Kakšen signal so mediji posredovali agresivnim levičarskim aktivistom?

Datum:

V Združenju novinarjev in publicistov ravnanje glasbenika Zlatka, ki smo mu bili priča v petek, ostro obsojajo in od policije zahtevajo, naj ustrezno ukrepa. Napadel je snemalca, ki je dokumentiral včerajšnje dogajanje, samo zato, ker po mnenju Čordića ne prihaja iz “prave” medijske hiše. V preteklosti smo bili priča situaciji, ko so levičarski mediji Evropski komisiji prijavljali, da se nanje izvaja pritisk, a tokrat nihče nič ne reče. “S tem se daje agresivnim levičarskim aktivistom signal, da jim je zato, ker so ”naši’ , dovoljeno vse,” je celotno situacijo kritično ocenil predsednik Združenja novinarjev in publicistov in publicist Matevž Tomšič. Tudi v združenju domoljubnih novinarjev so zgroženi in so mnenja, da bi moralo tožilstvo takšne napadalce preganjati, policija pa bi morala bolj ostro odreagirati zoper storilca. “Takšno ravnanje vzbuja upravičen sum, da so storilci kaznivih dejanj bolj zaščiteni od žrtev, očitno tudi zaradi “primernega” političnega ozadja,” meni  predsednik slovenskega Združenja domoljubnih novinarjev Jože Biščak. 

V petek se je na Trgu republike zgodil nepričakovan napad na svobodno novinarstvo, ko je najbolj znani protestnik, raper Zlatan Čordić-Zlatko izgubil kontrolo nad seboj in brutalno napadel snemalca Nova24TV. Sprva verbalno, nato pa je posegel še po fizičnem nasilju, ko je snemalcu brez dovoljenja iz rok iztrgal snemalno kamero. K sreči je bila tam policija, da je ta preprečila nadaljnje divjanje Čordića. Gre za napad kot ga novinarji Nova24TV še niso doživeli, verjetno pa tudi novinarji drugih medijev ne. Nedvomno gre za precedenčni primer, ki bi v javnosti še dolgo odmeval, če ne bi šlo za nekoga na strani levičarskih protestnikov in na drugi strani medijsko hišo Nova24TV, ki je trn v peti levemu ‘establishmentu’. Molk določenih “medijskih strokovnjakov” na vpoklic je še kako zgovoren.

Zato pa so do petkovega pojava kritični v Združenju novinarjev in publicistov. Po njihovem je bil to napad na novinarsko svobodo in posledično na svobodo izražanja. Hkrati pa je nedopustno je, da nasilje določa, kdo lahko opravlja novinarsko delo in kdo ob tem tvega, da bo napaden. Vsakršni napadi na novinarje, ki opravljajo svoje delo so nedopustni, pa naj bodo fizični ali verbalni, so jasni v združenju. “Če nekdo meni, da svojega dela ne opravljajo profesionalno, ima na voljo druge vzvode,” opozarjajo v združenju. Pravijo, da je napad v tem primeru še posebej zavržen, ker gre za javno osebo, ki ji javna RTV v zadnjem času namenja veliko medijskega prostora in ki se skuša v javnosti prikazovati kot miroljuben in kot nekdo, ki naj bi si zavzemal za boljšo in bolj pravično družbo.

Javna RTV pokrila hrbet Zlatkotu
“Ob tem ne moremo mimo vnovičnega primera skrajno neprofesionalnega poročanja o dogodku v obeh včerajšnjih informativnih oddajah javne TV Slovenija,”
so še zapisali. Kljub temu, da so bili s svojimi kamerami v neposredni bližini in so v TV Dnevniku napovedali, da bodo o incidentu poročali, se to ni zgodilo. RTV je z dogodka poročala, da je eden izmed protestnikov snemalcu medijske hiše Nova24TV skušal vzeti kamero, zato so posredovali policisti, ni bilo pa sledu o imenu tega protestnika. V Združenju menijo, da je edino logično sklepanje, zakaj se to ni zgodilo, v tem, da je bil napadalec Zlatan Čordić, med drugim aktivist proti nošenju mask, v preteklih tednih načrtno promoviran v programih RTVS, napadeni pa je pripadal mediju, ki vodilnim na RTV očitno ni po godu.

Raper Zlatko brez maske na protestu na Trgu republike. (Foto: STA)

“Taka medijska praksa javne medijske hiše, ki naj bi še posebej pazila na korektno in uravnoteženo poročanje, je skrajno neprofesionalna  in se čedalje bolj nazorno povsem prekriva s političnim delovanjem leve politične opcije v Sloveniji,” so še obrazložili v združenju. RTV se je z distanco do poročanja o dogodku izognila obsodbi Zlatkovega dejanja, kar lahko tudi pomeni, da so ga na nek način podprli. Zato je eden izmed uporabnikov Twitterja še posebej opozoril na to, da se v primeru, če medijska hiša omenjenega dejanja ne bo ostro obsodila, lahko nekoč zgodi nekaj podobnega tudi njej.

Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Matevž Tomšič je za Nova24TV povedal, da ga še bolj kot evidentno dejanje nasilja, ki je obsojanja vredno, moti izrazita dvoličnost dominantnih medijev na čelu z nacionalno RTV pri obravnavi tovrstnih dogodkov. “Dominantni mediji vsakič, ko se kakšnemu levo usmerjenemu novinarju ali pa medijskemu ustvarjalcu zgodi kaj neprijetnega, to obesijo na veliki zvon in razglasijo za nedopusten pritisk,” je obrazložil Tomšič. Medtem pa sedaj, ko je prišlo do nekega agresivnega dejanja zoper snemalca Nova24TV, le-ti to bolj kot ne ignorirajo. “Na multimedijskem centru nacionalne televizije so z dotično zadevo opravili v enem stavku, v smislu, da je znani glasbenik pač vzel kamero snemalcu Nova24TV. Kot bi šlo za nekaj normalnega.” Nesprejemljivo se mu zdi, da dotičnega Zlatana Čordića nacionalna televizija redno promovira v svojih oddajah. “S tem daje agresivnim levičarskim aktivistom signal, da jim je zato, ker so ”naši’ , dovoljeno vse.” še na koncu obstoječe stanje kritično oceni Tomšič

Predsednik združenja novinarjev in publicistov Matevž Tomšič (Foto: STA)

Tudi slovensko Združenje domoljubnih novinarjev je zgroženo zaradi incidenta. V združenju so mnenja, da bi moralo tožilstvo takšne napadalce preganjati po zakonu, saj se to ne bi smelo dogajati. Tako so komentirali primer:

“V združenju najostreje obsojamo napad in menimo, da bi moralo tožilstvo napadalca preganjati po zakonu. Napad na novinarje in snemalce, še posebej, če gre za fizični napad, je nekaj, kar se ne bi smelo dogajati. Novinarjem mora biti omogočeno, da opravljajo svoje delo. Ta napad je še posebej nerazumljiv, saj je bil napaden snemalec, ki ne ustvarja vsebine in programa Nova24TV, ampak skoti objektiv le beleži dogajanje.

Razumemo, da so novinarji pri svojem delu velikokrat izpostavljeni storilcem različnih kaznivih dejanj, pri čemer je potrebno opozoriti, da so bile pri konkretnem kaznivem dejanju navzoče tudi priče in da je storilec v javnosti znana oseba. Vendar pa je nedoumljivo, da policija ob tem ni ukrepala tako, kot bi morala; da bi tatu, ki je s svojim dejanjem tudi oviral novinarsko delo, takoj aretirala in mu odvzela ukradeni predmet, ki, mimogrede, ni poceni. Takšno ravnanje vzbuja upravičen sum, da so storilci kaznivih dejanj bolj zaščiteni od žrtev, očitno tudi zaradi “primernega” političnega ozadja. Pričakujemo, da se napad razišče in storilec odgovarja za svoje dejanje.

Predsednik združenja domoljubnih novinarjev Jože Biščak (Foto: Demokracija)

Ob tem želimo spomniti, da ne gre za prvi incident, v katerega je bil vpleten omenjeni aktivist. Na letošnji proslavi ob dnevu državnosti je z megafonom vdrl na varovan prostor in skušal motiti državno proslavo.

Od policije zahtevamo dosledno ukrepanje proti storilcem kaznivih dejanj, saj se je dogodek zgodil tudi v času, ko javno zbiranje ni dovoljeno, shod pa je bil povrh vsega še neprijavljen. Če do ukrepanja ne bo prišlo, pozivamo vlado, da stori vse za uveljavitev vladavine prava in zaščito žrtev kaznivih dejanj, sicer bo Slovenija dokončno postala zverinjak, kjer bo vladal argument moči namesto moči argumenta.”

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Brecelj dobil zaušnico kolegov: Strateški svet za zdravstvo naj se “samorazpusti”

Včeraj je v Odmevih nastopil predsednik vladnega strateškega sveta...

Trumpova vnukinja razkrila, kakšen je njen dedek v resnici

Najstarejša hči Donalda Trumpa mlajšega, Kai Madison Trump, je...

Drama v Srbiji: Ubit in ranjen policist, osumljenec trdi, da so mu ukradli identiteto

Po umoru srbskega policista se je v Srbiji pričelo...