Epidemiologi predlagajo, da bi se pozitivni hitri testi potrjevali še s PCR testi

Datum:

“Danes je prvič po zelo dolgem času število hospitaliziranih padlo pod tisoč, kar je zagotovo spodbudna vest. V skladu z načrtom to pomeni, da je prvi pogoj za oranžno fazo dosežen,” je dejala Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco. Ker se epidemiološka slika izboljšuje je tudi stroka mnenja, da bi se lahko v šole vrnili učenci do 5. razreda osnovne šole. Glede na situacijo s potrjevanjem okužb v Kranju, so si epidemiologi enotni – vse pozitivne hitre teste bi bilo potrebno potrditi s PCR testi.

                   

V sredo so v Sloveniji ob 14.545 PCR in hitrih testih potrdili 1267 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je bilo 989 bolnikov s covidom-19, od teh jih je 165 potrebovalo intenzivno zdravljenje. V domačo oskrbo so odpustili 74 oseb, 16 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo je v sredo umrlo.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje – NIJZ Mario Fafangel je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 poudaril, da je uporaba hitrih testov med epidemijo, tudi pri asimptomatskih osebah smiselna, priporoča jo tudi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Najpomembnejše je to, da lahko hitri testi razbremenijo laboratorije, ki ne zmorejo opraviti tako veliko število testiranj, kot bi bilo potrebno. “Uporaba teh testov je smiselna, če so testi kakovostni, pri čemer je NIJZ določil, kako specifični in kako občutljivi morajo biti testi,” je dejal in poudaril, da je pri testiranju asimptomatskih bolnikov niso pomembni lažno pozitivni testi, temveč tisti, ki so dejansko pozitivni in se jih izgubi.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel (Foto: STA)

Kot je obrazložil, je pri populaciji z enoodstotno prevalenco okužbe verjetnost, da je pozitivni test na koronavirus tudi v resnici pozitiven, torej da ne gre za lažno pozitiven test, manj kot 30-odstotna.  A to po besedah Fafangla ni posledica slabega ali nekakovostnega testa, ampak statističnih zakonitosti. So pa na NIJZ zaznali, da je na določenih območjih toliko lažno pozitivnih testov, da to odstopa od statistike. O tem so tudi seznanili vladno svetovalno skupino.

Če je pojavnost okužbe v populaciji zelo visoka, kar znaša deset tisoč okuženih na sto tisoč prebivalcev, epidemiologi pa uporabljajo dobre teste, z 80-odstotno občutljivostjo in 98-odstotno specifičnostjo, bo pozitivna napovedna vrednost znašala več kot 80 odstotkov. To pomeni, da bodo testi pokazali osem tisoč dejansko okuženih in 1800 lažno pozitivnih, kar je sprejemljivo z vidika ustavljanja epidemije. Z vidika javnega zdravja so namreč bolj problematični lažno negativni kot lažno pozitivni testi.

Potrjevanje pozitivnih hitrih testov bi moralo biti potrjeno s PCR testom
Ker epidemiološki podatki usmerjajo vladne ukrepe in ker ne želijo, da bi poročila s terena zamajala zaupanje v presejalno testiranje, predlagajo, da bi se potrjevanje pozitivnih hitrih testov pri osebah brez simptomov pričelo potrjevati s PCR testi, ki so bolj zanesljivi. Poleg tega so še zaprosili izvajalce testiranj, naj NIJZ prijavijo primere, pri katerih je bila diagnoza ovržena. To pomeni, da morajo sporočiti vse primere, kjer je bil hitri test pozitiven, a je dejansko PCR testiranje pokazalo, da oseba ni okužena. Zaenkrat teh podatkov ne dobijo, saj zanje nimajo nobene pravne podlage, kolikor jih prejmejo, pa jih zbirajo ročno. “Iz baze in analitike na NIJZ ročno izločamo vse primere, za katere nas izvajalci obvestijo, da gre za spremembo oziroma razveljavitev testa.”

“Sicer pa na NIJZ iz baze in analitike ročno izločajo vse primere, za katere jih izvajalci obvestijo, da gre za spremembo oziroma razveljavitev testa,” je dejal Fafangel. Opozoril je tudi, da ponekod v regijah močno zaniha epidemiološka krivulja, čeprav ni večjih odstopanj v podatkih, kar je treba razumeti z vidika majhnosti Slovenije. Zato epidemiologi priporočajo ukrepe, ki bi sicer zaobšli klasično klasifikacijo ukrepov, kot jih je določila vlada za sproščanje omejitvenih ukrepov. Tako predlagajo, da so šole v vseh regijah odprte za učence do petega razreda in ukinitev omejitev gibanja na regije in občine.

Ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje potovanja v tujino
Vodja konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve Andrej Šter pa je na novinarski konferenci poudaril, da na Ministrstvu za zunanje zadeve še vedno priporočajo odpovedi potovanj in preložitev le-teh na ugodnejši čas. Opozoril je, da so nekatere države v Evropi, pa tudi po svetu v zadnjem času prepovedale vstop v državo ali izstop iz nje. Med njimi je Brazilija, ki od 1. februarja ne dovoljuje več vstopa ali potovanja preko svojega ozemlja, oseba pa lahko v tej državi obtiči.

Vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter (Foto: STA)

V nasprotju z lanskim letom pa se sedaj ne bodo mogli ukvarjati s temi posamezniki. “Ne moremo se oziroma se ne bomo mogli ukvarjati s tistimi, ki bodo med takimi potovanji nasedli, obtičali ali bi se jim potovalni načrt spremenil,” je dejal Šter in izrazil prepričanje, da zdaj težko koga preseneti dejstvo, da je pandemija. “Ukvarjamo se s tistimi, ki imajo razlog za pot,” je poudaril in dodal, da gre za zdravstvene razloge, dokončanje študijske obveznosti ali osebne razloge. Ministrstvo pa se največkrat odzove na prošnje po pomoči pri napovedanih medicinskih posegih in napovedanih ali urgentnih zdravljenjih v tujini. “Teh primerov ni zelo veliko, so pa vsi takšni, da je pri njih nujno hitro, strokovno in etično ustrezno ukrepanje,” je še dejal in poudaril, da se je v zadnjem času povečalo povpraševanje po konzularni pomoči.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....