Dva interventna zakona nista prinesla želenih rezultatov v zdravstvu, bodo tokrat upoštevali predloge stranke SDS? 

Datum:

“V času vlade Janeza Janše smo sprejeli novelo zakona o javnem naročanju, ki je prinesla uvedbo referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala in je pomenila prvi resen korak v spopadu s korupcijo v zdravstvu. To so priznali mnogi ugledni zdravniki. A preden je lahko sprejeta novela v praksi sploh dobro zaživela, ste jo ukinili. To je bil pravzaprav eden izmed prvih ukrepov ministra za zdravje ob prevzemu funkcije. Z ukinitvijo te novele pa ste ponovno odprli vrata korupciji v zdravstvu,” je na izredni seji DZ dejala poslanka SDS Karmen Furman. 

Danes je potekala 31. izredna seja Državnega zbora, na kateri so poslanci SDS podali svoje predloge reševanja razmer v zdravstvu. V največji opozicijski stranki si s predlogom priporočil prizadevajo za takojšnje reševanje katastrofalnih razmer na tem področju. Kot so v stranki opozorili, se že tako zaskrbljujoče razmere iz dneva v dan še slabšajo. Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan pa navkljub obetavnim predvolilnim obljubam in napovedim ukrepanja sedem mesecev po tem, ko je prisegel, še vedno ni izpeljal ključnih ukrepov, paciente, ki obupno pričakujejo, da bo ukrepal, pa “hrani” z novimi praznimi obljubami, poroča MMC. “Vsi predlogi, ki jih naslavljate, so upoštevani ali bodo upoštevani v zavezi za sodelovanje in podporo pri izvedbi zdravstvene reforme,” je zatrdil minister.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je že 10. januarja dejala: “Minister Danijel Bešič Loredan je star maček v zdravstvu, rešitve pozna že od leta 2013, ima vso podporo predsednika vlade, 51 glasov v državnem zboru, napovedal je določene spremembe in pričakovali smo jih že davno, davno nazaj, že pred pol leta.” Godčeva je še poudarila, da dva doslej sprejeta interventna zakona nista prinesla želenih rezultatov. Tokrat pa je spomnila, da je vlada Roberta Goloba s prvim interventnim zakonom najprej ukinila referenčne cene medicinskih materialov, čeprav ima njihova koalicijska stranka SD v svojem programu jasno zapisano, da bodo uvedli referenčne cene.

“Poslušamo o dodatkih sodnikom ter administraciji in finančnemu osebju v zdravstvu. Kje so tu zdravniki? Sprašujete se, kam je odšlo toliko zdravstvenega osebja. Odšli so v zasebni sektor, celo v trgovine in tujino. Zaradi boljših plač, delovnih pogojev in opreme,” je v nadaljevanju pojasnila. V SDS vladi predlagajo, da v sodelovanju z vsemi stanovskimi in sindikalnimi organizacijami s področja zdravstva nemudoma poda predlog za nov plačni sistem na tem področju in da pripravi predlog za odpravo plačnih nesorazmerij v vseh ostalih kategorijah.

Milijonska preplačila medicinske opreme se bodo ponovno stekala v žepe posameznikov!
Pri teh priporočilih, ki jih danes predlagajo v poslanski skupini SDS, gre za “ponujeno roko”. Godčeva: “Konec koncev tudi predsednik vlade in vsi v koaliciji pravite, da je potrebno na področju zdravstva doseči konsenz celotne politike v Sloveniji.” V nadaljevanju pa je spregovorila še poslanka Karmen Furman: “V času vlade Janeza Janše smo sprejeli novelo zakona o javnem naročanju, ki je prinesla uvedbo referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala in je pomenila prvi resen korak v spopadu s korupcijo v zdravstvu, kar so priznali mnogi ugledni zdravniki.” A preden je lahko po njenih navedbah sprejeta novela v praksi sploh dobro zaživela, so jo ukinili.

To je bil pravzaprav eden izmed prvih ukrepov ministra za zdravje ob prevzemu funkcije. Z ukinitvijo te novele pa so znova odprli vrata korupciji v zdravstvu. Milijonska preplačila medicinske opreme in materiala se bodo tako lahko vnovič stekala v žepe posameznikov, namesto da bi se ta denar namenil državljanom za njihovo zdravje ter skrajševanje čakalnih vrst. “Nad ukinitvijo zakonske novele, ki bi torej omogočila, da bi tudi v Sloveniji imeli normalne, evropske cene medicinskega materiala in opreme brez milijonskih preplačil, so se takrat razočarano odzvali tudi zdravniki iz skupine zdravstvo.si,” je še dejala Furmanova.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovičeva na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...