Ekonomist Lahovnik: Če bi se v času korone odzivali, kot se po poplavah, bi gospodarstvo propadlo

Datum:

Ministrstvo za gospodarstvo na spletni strani navaja, da je od poplav “dnevno v stiku z gospodarstvom, ki je utrpelo škodo“, vendar glede na dejstvo, da podjetja še kar niso prejela nujno potrebne pomoči, kaže, da aktualna vlada o pomoči le piše in razpravlja, v resnici pa je situacija drugačna, saj kot kaže pomoči še vedno niso prejeli in je še nekaj časa ne bodo.

“Čemu potem zbiramo denar, če ne pride do najbolj prizadetih?!” se na Twitterju sprašuje ekonomist Matej Lahovnik, ki je ob pogovoru z enim od podjetnikov ugotovil, da ta še kar ni dobil obljubljene pomoči zaradi škode, ki je nastala ob nedavnih poplavah. Golobova vlada je namreč zagotovila hitro in učinkovito pomoč, ki pa je glede na Lahovnikov zapis podjetniki ne bodo videli vsaj še do oktobra.

“Gostinec s Prevalj, ki mu je Meža tekla skozi gostilno do danes 4.9. ni prejel nobene pomoči od države kljub vlogam in pozivom na Ministrstvo. Čemu potem zbiramo denar, če ne pride do najbolj prizadetih?!”, je zapisal Lahovnik in dodal: “Namesto, da bi najbolj prizadetim podjetnikom takoj zagotovili pavšalna predplačila in potem poračunavali, jih pošiljajo na Rdeči križ in Karitas. Zdaj pravijo, da predplačil ne bo do oktobra. Če bi se v času korone tako odzivali bi gospodarstvo propadlo,” je opozoril.

Foto: X

Njegov zapis je komentiral nekdo, ki gostinca očitno tudi osebno pozna, in sicer je zapisal: “Videl sem ga na petkovi tekmi legend na Prevaljah, dolgo se že poznava. Bil je solzen, ko mi je razlagal, kaj se mu je zgodilo, koliko škode mu je poplava povzročila.”

Spomnimo, da so mediji in vladni PR po poplavah močno delali na tem, da je Golobova vlada dala vtis, kot da dejansko namerava pomagati. Vožja s helikopterjem in obisk žrtev poplav, lepe besede in obljube. Vsemu temu smo bili priča, medtem ko žrtve poplav še danes niso dobile pomoči, od poplav pa je danes minil en mesec. Sodeč po tem je jasno, da vladi niti malo ni mar, kako so ljudje in podjetniki do danes preživeli in kako sanirali nastalo škodo vsaj za prvo silo. Predvsem sramotno pa je to, če vzamemo v obzir, da se medtem v nevladne organizacije stekajo milijoni.

Obisk predsednika vlade Roberta Goloba na poplavljenih območjih. Vir: STA

Ne le da o obljubljeni finančni pomoči ni ne duha ne sluha, da je sramota še večja, je zdaj Golobova vlada z zadnjim interventnim zakonom našla način, kako še dodatno vzeti denar iz žepov državljanov in državljank. In to ob vsej krizi, ki Sloveniji vlada že od prihoda Goloba na oblast. Interventni zakon naj bi bil namenjen pomoči gospodinjstvom, gospodarstvu in občinam, vendar bi to vsak, ki je zadevo prebral, lahko to razumel kot “pretvezo”. Medtem ko se milijoni stekajo v NVO, vlada od državljanov in državljank z zakonom uvaja “prostovoljne solidarnostne sobote v gospodarstvu oz. obvezni solidarnostni prispevek”.

“Solidarnostne sobote in prispevek od plače sta trenutno nepotrebna. Vsak, ki lahko, je in bo pomagal. Obvezni prispevek, ki bi lahko v prihodnosti postal tudi stalnica, pa pomeni le potuho @vladaRS, da ne gleda, kje bi se dalo privarčevati na ministrstvih,” je dejala poslanka SDS Suzana Lep Šimenko, ki je pojasnila, da so solidarnostne sobote nepotrebne, ker vsak pomaga, kakor lahko in kolikor lahko.

Solidarnostni soboti bosta dve, prva letos in druga prihodnje leto. Kdor se za to ne bo odločil, bo prispeval 0,3 odstotka od svoje obračunane dohodnine. Pri tem se bo v osnovo za izračun solidarnostnega prispevka vštelo tudi dohodke iz kapitala in oddajanja v najem ter del plačila za poslovno uspešnost. Podjetja bodo prispevala 0,8 odstotka od osnove za obračun davka od dohodkov pravnih oseb. V SDS so temu ukrepu nasprotovali, ker da je preuranjen, dokler še ni znana končna ocena škode.

Sredstva od solidarnostnih sobot in prispevka se bodo vplačevala v sklad za obnovo Slovenije, katerega ustanovitev je prav tako predvidena s tem zakonom. Vanj se bodo stekala tudi sredstva iz državnega proračuna, evropska sredstva in sredstva iz drugih virov, npr. donacij. Toliko zbiranja in donacij, s tem da je država prejela tudi evropska sredstva, in čemu? Saj, kot je poudaril Lahovnik, denar očitno ne gre k prizadetim.

T.B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...