fbpx

V Bocvani odkrili najbolj razvit covid sev s kar 32 mutacijami

Čakajoči za cepljenje v JAR (foto: EPA)

V Bocvani so odkrili do zdaj najbolj razvit sev sars-cov-2, za silo poimenovan B.1.1.529. Do zdaj so bili potrjeni trije primeri, še šest jih je bilo odkritih v JAR, okužba pa je že dosegla tudi Hongkong. Variacija novodkritega seva se ponaša s kar 32 mutacijami, številne od mutacij pa nakazujejo, da gre za na cepiva izredno odporen sev. Britanski znanstveniki se bojijo, da bi lahko bila nova variacija hujša “kot skoraj karkoli do sedaj”.

Do sedaj so po svetu odkrili samo deset primerov novega seva, imenovanega B.1.1.529, a znanstveniki se bojijo, kaj bi lahko sledilo, če se sev, ki so ga do sedaj zaznali v Bocvani, Hongkongu in Južnoafriški republiki, razširi po svetu. Trenutno je že uspel preskok iz Afrike v Azijo. V Hongkong je okužbo z novim sevom prinesel 36-letnik, ki se je vračal iz potovanja v Afriki.

Novi sev namreč nosi 32 mutacij, večji delež mutacij pa nakazuje, da je omenjeni sev zelo kužen in odporen proti cepivom. Ravno tako pa ima več alteracij med tako imenovanimi spike proteini kot katerakoli druga variacija. Po trditvah genetika z University College London, profesorja Francoisa Ballouxa naj bi se nov sev razvil iz daljše okužbe pri imunokompromitiranemu pacientu, najverjetneje pri nekom, ki mi niso diagnosticirali AIDS-a.

Trenutna cepiva proti novemu sevu brez učinka
Trenutna cepiva naj bi bila zaradi sprememb med spike proteini manj oziroma brez učinka, ker so prilagojena za starejše iteracije virusa. Če bi res grobo poenostavili. Trenutna cepiva so v primerjavi z novim sevom kot košarkarji, ki bi radi igrali košarko na nogometni tekmi. Na srečo je trenutno potrjenih samo 10 primerov okužb z B.1.1.529, kar bi pomenilo, da se stvar za zdaj še da zajeziti, če se bo k temu pristopilo na resen in odgovoren način.

Virolog dr. Tom Peacock z Imperial College, ki je po poročanju Daily Mail prvi odkril širjenje novega seva, je prisotno kombinacijo mutacij opisal kot “grozljivo”. Peacock svari, da bi novi sev lahko bil potencialno “hujši od skoraj vsega drugega” – vključno s trenutno na sevu prevladujočo delto.

Vseeno znanstveniki upajo, da bi brezprecedenčno število mutacij v novem sevu koronavirusa povzročilo nestabilnost, zaradi česar se virus ne bi več mogel uspešno širiti. Podobno situacijo so, kakor smo poročali na Nova24TV imeli na Japonskem z njihovo različico delte, ki se je s serijami mutacij “zaplezala” v izumrtje, število novih okužb pa je nato strmoglavilo.

Ivan Šokić