Erdogan odločno proti modernizaciji islama: “Islam je eden!”

Datum:

Ni zmernega ali nezmernega, skrajnega, slabega ali dobrega islama: islam je eden,” je prepričan turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Pravi, da je ideja o modernizaciji islama v zmerni islam zrasla na zahodu in da želijo s tem oslabiti starodavno vero. Slednje povezuje z reformami liberalizacije Savdske Arabije, ki jih spremlja boj proti obsežni korupciji, hkrati pa se bojuje proti diskriminaciji muslimanov v EU.

                   

Prejšnji mesec je prestolonaslednik Savdske Arabije Mohammed bin Salman obljubil, da bo obnovil ”zmeren” islam. Svoje kraljestvo označuje za dom omenjene religije. Monarhija priznava salafizem in vahabizem kot različici islama, ki ju pogosto opisujejo kot ultra konzervativni in se kažeta prek islamskega šeriatskega prava. Recep Tayyip Erdogan se je v povezavi s prestolonaslednikom, ki ga je v svojem petkovem govoru omenjal, neposredno skliceval na to “zmerno” interpretacijo islama, ko je nagovoril ženski posvetovalni odbor organizacije islamskega sodelovanja.

Omenjeni izraz in razprava o razumnem islamu se ponovno pojavljata. Ta patent pripada zahodu, ki je o tem prvi spregovoril. Ni zmernega ali nezmernega, skrajnega, slabega ali dobrega islama: islam je eden. Namen uporabe takšnih izrazov je, da islam navidezno oslabijo,” je dejal Erdogan. “Morda oseba, ki govori o tem konceptu, meni, da pripada njemu. Ne, ne pripada mu,” je dodal. Prepričan je, da mora vsak musliman biti musliman v celoti in to kazati tudi navzven, odločno pa je proti zatiranju islama, kar povezuje s prepovedmi nošenja tradicionalnih muslimanskih oblačil.

Prestolonaslednik Savdske Arabije želi socialno preoblikovati vahabijski sunitski islam, monarhija z reformami še ni končala
Vizija princa Mohammefa bin Salmana za leto 2030 je socialno preoblikovati vahabijski sunitski islam, ki prepoveduje mešanje spolov, koncerte in kinematografe. Poleti prihodnje leto bo ženskam v Savdski Arabiji dovoljeno voziti. Po novem letu se bodo lahko, če bodo želele, udeležile tudi športnih dogodkov. Monarhija z uvajanjem reform liberalizacije še ni končala. Prejšnji mesec je princ predstavil načrt, vreden 500 milijard dolarjev (približno 429 milijard evrov). Ustanovil bi novo mesto, katerega meje bi se križale z Jordanijo in Egiptom. Mesto bi postavil, da bi lahko diverzificiral arabsko gospodarstvo in zmanjšal odvisnost od nafte.

Arabske reforme spremlja velik boj proti korupciji, ki je očistil politično in poslovno elito kraljestva, vključno z enajstimi princi. Najtesnejša zaveznica kraljevine, Amerika, podpira to kampanjo, predsednik sledenje, Donald Trump, pa je dejal, da so končno sprejeli to, kar je njihovo državo dolga leta vleklo navzdol. “Pravijo, da bo zmeren islam spet začel prevladovati, a ženske še vedno ne smejo voziti. Ali je to res nekaj, kar obstaja v islamu? Mislim, da jim bodo to pravico dodelili, ko postanejo zmerni in razumni,” je Erdogan povedal na omenjenem petkovem srečanju.

Erdogan se bojuje proti diskriminaciji muslimanskih žensk v EU
Turški predsednik je ob tem kritiziral EU, ki želi prepovedati burke in dodal, da Evropa diskriminira muslimanske ženske. “Naglavne rute se v EU postopoma prepovedujejo in s tem muslimanskim ženskam onemogočajo vstop v javno sfero družbenega življenja. Poskusi, da se muslimanske ženske začnejo zapirati v svoje domove, se širijo kot virus,” je dodal. Tradicionalna islamska oblačila in pokrivala so v Evropi sporna že dolgo. Pogosto so s sekularnimi vrednotami povsem nezdružljiva. Francija je v letu 2011 postala prva evropska država, ki je prepovedala zakrivanje delov obraza. Temu vzoru je kmalu sledila še Belgija. Nemški poslanci so tradicionalni hidžab in burke delno prepovedali aprila letos in odločitev pojasnili kot dolžnost države, da se “predstavi na ideološko in versko nevtralen način“. Tudi avstralski parlament je takšne odločitve podprl in napovedal številne ukrepe v primeru razširjanja korana in prekrivanja obraza v javnosti.

A. L.

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...