Erjavec je ogledalo naše nesposobne politike

Datum:

Ko poslušam, berem in preko interneta spremljam zadnje dogodke v Iranu in doma, aktivnosti naših politikov ter komentarje naših medijev in poročil in komentarjev v tujini, me je sram. Sram me je zaradi naših trenutnih politikov.

Dejstvo je, da pri nas za politika ni potrebno nikakršno znanje, izkušnje, bog ne daj, da bi politik dal kaj na poštenost in poznal kaj je odgovornost. Potrebno je, da si čreden, da “korakaš” z in misliš enako kot voditelj ali vodje stranke.

In še nekaj! Pomembno je, da obvladaš besedni populizem. Če si takšen si dan na volilno listo in si lahko izvoljen. In po tem poslanka Maša Kociper meni, da si kot poslanec kar simbol države!? Ali je mislila resno? Za to, da imamo večinoma nesposobne, nepoštene, velikokrat premalo razgledane in izobražene poslance in ljudi na vodilnih položajih v politiki, skratka za stanje kakršnega imamo, smo odgovorni izključno volivci.

Blamaža ministra Erjavca
In kakšen obraz so nekateri naši vodilni politiki, predvsem minister Karl Erjavec, v zadnjih dneh, ob krizi v Iranu, pokazali svetu? Vsem so jasno pokazali, nekompetentnost in nesposobnost vodenja ter sodelovanja s partnerji v  težkem nevarnem trenutku. Povsem jasno smo pokazali, da nam je vseeno za skupno delovanje in prevzemanje bremena v misiji z naslovom: Neomajna odločenost. Slovenski politiki in njihovo ravnanje so posmeh tej misiji. Še enkrat: kot Slovenca me je sram! Naši politiki, ne vojaki, so ravnali egoistično, pod pretvezo skrbi za naše vojake, brez misli na skupno odgovornost, obremenitve in tudi nevarnosti v tej misiji. In to ob jasnih besedah predstavnika naših izjemnih specialcev v Iraku, da delujejo skladno z zavedanjem o nevarnosti, skratka skladno z  njihovo profesionalnostjo.

Obrambni minister Karl Erjavec. (Foto: STA)

Da ne bo nesporazuma. Brez dvoma je bila varnost naših vojakov v ospredju, vendar obrambni minister ni “reševal” naših vojakov, kajti to se dela v takšnih okoliščinah tiho, iz ozadja, brez medijev, ampak on je vsem na očeh in s tiskovnimi konferencami, skušal pridobivati politične točke v svojo korist, pred kongresom stranke DeSUS. Kaj takega je nezaslišano in nemoralno. V zadrego je spravil naše vojaške profesionalce in blamiral celotno republiko Slovenijo pred svetovno javnostjo. Takoj bi ga morali razrešiti. Če je v stranki vsaj nekaj odgovornih in predvsem poštenih ljudi, se bodo tega zavedli in končno svojega”vsestranskega ministra”, zamenjali z bolj pošteno in predvsem bolj odgovorno in verodostojno osebo.

Erjavčeva stranka ni prispevala k izboljšanju socialnega položaja upokojencev
Vendar: DeSUS je stranka upokojencev. Načeloma naj bi to bila stranka starejših, modrih in odgovornih ljudi. Stranka ki brani interese in koristi  generacije, ki je svoje delovno aktivno obdobje večinoma pošteno zaključila. Ali je to res? Ali so rezultati njihovega političnega delovanja skladni z njihovimi besedami? Velik del upokojencev ima še vedno pokojnine, ki “zagotavljajo” le životarjenje. Resnici na ljubo je treba poudariti, da imajo podobne težave v vseh državah bivše vzhodne Evrope, ker je imel marksizem oz. komunizem ekonomske rešitve le v teoriji. Vsakdanje življenje je v 70. letih obstoja komunizma pokazalo, da je sistem neučinkovit in pokvarjen, brez nadzora diktature proletariata. Zaenkrat stranka Karla Erjavca ni z ničemer prispevala k slabi socialni strukturi upokojencev, starostnikov. Če menijo drugače, vabim njihove predstavnike, da z menoj obiščejo nekaj onemoglih starostnikov, upokojencev, potrebnih pomoči drugega po Dolenjski.

Marsikateri od njih živi v povsem nemogočih razmerah. Žive v hišicah, ki niso vredne tega imena. Iz finančnih razlogov si ne morejo privoščiti namestite v domove za starostnike. Tega jim iz istih razlogov ne morejo omogočiti niti njihovi otroci. Ti ljudje žive v veliki bedi in človek si težko predstavlja kaj za njih predstavlja 150 evrov dodeljenih iz naslova dodatka za pomoč in postrežbo kar omogoča ZPIZ. Politiki in Erjavec bi to morali videti.

Sicer pa ali ni čudno, da stranka nagovarja le eno skupino ljudi, vse ostalo pa pušča vnemar? Torej pred očmi imajo le upokojence, mladi z enako hudimi težavami, kmetje, marsikdaj brezpravni zaposleni in delavci pa jim niso mar. Tako lahko hitro pridemo v stanje, da bodo nekatere skupine prebivalstva v Sloveniji kar izbrisane iz zanimanja politike. Tudi to je posledica predhodnega nedemokratičnega stanja, komunizma, ki je skrbel le za svoje, ki ni poznal demokracije in je poznal le politično hierarhijo, ki ni poznal morale, sicer ne bi pobijal nasproti mislečih in ni dopuščal vzgoje narodne zavednosti ob t.i. internacionalnem gibanju delavstva. In posledica takega predhodnega stanja ter v resnici tudi težkega izhodiščnega stanja marsikaterega upokojenca v 90. letih je nastanek stranke DeSUS. Žal pa sem sedaj slišal, da poslanski klub DeSUS podpira Erjavca. Če je to res, imajo tudi poslanci (z izjemo Roberta Polnarja) enako moralno vodilo kot  Erjavec, torej skrbeti le zase.

In še enkrat: skrb za vojake je na mestu. Ampak sami vojaki so poudarili, da stvar v okviru predvidenih tveganj obvladujejo. Kljub temu so morali domov. In v kakšnem položaju bodo njihovi nasledniki, ki bodo v nasprotju z sedanjimi odločitvami g Erjavca, oditi na tvegano področje konce meseca januarja 2020? Če smo se umaknili sedaj, ni razloga, da na to območje, pošiljamo nove pripadnike naše vojske. Ali razmišljam narobe? Ali pa bo politična situacija Erjavca tedaj drugačna. Vsekakor stanje v Iranu ne bo čez 14 dni nič manj nevarno.

dr. Janez Remškar

Sorodno

Zadnji prispevki

Han pri življenju ohranja insolventno družbo, ki denar pretaka v tujino

Kot smo že poročali, je podjetju Radeče papir nova...

Znana vplivnica: a se sploh zavedamo, v kakšen propad drvi ta država!

Koliko vladnih neuspehov morajo ljudje še občutiti na lastni...

[Video] Messi s prostim strelom zadel deklico

Lionel Messi, eden najboljših nogometašev na svetu, zdaj svoje...