Južna Koreja in ZDA z veliko vojaško vajo nad vojne grožnje Severne Koreje

Datum:

Ameriške in južnokorejske sile so začele s skupno vojaško vajo, v kateri sodelujejo kar tri ameriške letalonosilke, namen akcije pa se je postaviti po robu vojnim napovedim Severne Koreje.

                   

Vojaške vaje povečujejo zavezništvo med Južno Korejo in ZDA v boju proti vojnim napovedim Severne Koreje, ki redno izstreljuje nevarne rakete, na katerih bi bile lahko tudi jedrske konice. Poleg treh ameriških letalonosilk, Ronald Reagan, Nimitz in Theodore Roosevelt, na vajah sodeluje 11 vojaških ladij s sistemom za odkrivanje in uničevanje balističnih raket, sedem južnokorejskih vojaških ladij in trije rušilci.

Južnokorejska tiskovna agencija je vaje opisala kot “prikaz moči brez primere” zunaj Korejskega polotoka. Nazadnje so tovrstne vojaške vaje potekale pred desetimi leti na ameriškem otoku Guam.

Regija ne sme postati talec diktatorjevih fantazij in izsiljevanj
V luči stalnih severnokorejskih groženj je predsednik ZDA Donald Trump pred dnevi obiskal Južno Korejo, včeraj pa je v Vietnamu svet pozval k enotnosti proti politiki severnokorejskega diktatorja Kim Jong Una in vse večji grožnji Pjongjanga. “Prihodnost te regije in njenih čudovitih ljudi ne sme postati talec diktatorjevih fantazij o nasilnem vladanju in jedrskem izsiljevanju,” je dejal Trump.

Južnokorejci se zanašajo na sodelovanje z ZDA. (Foto: Twitter)

V Severni Koreji pa so Trumpov obisk označili za “vojno potezo proti severu”, medtem ko so septembra izstrelili že šesto jedrsko bombo, pred tem pa so s številnimi poskusi izstrelitev pošiljali rakete proti Japonski in ZDA. Znanstveniki opozarjajo, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Severna Koreja sposobna izstreliti tudi jedrsko raketo, ki bo dosegla Združene države, poroča Aljazeera.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki