[Ekskluzivno iz Bruslja] Logar na odboru PANA v Bruslju evropskim poslancem razkril imena odgovornih za afero #iranNLBgate, novinar tednika Mladine Mekina pa je nastopil kar kot njihov odvetnik

Datum:

V Evropskem parlamentu v Bruslju se je poseben odbor PANA seznanil z afero IranNLBgate in jo pravzaprav uvrstil kot prvo in najpomembnejšo točko na dnevni red. Govornika iz Slovenije sta bila predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, dr. Anže Logar in novinar tednika Mladine, Borut Mekina. Logar je v kratkem času evropskim poslancem, ki so se odzvali v presenetljivo velikem številu, nazorno prikazal, kako je bilo v letih 2009 in 2010 v največji državni banki, NLB, opranih za kar milijardo evrov denarja in kako so vse pristojne institucije odpovedale. Evropski javnosti je razkril imena odgovornih, ki so za sum pranja denarja vedeli, pa nikoli niso ukrepali.

                   

Vemo, da je pred časom tudi slovenski državni zbor ugotovil politično odgovornost nosilcev politične oblasti, Logar pa je na zasedanju odbora PANA izrecno opozoril, da so veliki slovenski mediji temu namenili premalo pozornosti. A vrag je očitno zdaj odnesel šalo, saj so v Bruslju danes prisotni pravzaprav novinarji vseh velikih medijskih hiš  Sloveniji, številni dopisniki. Vprašanje je le, kako bodo o tem poročali.

Skrbi pa nas lahko govor novinarja tednika Mladina Boruta Mekine, ki je očitno v Bruselj prišel kot neke vrste odvetnik tistih, ki so odgovorni za milijardno pranje denarja in tudi s tem povezano bančno luknjo. Zadevo je skušal relativizirati z besedami, češ, da so tudi banke v drugih evropskih državah oprale iranski denar. Dejal je celo, da to za Slovenijo ta trenutek ni najpomembnejša tema. No, njegovo stališče evropskih poslancev ni prepričalo, saj so tudi tisti z leve politične opcije zahtevali, da poda konkretne argumente, o katerih drugih temah govori, a se je Mekina zapletal, na koncu pa sploh ni več želel odgovarjati.

Logar govoril tudi o sumljivi smrti kriminalista Simona Goluba
Anže Logar
je med drugim evropske poslance seznanil z zgodovino podjetja Farrokh, ki je bilo ustanovljeno leta 2006 na Britanskih deviških otokih z dvema dolarjema začetnega kapitala. Od samega začetka so obstajale vse okoliščine za utemeljen sum pranja denarja. Kot je znano, je iransko podjetje sicer najprej poslovalo prek Švice, nato pa so jim zaradi sumljivih poslov zaprli račune. “Leta 2010 je bilo podjetje Farrokh največja stranka NLB na področju plačilnega prometa, večja kot Krka ali Telekom,” je opozoril.

Evropski poslanci so izvedeli tudi to, da je urad za preprečevanje pranja denarja odprl primer, pa ni primerno ukrepal, saj so se iranske transakcije kljub temu nadaljevale. Logar je še obelodanil, da je kriminalist, ki je preiskoval zadevo, dan pred zaslišanjem v zadevi podkupovanja padel z lestve pri delu in se ubil. Gre seveda za primer Simona Goluba, ki je umrl leta 2013, krivi pa se ga, da so obremenilni dokumenti v zvezi s pranjem denarja namenoma obležali predalu njegove pisalne mize.

Foto: Nova24TV.

Predsednik odbora PANA: Jasno nam je, da se je v Sloveniji zgodil večji primer pranja denarja
Po koncu zasedanja je pred naše kamere stopil predsednik posebnega odbora evropskega parlamenta Werner Langen. Povedal je, da mu je na zaslišanju hitro postalo jasno, da imamo v Sloveniji večji primer pranja denarja. “Vprašanje je, kdo je odgovoren, da se zadeva ni prej razčistila, pristojne institucije so popolnoma odpovedale,” je bil jasen. Sicer pa pravi, da gre tudi za politično vprašanje, ki pa ga bo Slovenija enostavno morala rešiti sama.

Pred naše mikrofone je po koncu zasedanja stopil tudi Anže Logar, ki je sicer priznal, da je za Slovenijo žalostno, da je zadeva dejansko morala priti pred Evropski parlament v Bruslju, a za to so odgovorni tisti na položajih v pristojnih institucijah, ki svojega dela niso opravili. “Me pa veseli, da ste tudi vi opazili tisto, nad čemer sem bil sam zelo šokiran. Novinar tednika Mladina je navajal kup neresnic in nastopal kot advokat tistih, ki so odgovorni. Šlo je za čisto relativizacijo problema, čemur pa evropski poslanci, kot ste videli sami, niso nasedli,” je med drugim povedal Logar.

Za “evroposlance” levice je to drugorazredna tema, na zasedanje odbora jih ni bilo
Pomenljivo je dodati, da očitno evropskih poslancev t. i. slovenske levice ta tema ne zanima in jo skušajo pomesti pod preprogo, saj so bili prisotni samo štirje. Poleg Romane Tomc in Milana Zvera še Patricija Šulin in Franc Bogovič. Anže Logar nam je med drugim po koncu zasedanja odpovedal, da je to za Slovenijo velik udarec, da zadeve nismo bili sposobni rešiti sami in da se je zadeva morala znajti tudi v Bruslju, medtem ko Romana Tomc pričakuje, da bodo odgovorni zdaj, ko jo pozna cela Evropa, preprosto morali odgovarjati.

Foto: Nova24TV. Prisotni na odboru PANA, novinarji so se zbrali v velikem številu, so bili ogorčeni nad razkritji Anžeta Logarja.

Tomčeva zavrača očitke tednika Mladina: Če bi pristojne institucije ukrepale, zadeva ne bi končala v Bruslju
Naj spomnimo. Režimski tednik Mladina je evropski poslanki SDS Romani Tomc očital, da je Slovenijo zatožila Bruslju v zadevi pranja denarja samo dobre pol leta pred parlamentarnimi volitvami. A Tomčeva je bila zelo jasna: “Veseli smo lahko, da se je zadeva po tolikem času, kolikor je minilo od prve prijave o sumu pranja denarja v NLB, zadeva sploh znašla na dnevnem redu. Hkrati to pomeni, da je komisija presodila, da je zadeva zelo pomembna. Trajalo je kar sedem let, da je zadeva prišla v Bruselj.” Tomčeva je v kontekstu afere iranNLBgate govorila še o dejstvu, da slovenska vlada ni izpolnila svoje obljube, ki jo je dala Bruslju ob zadnji sanaciji bank. Da se bo namreč iz največje, NLB, umaknila. Pa se ni, kar je zgovorno dejstvo, da s kapitalom v ozadju še vedno opravljajo stare politične strukture, zato aktualni levi oblasti tako ali tako prodaja nikoli ni bila in ne bo v interesu.

Franc Bogovič: Zakaj so sploh poklicali novinarja Mladine?
Z njo se strinja tudi Franc Bogovič, ki sploh ni mogel razumeti, kaj je novinar Mladine počel na takšnem zaslišanju. “Izpadlo je kot čisto politično obračunavanje. Poslanec DZ je predstavil poročilo temeljitega dela svoje komisije, o tem bi se moralo konstruktivno razpravljati, ne pa, da v Bruselj pošlejo nekoga, ki želi vse skupaj relativizirati.” Bogovič je še dodal, da je sicer sam prisega na to, da se notranje zadeve urejajo doma in ne v Bruslju, a v konkretnem primeru druge možnosti ni bilo.

Naj dodamo še to, da je Milan Zver opozoril, ima še eno posebno dimenzijo, da se je skozi pranje denarja v NLB neposredno financiral islamski terorizem, torej je imelo to pranje denarja neposreden učinek na zmanjševanje varnosti v Sloveniji in Evropski uniji. Skratka, zdaj je na potezi Slovenija. Odgovorne institucije bodo morale opraviti svoje delo in razgaliti odgovorne, sicer bo to namesto nas storil Bruselj, ki ima to možnost, opozarja Zver. Kar pa bi bila za našo državo seveda še ena velika zaušnica in sramota.

Luka Svetina, Bruselj

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...