Ekonomist Lahovnik o kaosu na kriptotrgu: Padec je bil pričakovan, edina gotovost v prihodnosti so visoka nihanja

Datum:

“Zgodilo se je več dejavnikov, ki so vplivali na padec kriptovalut. Dejavnik na kriptotrgu, kot je zlom Terre, včerajšnja zaustavitev poslovanja platforme Celsius in tudi sicer nestabilne razmere na trgih kot posledica pesimizma vlagateljev. Padec je bil pričakovan,” meni ekonomist Lahovnik. Vrednost bitcoina se je v zadnjih dneh namreč zmanjšala za 18 odstotkov, na pod 24.000 dolarjev, kar je najnižje v zadnjem poldrugem letu, druga kriptovaluta ethereum pa je izgubila kar 27 odstotkov. 

                   

Inflacija, naraščanje obrestnih mer, krepitev dolarja in vse večje negotovosti na finančnih trgih so vzroki za strmoglavljanje vrednosti kriptovalut, dodatni udarec pa je povzročila tudi odločitev Celsius Network, ki je ustavilo dvige in prenose zaradi očitne likvidnostne krize, ko je cena Bitcoina padla na raven pred pandemijo. Padec na kriptotrgu je komentiral tudi ekonomist Matej Lahkovnik, ki meni, da je bil padec pričakovan in da v prihodnosti lahko pričakujemo visoka nihanja vrednosti.

Medvedji trend
Ekonomist Matej Lahovnik dodatno paniko in padec vrednosti pripisuje odločitvi družbe za poslovanje s kriptovalutami Celsius Network, ki je zaradi izrednih tržnih razmer zamrznila dvige in posojanje kriptodenarja. Družba, ki ima kar 1,7 milijona strank po vsem svetu, sodi med največje igralce in posojevalce na kripto trgu. Kritiki že nekaj časa opozarjajo, da bi lahko propadla, primerjajo jo tudi s Ponzijevo shemo. To se je zgodilo le nekaj tednov po propadu mreže dokaj stabilne Terre-Luna, ki je izgubila vso vrednost. To je po Lahovnikovih besedah povzročilo dodatno paniko v že precej nestabilne razmere na trgih, glede na dejstvo, da so tudi cene delnic v zadnjih dneh doživele precejšnjo korekcijo navzdol in je S&P 500 samo v letošnjem letu izgubil že 20 odstotkov vrednosti, “pravzaprav smo vstopili v območje medveda”.

Meni tudi, da večina ameriških vlagateljev pričakuje visoko zvišanje temeljne obrestne mere s strani FED-a in recesijo naslednje leto, leta 2023. Za padec krivi več dejavnikov, in sicer “zlom ekvivalentne kriptovalute Terre-Lune, ki je izgubila vso vrednost, včerajšnja zaustavitev poslovanja platforme Celsius in tudi sicer nestabilne razmere na trgih kot posledica pesimizma vlagateljev. Padec je bil pričakovan.” Strokovnjaki pravijo, da padec cen kriptovalute kaže na upadanje apetita vlagateljev v tveganje. Očitno so previdni glede tveganega premoženja. Z vsemi svojimi negotovostmi in volatilnostmi velja kripto za enega najbolj nestanovitnih instrumentov za naložbene namene.

Foto: iStock

Kriptotrg ni namenjen varčevanju
“Ljudje pozabljajo, da kriptovalute niso varne pribežališče pred inflacijo ampak so zelo tvegane, špekulativne naložbe, v katere praviloma vlagajo le tisti in toliko, kot ne bodo pogrešali”,
je dejal in opozoril in odsvetoval kakršno koli vlaganje v kriptovalute z namenom varčevanja ali podobnega, saj lahko čez noč izgubijo vse. Lahovnik je prepričan, da bomo v prihodnjih tednih, mesecih priča zelo velikim nihanjem tudi na trgu kriptovalut, korekcije bodo močne navzdol in navzgor, podobno se bo dogajalo tudi na borznem trgu, saj je korelacija med obema presenetljivo velika, vsekakor pa kripto veliko bolj niha.

“Od rekordnih ravni se je kripto trg iz treh trilijonov skrčil na samo en trilijon, razdeljeni pa so tudi ekonomski analitiki, nekateri pričakujejo dokončni zlom trga, medtem ko drugi še vedno vidijo to kot dobro alternativo klasičnemu monetarnemu sistemu. Edina gotovost glede bližnje prihodnosti so še naprej visoka nihanja,” je zaključil Lahovnik.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...