Dvojna merila predsednika Knovs Matjaža Nemca! Članu komisije iz NSi vlomili, Nemec obmolčal, če bi se to zgodilo opoziciji, ne bi znal utihniti!

Datum:

V sredo je izbruhnila novica o tem, da so vlomili v dom poslanca Blaža Pavlina iz koalicijske NSi. Če smo pričakovali, da se bo zaradi tega kritično in zaskrbljeno odzvala opozicija – kot ji je v navadi, ko gre zanje -, smo se ušteli: namreč vse tiho je bilo. Glede na to, da pa je Pavlin član Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, bi človek vsaj s strani poslanca Matjaža Nemca iz vrst Socialnih demokratov pričakoval, da bo ukrepal. Vendar tudi do tega seveda ni prišlo.

Nad neodzivnostjo poslanca Matjaža Nemca je bil še posebej negativno presenečen član Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Dejan Kaloh, sicer poslanec SDS, kar je tudi jasno in glasno poudaril. V poduk Nemcu je dejal: “Spoštovani predsednik! Če bi se vlomilo npr. Jerci Korče ali Rudiju Medvedu (oba člana Knovs) bi bil tvoj odziv 100 odstotno takojšen in silovit. V primeru koalicijskega poslanca pa mučna tišina,” je bil jasen in ob tem dodal, da ga to “zelo skrbi, namreč drugod po Evropski uniji to ne predstavlja šale.” Ob tem pa mu je navedel še naslov, kjer na Twitterju domuje policija.

Nemec se na Kalohovo kritiko ni odzval tako, da bi izrazil svojo zaskrbljenost glede vloma pri članu komisije, ki jo vodi, ampak se je raje branil, kot mu je to sicer v navadi. Poudaril je namreč, da ne vidi potrebe, da se javno poziva predsednika Knovs, da skliče sejo. Člani komisije lahko sami podate zahtevo za sklic in to brez nepotrebnega besedičenja na tviterju.” Nato pa še dodal, naj Kaloh ne skrbi, da je z Blažem Pavlinom na zvezi in ob tem izpostavil prepričanje, kako naj bi Kaloh Pavlina spravil v neprijeten položaj. “Zelo nekorektno,” je poudaril. Kaloh, ki ga zapis Nemca ni sprovociral. Zapisal je le, da ga veseli, da je na zvezi s Pavlinom. “Prav je tako g. predsednik Knovsa! No, šele po mojem opozorilu,” je bil jasen.

Kritik ni malo

Glede načina vodenja Knovsa se je pred časom odzval nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak in izpostavil, da je stranka SD tako v času prve kot tudi druge Janševe vlade vodila Knovs. Nič drugače pa tudi ni v času tretje Janševe vlade, ko Knovs vodi poslanec Nemec. “V času od leta 2009 do 2012 in v času od 2013 do 2020 je KNOVS vodila takratna opozicija, torej SDS. In še vprašanje za SD. Zakaj so mediji v času, ko vi vodite KNOVS, večinoma v naprej obveščeni o nadzoru varnostnih in obveščevalnih služb (tudi zadnji nadzor kriminalistične policije) in zakaj mediji o takih nadzorih večinsko nikoli niso bili obveščeni v naprej, ko je KNOVS vodila SDS? Naj vam ponudim še odgovor, ker na vprašanje tako ali tako ne boste odgovorili. SDS je varnostne in obveščevalne službe nadzirala, kot veleva zakon, vi pa se greste čisto strankarsko politično propagando,” je bil kritičen.

Spomnimo. Nemec je bil na račun svojega vodenja Knovsa okrcan v zvezi z zadevo Malalan na slovensko-italijanski meji, ko si je ta še pred koncem seje komisije sredi julija drznil sklicati novinarsko konferenco, kjer je komentiral preiskavo Obveščevalne varnostne službe MORS. “Tipična zloraba Knovsa za lastno politično agendo. Razprava sploh še ni bila končana, sprejet ni bil noben sklep in seja se bo nadaljevala septembra. Slovenska vojska pa nikogar ni legitimirala!” je tedaj poslanka SMC Monika Gregorčič kritično komentirala solo potezo poslanca Nemca. Temu je pritrdila tudi poslanka SDS Anja Bah Žibert. Kljub temu, da je Nemec na novinarski konferenci, ki jo je sklical za potrebe medijske pozornosti, vztrajal, kako naj bi prišlo do legitimiranja, sta obe poslanski navedli, da niti slučajno ni tako. Z Ministrstva za obrambo RS so sicer sporočili, da do legitimacije sicer ni prišlo, na tožilstvu v Kopru pa so sklenili, da pri omenjeni zadevi ni bilo storjeno kaznivo dejanje.
Poslanec SD Matjaž Nemec. (Foto: posnetek zaslona, družbena omrežja)
Do blamaže in zlorabe Knovsa je sicer po besedah poslanca Kaloha prišlo nedavno, ko se je zgodil nenapovedan nadzor na Sovi, ki so se ga poleg Nemca udeležili tudi Bah Žibertova, Korčetova, Pavlin in Primož Sitar. Glede na to, da se je preverjalo gradivo, ki se nanaša na naznanilo kaznivega dejanja, in sicer v zadevi Farrokh, na morebitne notranje pritiske v Sovi in na morebiten vpliv drugih organov na Sovo v tej zadevi, je Kaloh izpostavil, da bi se morala Korčetova iz nadzora izločiti, oziroma bi za to moral poskrbeti vodja komisije Nemec.  Zapisal je namreč še, da je Sova domnevno ovadila njeno mamo zaradi afere NLB gate, ona pa sedaj (ne) posredno pritiska na zaposlene na Sovi.
Glede na to, da je znano, da Nemec rad stopi pred kamero, je zanimivo, da se je tokrat odzval tako medlo. Po eni strani pa marsikoga vse skupaj niti ne čudi toliko glede na to, da je poslanec že večkrat dokazal, da mu je najbolj pomembno izražanje nasprotovanja vladi, čeprav se ta od prvega dneva nastopa mandata dalje ukvarja z zajezitvijo širjenja virusa med populacijo in sprejemanjem ukrepov za blažitev posledic epidemije. V času sprejemanja petega protikoronskega paketa smo lahko dobro videli, kako je v znak protesta udarjal po mizah, namesto da bi imel v mislih zagotovitev pomoči tistim, ki jih je epidemija najbolj prizadela. V incidente pa se je zapletal že v preteklosti, ko preprosto ni zmogel slediti poslovniku.
Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...