Štiri ministrice skupaj na volitvah niso zbrale toliko glasov kot en poslanec stranke SDS

Datum:

“Vladavina neizvoljenih: vse štiri ministrice Vlade RS skupaj na volitvah niso zbrale toliko glasov kot en sam poslanec stranke SDS,” je opozoril predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša in dodal: “Toliko o legitimnosti.” Vlada Roberta Goloba je na včerajšnji seji potrdila devetih ministrskih kandidatov in med drugim tudi imenovala več državnih sekretarjev na novih ministrstvih.

Res je, da za ministre v Sloveniji ni pogoj, da so izvoljeni na volitvah – vendar pa nizko število glasov nedvomno pove, koga si volivci v parlamentu očitno ne želijo. Alenka Bratušek je na volitvah prejela 715 glasov, Dominika Švarc Pipan 741, Emilija Stojmenova Duh 783 glasov in Tanja Fajon vsega 1133. To niso ravno številke, s katerimi bi se politik lahko pohvalil, niti številke, ki bi zadoščale za poslansko mesto. V primerjavi z naštetimi se je precej bolje odrezal celo Marjan Šarec, ki je prejel 2740 glasov. Za primerjavo, Janez Janša je v svojem okraju dobil 7698 glasov.

Vlada Roberta Goloba je na včerajšnji seji potrdila devet ministrskih kandidatov ter med drugim imenovala več državnih sekretarjev na novih ministrstvih. Pred DZ so tako zaprisegli ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, minister za naravne vire in energijo Uroš Brežan, minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, je poročala STA. V nadaljevanju povzemamo seznam državnih sekretarjev na novonastalih ministrstvih.

Vlada je za novega državnega sekretarja na Ministrstvu za infrastrukturo imenovala Andreja Rajha. Za vršilko dolžnosti generalne sekretarke na Ministrstvu za infrastrukturo je vlada s 25. januarjem 2023 imenovala Tanjo Šarabon, in sicer do imenovanja novega generalnega sekretarja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 24. julija 2023. Hkrati je Vlada Republike Slovenije izdala ugotovitvene odločbe o prenehanju dosedanjih funkcij mag. Alenki Bratušek kot državni sekretarki na Ministrstvu za infrastrukturo, Tini Seršen kot državni sekretarki na Ministrstvu za infrastrukturo ter Teji Božovič Holc, generalni sekretarki na Ministrstvu za infrastrukturo.

Sin Iva Vajgla gre na novo ministrstvo
Mateja Skočirja so imenovali za državnega sekretarja na Ministrstvu za naravne vire in prostor, ki mu je prenehala funkcija državnega sekretarja na Ministrstvu za okolje in prostor – enako tudi Urošu Vajglu, ki so ga skupaj s Tina Seršen imenovali za državnega sekretarja na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. Vlada je ob tem izdala tudi odločbo, s katero se Teja Božovič Holc imenuje za vršilko dolžnosti generalne sekretarke na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, do polnega imenovanja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 24. julija 2023.

Uroš Vajgl (Foto: STA)

Maljevac je sedaj minister
Nov državni sekretar na Ministrstvu za solidarno prihodnost je postal Klemen Ploštajner, ki bo pristojen za področje stanovanjske politike, ter Luka Omladiča, ki bo pristojen za področje dolgotrajne oskrbe. Za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja na Ministrstvu za solidarno prihodnost je vlada imenovala Andreja Vrhunca, in sicer do imenovanja novega generalnega sekretarja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 24. julija 2023. Hkrati je Vlada Republike Slovenije izdala ugotovitveno odločbo o prenehanju dosedanje funkcije Simonu Maljevcu, državnemu sekretarju na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Luka Omladič in Simon Maljevac (Foto: STA)

Vlada je na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje za državnega sekretarja imenovala Borisa Černilca, za državno sekretarko pa Jasno Rojc. Za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje je vlada imenovala Bruna Rednaka, hkrati je vlada izdala ugotovitvene odločbe o prenehanju dosedanjih funkcij Darja Felde in Matjaža Krajnca, državnih sekretarjev na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Rebeke Koncilja Žgalin, generalne sekretarke na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Borisa Černilca, generalnega direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo, in Jasne Rojc, generalne direktorice Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Foto: Vlada RS/Facebook

Nekdanja ministrica za pravosodje je postala državna sekretarka
Vlada je s funkcije državnega sekretarja v Ministrstvu za pravosodje razrešila državnega sekretarja Sebastjana Zbičajnika in na to mesto imenovala Valerijo Jelen Kosi. Jelen Kosi je višja sodnica na Višjem sodišču v Ljubljani, gospodarski oddelek, dodeljena na Vrhovno sodišče RS za vodenje projekta Izboljšanja kakovosti slovenskega sodstva, v preteklosti pa je že delala na pravosodnem ministrstvu kot direktorica Centra za izobraževanje v pravosodju. Vlada je imenovala tudi državna sekretarja in vršilca dolžnosti generalnega sekretarja na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj (MKRR). Andreja Katič je postala nova državna sekretarka, ki prevzema področje regionalnega razvoja. Dosedanji državni sekretar Marko Koprivc, ki je že v Službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pokrival področje kohezije, bo z delom nadaljeval tudi v novem ministrstvu. Za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja na MKRR je vlada imenovala Simona Švarca. Vlada je tudi podala soglasje k Aktu o začasni notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v MKRR.

Matjaž Han in Dejan Židan (Foto: STA)

Židan gre na ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport
Služba vlade za digitalno preobrazbo se je z današnjo reorganizacijo vlade nadgradila v Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Ob današnji seji je tako vlada imenovala državno sekretarko Aido Kamišalić Latifić, pridružil se ji je novi državni sekretar Miroslav Kranjc. Na mesto generalne sekretarke je bila imenovana Ksenija Klampfer. Vlada je za novega državnega sekretarja na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije imenovala Matjaža Krajnca. Vršilka dolžnosti generalne sekretarke na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije je postala Rebeka Koncilja Žgalin. S potrditvijo reorganizirane vlade se  spreminja tudi ime gospodarskega ministrstva, ki pod svoje okrilje dobiva tudi šport. Vlada je na predlog ministra za državna sekretarja na novem Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport imenovala dosedanja državna sekretarja na bivšem Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Matevža Frangeža in mag. Dejana Židana. Vlada Republike Slovenije je na seji dala soglasje k Aktu o začasni notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Aktu o začasni notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo in Aktu o začasni notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest na Ministrstvu za solidarno prihodnost, so objavili na portalu gov.si.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...