Eksplozije v Mariopolju: Je Ukrajina že dobila najmogočnejše ameriško orožje?

Datum:

Mesto Mariupolj, ki ga je maja lani zasedla Rusija, že drugo noč zapored pretresajo eksplozije. Ker je Mariupolj izven dosega ukrajinskega topništva, se postavlja vprašanje, ali so Ukrajinci za napad začeli uporabljati novo vrsto orožja, ali je bilo to tisto, ki je prispelo z Zahoda ali pa so ga izdelali sami.

                   

“V okrožju Kalmius je bilo slišati eksplozije,” je v sredo zvečer poročal kanal Telegram mestnega sveta Mariupolja. Na območju elektrarne so medtem po 22. uri poročali o dveh eksplozijah. Ti zadnji napadi so sledili raketnemu obstreljevanju v noči s torka na sredo, ko je bilo slišati 11 eksplozij. Omenjeno je, da sta bili zadeti dve območji, kjer so skoncentrirane ruske sile.

“Potrjujemo tudi uničenje dveh skladišč goriva v oporiščih okupatorjev v okrožju Kalmius”, je navedeno na kanalu Telegram svetovalca župana Mariupolja Petra Andrijuščenka. Ukrajinski Ukrinform je poročal, da sta bila zadeta tudi rusko skladišče streliva na letališču ter rusko oporišče v znameniti železarni in jeklarni Azovstal. Eksplozije so bile zabeležene tudi v bližini naselja Talakivka. Na videoposnetkih, ki so se pojavili na družbenih omrežjih, je razvidno, da se je nad Mariupoljom aktivirala ruska protiletalska obramba.

https://twitter.com/albafella1/status/1628192706072657928?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1628192706072657928%7Ctwgr%5Ef16a6bef3b1062efc0507749b94bf014fbb48369%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnapadi-na-ruske-baze-u-mariupolju-pokrenuli-pitanja-o-novom-ukrajinskom-dalekometnom-oruzju-ceka-nas-pakao-1267321

Lokalni telegram kanali ne navajajo, s katerim orožjem so zadeli tarče, ki so od najbližjih ukrajinskih sil oddaljene okoli 80 kilometrov. Znano je, da lahko vodeno strelivo iz Himarsa in večcevnih raketometov MLRS, ki jih imajo Ukrajinci, natančno zadene cilje do največ 70 kilometrov. Zato se ugiba, da je bil Mariupol tarča Himarsa, vendar z novim strelivom večjega dosega. Dan pred tem napadom je ruski bloger Rybar na svojem kanalu Telegram trdil, da je “vsaj ena” ukrajinska posadka HIMARS v mestu Bogatyr v regiji Donecka prejela nove bombe GLSDB.

V začetku februarja je Pentagon uradno potrdil, da bo v Ukrajino poslal Boeingov sistem GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb). GLSDB ima domet približno 150 kilometrov, kar je približno dvakrat več od standardnih raket, ki so jih Ukrajinci doslej dobili za Himars in MLRS. S temi satelitsko vodenimi raketami lahko Ukrajinci dosežejo tudi ruske baze na okupiranem Krimu.

Nekateri ukrajinski portali po drugi strani ne izključujejo možnosti, da je bil Mariupolj tarča domačega orožja in da je šlo za večcevni lanser Vilka-M z vodenimi raketami (na osnovi sovjetskega sistema Vihor), ki ima domet do 130 kilometrov.

“Ne glede na to, katero orožje je zadelo Mariupolj, je dejstvo, da je zdaj postal tarča, po mesecih okupacije s strani Rusov, zelo pomembno”, poroča vojaški portal The War Zone.

Napad na cilje v Mariupolju je šokiral tudi ruskega blogerja Ivana Utenkova, ki je dejal, da je bil presenečen nad eksplozijami, za katere domneva, da jih je povzročilo “neko novo strelivo”. “Sovražnik je zagotovo nekaj začel in naslednjih nekaj dni bo na tem območju pekel,” je dejal.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...