EMA predlagala odobritev Pfizerjevega covid-19 cepiva za otroke med 5. in 11. letom starosti

Datum:

Evropska agencija za zdravija je predlagala razširitev rabe cepiva proti covidu-19 tudi na otroke med petim in vključno enajstim letom starosti. Za to starostno skupino je v primerjavi s starejšimi priporočen manjši odmerek.

Odbor za zdravila za humano uporabo (CHMP) Evropske agencije za zdravila (EMA) je priporočil razširitev rabe cepiva Comirnaty proizvajalcev BioNTech in Pfizer tudi za otroke stare med pet in 11 let. Omenjeno cepivo je bilo že pred tem odobreno za rabo na odraslih in otrocih starih 12 ali več.

Za starostno skupino od 5 do 11 let bo doza prejetega cepiva trikrat manjša od predpisanega odmerka za starejše od 12 let. Najmlajša starostna skupina bo tako prejela odmerek v katerem bo 10 mikrogramov na injekcijo, medtem ko starejši prejmejo 30 mikrogramov cepiva na injekcijo.

Imunski odziv tretjinskega odmerka primerljiv s polnim odmerkom

Glavna študija na otrocih starih med 5 in 11 let naj bi pokazala, da je bil imunski odziv na Pfizerjevo cepivo ob prejetju tretjinskega odmerka cepiva primerljiv z imunskim odzivom v starostni skupini med 16. in 25. letom starosti, ki so prejeli 30 mikrogramski odmerek cepiva proti covidu-19.

Foto: STA

“Učinkovitost Comirnaty je bila preračunana na skoraj dva tisoč otrocih med 5. in 11. letom starosti, ki niso imeli znakov predhodnih okužb. Ti otroci so prejeli ali cepivo ali placebo,” poroča EMA. Cepivo je prejelo 1.305 otrok, ki so sodelovali v študiji. Trije so zboleli za covid-19. Placebo je prejelo 663 otrok, za covidom-19 pa je v tej skupini zbolelo 16 otrok, trdijo pro Evropski agenciji za zdravila. To naj bi kazalo, da je cepivo v 90,7 odstotkih primerov učinkovito pri preprečevanju simptomatskega primera covid-19. Pri EMA vseeno izpostavljajo, da bi resnična stopnje zaščite lahko bila nekje med 67,7 in 98,3 odstotki.

Zadnjo besedo bo imela Evropska komisija

Najpogostejši stranski učinki so bili med najmlajšo starostno skupino bolečina na mestu pika z injekcijo, utrujenost, glavobol, rdečica, zatekanje mesta vboda z injekcijo, bolečina v mišicah in premraženost. Šlo naj bi za stranske učinke, ki so pogosti tudi pri ostalih starostnih skupinah. “Ponavadi” se prikažejo v blagi ali zmerni obliki, stanje pa se popravi v roku nekaj dni od cepljenja.

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides (Foto: Twitter)

Po ugotovitvah CHMP prednosti cepiva BioNTech in Pfizerja za otroke med 5. in 11. letom starosti tako odtehtajo tveganja. To naj bi še psoebej veljalo za otroke s pridruženimi boleznimi, pri katerih je tveganje za hujšo obliko covida-19 večja. Bodo pa pri EMA še naprej spremljali učinkovitost cepiva tako pri otrocih kot odraslih in “pozorno motrili njegovo rabo v cepilskih kampanjah v državah članicah EU. CHMP bo tako Evropski komisiji poslal priporočilo o cepljenju starih med 5 in 11 let s cepivom Comirnaty. Zadnjo besedo bo tako imela Evropska komisija, a pričakovati je, da bodo priporočilo EMA sprejeli.

Kmalu tudi priporočilo za Moderno?

EMA naj bi po poročanju nemške tiskovne agencije DPA v kratkem izdala tudi priporočilo za celjenje proti covid-19 starih med 5 in 11 let s cepivom Moderne. Pri EMA so z ocenjevanjem Moderninega cepiva proti covid-19 Spikevax za otroke stare med 6 in 11 let začeli 10. novembra.

Celotno izjavo za javnost s strani Evropske agencije za zdravila v zvezi s priporočilom odobritve cepljenja otrok starih med pet in 11 let najdete TUKAJ.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...

[Video] Zakaj Tina Gaber redno uporablja vladno parkirišče za svoje luksuzno vozilo?

Že od samega začetka razmerja s premierjem Robertom Golobom...

Stojmenova Duh bi “čistila digitalne odpadke”

V času, ko so cene vsega postale vrtoglavo visoke,...