EU socializem: zaradi energetske krize, bi zasebnim družbam omejevali dobičke, minister Kumer prikimava

Datum:

Zdaj je dokončno jasno, da EU postaja socialistična unija. Ministri za energetiko EU so dosegli politični dogovor o ukrepih za soočanje z energetsko draginjo, ki med drugim vključujejo omejitev prihodkov energetskih podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina. 

Ministri držav članic EU, pristojni za energetiko, so na današnjem zasedanju v Bruslju dosegli politični dogovor o ukrepih za soočanje z energetsko draginjo. Ti med drugim vključujejo obvezno znižanje porabe elektrike in omejitev prihodkov energetskih podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina.

Preberite še: Zakaj prav jedrska energija predstavlja prihodnost energetike

?

Gre za ukrep, ki bi bil še pred desetimi leti zasmehovan kot etatistično sanjarjenje, danes pa se uresničuje. Evropski birokrati, ki jih nismo izvolili, so dosegli dogovor, s katerim bodo omejevali dobičke specifičnih podjetij. Gre za tipično redistribucijo premoženja in jemanje tistim, ki so se trgu prilagodili in zato proizvajajo cenejšo električno energijo.

Med drugim bo omejitev veljala za obnovljive vire energije, jedrsko energijo in lignit, in sicer do 30. junija 2023, so sporočili s Sveta EU. Omejitev dobičkov je 180 evrov na megavatno uro proizvedene elektrike. Predstavnik slovenske socialistične vlade je na srečanju seveda zadovoljno kimal in v slogu Šarca (“jaz nimam kaj misliti, bomo videli, kako se bodo dogovorili”) pozdravil naslednjo socialistično domislico EU, ki bo nedvomno še enkrat zamajala prosti trg. Kumer je povedal, da je zadovoljen, ampak, da ukrepi še niso dovolj, podobnega mnenja je češki minister.

“Ne smemo se ustaviti tu. Smo v energetski vojni z Rusijo, zima prihaja in ukrepati moramo zdaj. Od komisije pričakujem, da čim prej predstavi dodatne predloge, predvsem kako znižati ceno plina in kako zagotoviti pomoč industriji,” je poudaril češki minister za industrijo Jozef Sikela, ki vodi zasedanje.

Kaj se v resnici dogaja? Evropska unija na rano, ki jo je s preregulacijo in okoljevarstvenimi ukrepi sama ustvarila, zdaj lepi obliž, ki pa bo na daljši rok rano še bolj zagnojil. Kaj se zgodi, ko državne ali supradržavne entitete z avtoriteto uveljavljajo kontrolo cen in dobičkov? Podjetjem se ne splača več prodajati na trgu in opustijo dejavnost. Tako so v določenih krajih v Sloveniji že ostali brez dobaviteljev plina. Odgovor slovenske socialistične vlade je seveda podržavljanje. Upajmo le, da ne bo podoben odgovor Evropske unije, ko bo prišlo do pomanjkanja. Takrat pa bomo res v čisto pravem socializmu. Eno pa je jasno – energetska kriza se bo očitno namesto v visokih cenah manifestirala v pomanjkanju energije.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...