Erjavec premestil “motečega” predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka na drugo delovno mesto, na mizi sindikalista pa ostaja več kot tisoč kršitev pravic zaposlenih v Slovenski vojski!

Datum:

V preteklosti smo velikokrat poročali o napetih odnosih med vodstvom Sindikata vojakov Slovenije in vodilnimi silami na obrambnem ministrstvu. Čeprav so nekateri slovenski mediji poročali o razrešitvi predsednika omenjenega sindikata, Gvida Novaka, je ta v našem pogovoru to zanikal ter še vedno ostaja predsednik Sindikata vojakov Slovenije. Novak nam je v pogovoru zatrdil, da imajo na mizi več kot tisoč nerazrešenih kršitev pravic zaposlenih v Slovenski vojski, ki pa se jim zdaj njegova ekipa ne morala posvečati stoodstotno. Obrambni minister Karl Erjavec je s premestitvijo sindikalista našel način, da se znebi motečega dejavnika, ki opozarja na številne nepravilnosti znotraj Slovenske vojske.

Vendar po besedah Gvida Novaka njemu in še dvema osebama pripada pogodba za polni delovni čas za delovanje v sindikalnih aktivnostih. To pogodbo pa so na ministrstvu za obrambo nezakonito prekinili in ga premestili v v eno izmed enot Slovenske vojske. Poleg tega so proti njemu sprožili disciplinske postopke, ne glede na to, da ga varuje t. i. sindikalna imuniteta pred disciplinskimi postopki obrambnega ministrstva.

Gvido Novak se je javno izpostavil ob nezakoniti in sumljivi razrešitvi brigadirja Mihe Škerbinca, takratnega poveljnika poveljstva sil v SV. Spomnimo, obrambni minister Karl Erjavec in generalmajorka Alenka Ermenc, načelnica Generalštaba Slovenske vojske, sta Škerbinca odstavila zaradi domnevnega klevetanja omenjene načelnice Slovenske vojske na enem izmed postrojev vojakov na Vrhniki in strelskih vaj na Počku, skupaj z ameriškimi vojaškimi silami. Kljub dokazom na Knovsu in javnim objavljenim dokumentom, da je bil Škerbinc politična žrtev Karla Erjavca, je svojo nedolžnost plačal z razrešitvijo.

Gvido Novak (Foto: STA)

Gvido Novak postaja moteči dejavnik za vodilne kadre v Slovenski vojski
Gvido Novak se je kot ob vsakem drugem primeru kršitve pravic vojakov postavil na stran žrtve – Škerbinca in javno povedal, da so poteze generalštaba in obrambnega ministra Karla Erjavca zakonsko nepravilne. Kot je takrat poročala Slovenska tiskovna agencija, se je Ermenčeva spravila še nad predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka, proti kateremu je uvedla disciplinski postopek zaradi sindikalnega delovanja. Očitala mu je, da naj bi v vlogi predsednika SVS s tem, ko je v času od 12. aprila do 7. maja letos brez pooblastila ali soglasja nadrejenega podajal izjave in stališča, težje kršil vojaško disciplino.

Karl Erjavec in Alenka Ermenc z železno roko vladata na obrambnem ministrstvu in v Slovenski vojski. Po besedah Gvida Novaka pa ima Sindikat vojakov Slovenije na mizi 1000 nerazrešenih kršitev zaposlenih v Slovenski vojski.
Karl Erjavec in Alenka Ermenc z železno roko vladata na obrambnem ministrstvu in v Slovenski vojski. Po besedah Gvida Novaka pa ima Sindikat vojakov Slovenije na mizi 1.000 nerazrešenih kršitev pravic zaposlenih v Slovenski vojski.

Delo sindikata bo zdaj oslabljeno, na mizi imajo tisoč nerazrešenih zadev
Njegove izjave in stališča naj bi oziroma bi lahko materialno in moralno škodovale interesom delodajalca. Ob teh besedah se lahko samo čudimo, saj dvomimo, da mora katerikoli sindikat ob javnem opozarjanju na nepravilnosti prositi za dovoljenje svojega delodajalca, da ga javno razkrije. Gvido Novak nam je v pogovoru tudi zatrdil, da imajo na mizi več kot tisoč nerazrešenih zadev, ki pa se jim zdaj njegova ekipa ne bo zmogla posvečati stoodstotno. Obrambni minister Karl Erjavec je s premestitvijo sindikalista zopet našel način, kako se znebiti motečega dejavnika, ki opozarja na številne nepravilnosti znotraj Slovenske vojske.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...