Erdoganove čistke s položaja odstranile več kot 100 tisoč ‘državnih sovražnikov’

Datum:

Spodleteli državni udar je v Turčiji odnesel s položaja več kot 100 tisoč ljudi. Po vladnem odloku so jih samo v zadnjih dneh odslovili več kot šest tisoč.

V Turčiji so po poskusu državnega udara uvedli izredno stranje in ga oktobra podaljšali za tri mesece. Obseg ukrepov močno skrbi EU in borce za človekove pravice. Nekateri trdijo, da niso tarče le snovalci udara, ampak vsi, ki nasprotujejo predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

S tremi drugimi odloki je vlada ukinila več kot 80 združenj, obtoženih, da izvajajo ‘aktivnosti, ki vplivajo na varnost države’. Turška vlada je sprejela tudi odlok, s katerim se lahko v tujini živečim Turkom, ki so osumljeni kaznivih dejanj proti državi, v določenih primerih odvzame državljanstvo. Brez državljanstva bi ostali posamezniki, ki so obtoženi resnega zločina in ki se kljub pozivu v roku treh mesecev ne bi vrnili v Turčijo. O posamičnih primerih bo odločala vlada.

Ankara odgovornost za poskus državnega udara pripisuje v ZDA živečemu kleriku Fethullahu Gülenu in trdi, da so čistke nujne za izkoreninjenje njegovega vpliva v javnem življenju. Gülen vse obtožbe zanika. Izredni varnostni ukrepi so za turško vlado nujni zaradi vse večjih groženj Islamske države in Kurdske delavske stranke. Turčija je bila v zadnjih dneh tarča napada Islamske države na nočni klub. Drugi napad pa so v Izmiru izvedli člani Kurdske delavske stranke.

Erdoganov sovražnik št. 1 Fethullah Gülen
Erdoganov sovražnik št. 1 Fethullah Gülen

 Turška vlada je odpustila 2687 policistov, z ministrstva za pravosodje je umaknila 1699 uslužbencev, brez dela je ostalo še 838 zdravstvenih delavcev in več kot sto zaposlenih na drugih ministrstvih. Odpustili so 631 akademikov in odstavili osem sodnikov najvišjega upravnega sodišča. Po sprejetem odloku lahko turška vlada v tujini živečim Turkom, ki bodo proti  državi, odvzame državljanstvo.

B. J., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...