar je 42 več kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego je bilo 207 bolnikov. Včeraj je umrlo še 30 bolnikov, od začetka epidemije pa skupaj že kar 2.595 ljudi. Sedemdnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev za Slovenijo znaša 421,5, 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev pa je 874,5. V nedeljo se je začelo tudi prostovoljno cepljenje s cepivom ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha. V prvi pošiljki je bilo 9.570 odmerkov, večino so že porabili za cepljenje stanovalcev ter zaposlenih v domovih za starejše in zdravstvu, ki še niso  preboleli covida-19.

Iz prve pošiljke cepiva je bilo sicer 550 odmerkov namenjenih bolnišnicam z intenzivnimi enotami za covidne bolnike. Prva cepljenja zaposlenih so v nedeljo že opravili tako v ljubljanskem kot mariborskem univerzitetnem kliničnem centru. Kot so sporočili z ljubljanskega UKC-ja so na prvi dan cepljenja cepili 77 zaposlenih. Od tega 20 zdravnikov, 48 medicinskih sester, 4 strežnice in 4 ostale iz enot za covid-19. UKC je na Twitterju zapisal, da bodo danes predvidoma cepili še 60 dodatnih oseb na Infekcijski kliniki in 40 v bolnišnici Petra Držaja v Šiški. Slovenja do konca leta pričakuje še novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v prihodnjem letu.

Dobivamo predvsem pozitivne informacije, o stranskih učinkih nam zaenkrat ne poročajo,” je glede včerajšnjega cepljenja sporočila Marija Magajne. Pomembno je tudi, da še ta teden prihaja dodatna pošiljka, ki bo namenjena zdravstvenim delavcem. V prvem tednu januarja se tudi pričakuje pošilja, ki bo prav tako namenjena zaposlenim zdravstvenim delavcem in drugim zaposlenim na tovrstnih delovnih mestih. Sredi januarja bo cepivo na voljo starejšim osebam in kroničnim bolnikom, ki prebivajo doma in ne v institucijah.

Posamezniki, ki sodijo v rizične skupine, bodo informacije glede cepljenja dobili pri svojem zdravniku. Proti koncu prvega četrtletja pa se pričakuje, da bo cepivo na voljo tudi za vse ostale. Na vprašanje glede kompatibilnosti cepiv je Magajnova odgovorila, da je pri drugem odmerku cepljenja treba uporabiti cepivo istega proizvajalca, kot je bilo uporabljeno pri prvem odmerku. Kar se tiče učinkovitosti, pa so cepiva vseh proizvajalcev, ki so trenutno na voljo, primerljiva.

Zanimanje za množično testiranje je bilo nad pričakovanji, kar kaže na ozaveščenost in odgovornost mnogih posameznikov. “Zdi se mi smiselno, da množično testiranje spodbujamo, saj vsi večinoma asimptomatsko ujeti pozitivni posamezniki, predstavljajo pomemben faktor pri omejevanju širjenja virusa. Velik uspeh so vsi, ki jih zajemamo v splošni populaciji,” je dejala Magajnova. Na spletni strani Ministrstva za zdravje so objavljeni podatki o poteku nadaljnih hitrih testiranj, ki bodo na različnih lokacijah po Sloveniji. V Ljubljani bo hitro testiranje omogočeno na Kongresnem trgu in v Vilharjevem podhodu vsak dan do konca tega leta od 9. do 17. ure.

Jutri (29. 12.) je testiranje organizirano v Kopru, Slovenj Gradcu, Cerkljah, v Zagorju ob Savi, v Medvodah, v Pivki, v Postojni, v Ilirski Bistrici, v Sežani, v Podčetrtku in v Črnomlju. V sredo (30. 12.) bo množično testiranje potekalo v Radencih, v Svetem Andražu ter v Dolu pri Ljubljani od 12. do 17. ure. Jutri in v sredo (29. in 30. 12. 2020) se bo s hitrimi testi med 9. in 17. uro mogoče testirati v Ravnah na Koroškem, Kranju, ter v Šentjurju, kjer se bo mogoče testirati tudi 31. 12. 2020 od 14. do 18. ure. V Slovenski Bistrici bo množično testiranje omogočeno 29. 12. ter po novoletnih praznikih 4. in 5. 1. 2021 od 8. do 17. ure.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...