Državni svet izglasoval veto na obvezno izročanje računov

Datum:

Državni svet je na današnji izredni seji z 20 glasovi za in osmimi proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se vnovič uvaja obveznost izročanja računa potrošniku za kupljeno blago oz. prejeto storitev.

DZ je novelo zakona o davčnem potrjevanju računov sprejel prejšnji četrtek. V njej je med drugim zapisano, da mora zavezanec pri gotovinskem poslovanju za prodano blago oz. opravljeno storitev izročiti račun kupcu, ta pa ga mora zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Če tega ne stori, mu grozi globa v višini 40 evrov. Račun je lahko tako v papirni kot elektronski obliki.

Obveznost izročitve računa potrošnikom kot tudi sankcioniranje tistih, ki računa ne prevzamejo, je pred leti že veljala. Ukinjena je bila januarja lani, ko se je z novelo zakona o davku na dodano vrednost določilo, da je zavezanec dolžan izročiti račun kupcu le na njegovo zahtevo.

Izglasovanje odložilnega veta so predlagali člani komisije državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance, državni svetniki pa so ga brez razprave podprli. Pobudnikom se zdi med drugim nesprejemljivo prelaganje odgovornosti izdaje računa na kupca, s tem ko mu za morebiten neprevzem računa grozi globa.

Vlada vztraja pri nerazumnem birokratskem ukrepu
DZ bo moral zdaj o noveli glasovati še enkrat. Takrat jo bo morala podpreti več kot polovica vseh poslancev, torej najmanj 46. Odločanja o vetu se je na današnji novinarski konferenci po seji vlade dotaknil tudi finančni minister Klemen Boštjančič. Sam bi si želel, kot je dejal, da ne bi bilo potrebe po vnovični uvedbi obveznosti izročanja računa potrošniku za kupljeno blago oz. prejeto storitev, a se je v praksi pokazalo, da je bil v nekaterih dejavnostih zaznan znaten izpad števila izdanih računov. A davčni strokovnjak Ivan Simič se z navedbami ne strinja in poudarja, da je bil davčni priliv največji do sedaj.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Spomenika revolucije in Edvarda Kardelja ne sodita ob spomenik slovenske osamosvojitve

Predsedstvo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je izrazilo stališče,...

Po Golobovi napovedi o reformi zdravstva novih pet kirurgov dalo odpoved

Pred dnevi se je premier Robert Golob spet izprsil...

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...