Putin s čistko nad svoje poveljstvo

Foto: Twitter/Wikipedija

Govorice o Putinovi “čistki” očitno niso samo govorice. Po neuspešnem “državnem udaru” vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina so v Kremlju pričeli sistematično in skrivnostno izginjati, to pa je sprožilo strah, da se izvaja čistka. Po tem, ko sta dva visoka svetovalca ruskega predsednika že izginila, je tokrat Putin s položaja odstavil generala Valerija Gerasimov. Slednji je le eden več v nizu Putinovih odstavljencev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po poročanju nekaterih tujih medijev odpustil najvišjega generala, zadolženega za vojno proti Ukrajini, medtem ko nadaljuje s čistko vrha po Wagnerjevem poskusu državnega udara prejšnji mesec. 67-letni general Valerij Gerasimov je bil odstavljen s položaja poveljnika manj kot šest mesecev po tem, ko je bil imenovan, Putin pa naj bi ga že zamenjal z generalpolkovnikom Mihailom Teplinskijem, poroča The Moscow Times. Putinova ostra poteza – ki sicer uradno še ni bila potrjena, je zadnji preobrat v poveljstvu njegove skoraj 17-mesečne invazije na Ukrajino.

Do odpustitve Gerasimova je prišlo le nekaj tednov po Wagnerjevem oboroženem uporu proti Putinovemu režimu, ki ga je spodbudil vodja vojne skupine zasebnih plačancev Jevgenij Prigožin, nekoč tesni Putinov prijatelj. Odstavitev Gerasimova prav tako sovpada z vrhom Nata v Litvi ta teden, ki naj bi poglobil podporo Zahoda Ukrajini, in odločitvijo ameriškega predsednika Bidna, da odobri dobavo kontroverznih kasetnih bomb Kijeva. Generala Putinovega “generalnega armagedona” Sergeja Surovikina, znanega po svojih  neusmiljenih manevrih, ni bilo videti od 24. junija, potem ko so zakrožile govorice, da je dobro poznal načrte vodje Wagnerja. Prav tako naj bi bil pogrešan tudi namestnik obrambnega ministra Yunus-bek Jevkurov, ki naj bi se s Prigožinom srečal na dan upora.

Valerij Gerasimov je le eden v nizu Putinovih odstavitev. (Foto: Twitter)

Generala Gerasimova pa je že zamenjal generalpolkovnik Mihail Teplinski, čeprav je Gerasimov domnevno še vedno v celoti odgovoren za ruske oborožene sile kot načelnik generalštaba, vendar celotno odgovornost za vojno zdaj nosi 54-letni Teplinski, poveljnik zračno-desantnih enot države, poroča The Sun.

Bo odšel tudi Šojgu?
Vse to je posledica Putinovega obupa po okrevanju od upora Prigožina. Ruski predsednik je besen in ponižan, ker je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pripeljal ključne poveljnike polka Azov domov iz Turčije, poroča The Daily Mail, ki dodaja, da se Putin počuti izdanega v zvezi z dogovorom ob koncu obleganja Mariopolja, da bodo poveljniki Azova v Turčiji do konca vojne. Putina bo verjetno še dodatno razjezil obisk Zelenskega na osvobojenem Kačjem otoku v Črnem morju ob obeležitvi 500. dneva vojne.

Prelomnice v despotovem režimu so bile razkrite in zdi se, da Putin pripravlja svojo obrambo, utrjuje svojo moč in na videz čisti šibke člene. Ugledni ruski vojaški bloger je dejal, da je vojaško vodstvo morda v postopku sprejemanja odločitve o odstavitvi obrambnega ministra Sergeja Šojguja, piše The Sun.

Ana Horvat