Erdogan pogojuje članstvo Švedske v Natu z vstopom Turčije v EU

Datum:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v ponedeljek dejal, da bo podprl kandidaturo Švedske za Nato, če bo Evropska unija nadaljevala dolgo zastala pogajanja o članstvu z Ankaro.”Najprej odprite Turčiji pot do članstva v Evropski uniji, nato pa jo bomo odprli Švedski, tako kot smo jo odprli Finski,” je dejal Erdogan v televizijskem medijskem nastopu pred odhodom na vrh Nata v Litvi, poročajo tuji mediji.

                   

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan bi odobril članstvo Švedske v Natu, vendar pod pogojem, da evropske države “odprejo” pot turški kandidaturi za pridružitev Evropski uniji. Po poročanju Euronews je to izjavil v turški prestolnici pred odhodom na srečanje zavezništva v Vilniusu v Litvi. Turčija je sicer kandidatka za vstop v EU, vendar je njena kandidatura za članstvo ustavljena zaradi demokratičnega nazadovanja Ankare in sporov s članico EU Ciprom.

Voditelji Severnoatlantske zveze (Nato) se bodo v torek sestali v Vilniusu v Litvi na dvodnevnem vrhunskem srečanju. Pričakuje se, da bodo poudarili svojo odločenost ukrepati, če bo ruski predsednik Vladimir Putin poskušal razširiti vojno proti zahodu. Zavezništvo želi tudi pritegniti Švedsko do srečanja voditeljev, vendar morata Turčija in Madžarska to potezo še potrditi.

Ankara ni opazila zadostnega napredka Švedske
Politico medtem poroča, da je Erdogan v telefonskem pogovoru z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom dejal, da Ankara ni opazila zadostnega napredka Švedske, da bi podprla njeno prošnjo za članstvo v Natu. Erdoğanova administracija tako blokira njihove upe, da bi se pridružila obrambnemu zavezništvu, in obtožuje Stockholm, da podpira kurdski separatizem.

Foto: epa

Erdoğan je kasneje prižgal zeleno luč helsinški prošnji in država je aprila postala članica Nata. Turški predsednik od Švedske zahteva spoštovanje Turčije in muslimanov, pri čemer je kritiziral primere sežiganja Korana na Švedskem konec junija. V začetku tega leta je eden od politikov v Stockholmu blizu turškega veleposlaništva prav tako zažgal muslimansko sveto knjigo.

Negotova usoda Švedske
Erdoğan in švedski premier Ulf Kristersson naj bi se srečala pozneje v ponedeljek v litovski prestolnici Vilni pred vrhom Nata. Švedski zunanji minister Tobias Billström je medtem v ponedeljek za javno televizijo SVT dejal, da pričakuje, da bo Turčija sčasoma sporočila, da bo dovolila Švedski pristopiti k zavezništvu, čeprav ni mogel potrditi, ali se bo to zgodilo na letnem vrhu, piše Euronews.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...