Evrope, kot smo jo poznali, resnično ni več!

Datum:

Dodobra so jo preplavili državljani in vere tretjega sveta. Posebno velemesta so povsem spremenila svojo podobo in zasnovo. Celo v središčih, bogatih s tisočletja staro zakladnico nadvse civilizirane in razvite Evrope, ki jo hodijo občudovat turisti z vsega sveta, imajo državljani tretjega sveta ne samo delo in bivališča, ampak svoje obširne “bronxe”. In tam ni nič varno in prijetno! Še manj evropsko.

                   

Kdor ne verjame, naj gre na Portugalsko, v Lizbono. Ni kotička mesta ali predmestja, v katerem ne bi naleteli na prišleke afriških, bližnjevzhodnih, azijskih, indijskih in drugih korenin. Pa v Pariz, v nemška ali italijanska mesta in druga. In ne nazadnje kar v slovensko Istro, denimo v Movraž, kjer na bližnjem mejnem prehodu s pomočjo kamer, helikopterjev in policijskih psov dnevno prestrežejo nekaj sto nezakonitih migrantov, ki jih policija in vojska skozi naselje prepeljeta v azilne centre na formalno obravnavo, od tam pa … Movraž je le eno od naselij na južni meji, ki je na udaru predvsem od nastopa Golobove vlade, ki je na široko odprla vrata nezakonitim prehodom meje.

Zaradi tega je opozicija utemeljeno interpelirala ministrico Bobnarjevo, Golob pa se je ob tem delal norca iz njih. A zadnji podatki Frontexa so shrljivi: zahodnobalkanska pot je še naprej najbolj aktivna migracijska pot v EU z več kot 22.300 zaznanimi osebami oktobra, kar je trikrat več kot pred letom dni. Oktobra so države članice EU zabeležile približno 36.500 nedovoljenih prehodov, kar je 47 odstotkov več kot v istem mesecu lani. V prvih desetih mesecih letošnjega leta pa je Frontex zaznal kar 73-odstotno povečanje ilegalnih prehodov. Število prošenj za azil v Sloveniji je z nekaj malega zraslo na 98 odstotkov.

Vsakdan v bruseljski četrti Molenbeek (Foto: epa)

Navedenemu navkljub Bobnarjeva ne neha z odstranjevanjem ograje (ravno te dni je objavljeno novo javno naročilo za odstranitev 14 kilometrov) in pravi, da moramo biti solidarna in vključujoča družba. Dajte no, ministrica, pojdite malo v svet, pa boste na lastni koži videli in občutili posledice množičnih migracij! Evropa nam umira pred očmi, vi pa “pametujete”. V kolikor ji bo z enakim mišljenjem sledila še nova predsednica države, bomo druga Lizbona, Pariz, Rim, München …

Lea Kalc Furlanič

Kolumna je bila prvotno objavljena v Demokraciji

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...