Duterte ustavil načrt bombardiranja mošej na Filipinih, kjer se zadržujejo islamisti

Datum:

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je zaradi pritiskov medijev preklical prvotno izjavo, da bodo za uničenje skrajnih islamistov bombardirali mošeje na otoku Mindanao, kjer že 103. dan potekajo hudi boji s pripadniki filipinske celice Islamska država. Ustavitev napadov na mošeje bo filipinsko vojsko stala še mnogo dni bojevanja, izognili pa se bodo številnim nedolžnim žrtvam, ki jih džihadisti zadržujejo kot talce.

V kraju Marawi na filipinskem otoku Mindanao že 103. dan potekajo siloviti boji s filipinskimi islamisti, prvotni načrt za bombardiranje mošej, kjer se skrajneži največ zadržujejo, pa je moral kontroverzni predsednik Rodrigo Duterte preklicati zaradi pritiskov javnosti.

Filipinska vojska pa predvsem ni želela tvegati številnih smrtnih žrtev civilistov, ki so jih džihadisti vzeli za talce in živi ščit. Včeraj je še dodal, da uničevanje svetih krajev in kulturne dediščine Filipincev ne bi bilo dobro, saj bi povzročilo le še več sovraštva in maščevanja.

Filipinski vojaki gredo v boj proti islamskim skrajnežem. (foto: epa)

Boji med filipinskimi vojaškimi silami in skrajnimi pripadniki Islamske države so doslej terjali že 45 žrtev civilistov in 133 vojakov. Na strani teroristov so vladne sile ubile že 617 teroristov, piše RT. Filipinski predsednik namerava za dokončno uničenje džihadistov vpoklicati še dodatnih 30 tisoč vojakov.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...