Evroposlanka Romana Tomc o kolegici Jovevi, ki se sooča z diskreditacijami: Žalitve se ji zdijo sedaj, ko jih občuti na lastni koži, bolj problematične

Datum:

Najbrž so se ji takrat, ko je bila na drugi strani kamere, diskreditacije in žalitve, ki jih doživljamo politiki, zdele manj problematične kot sedaj, ko jih občuti na lastni koži“, je evropska poslanka Romana Tomc komentirala nestrpne zapise, ki so nedolgo nazaj doleteli evroposlanko Ireno Jovevo. Poleg tega še opozarja, da se mediji zganejo le v določenih primerih in bi morala merila enako veljati za vse.

                   

V časih, ko je bila Irena Joveva še novinarka, se ji medijski napadi na politike verjetno niso zdeli problematični. Odkar pa je zamenjala stran kamere in postala evropska poslanka, je brez dvoma spoznala, da na lastni koži žalitev ni prijetno občutiti. V zadnjem času je namreč postala tarča žaljivih zapisov, o čemer smo že pisali, novinarji pa so o tej tematiki povprašali tudi evropsko poslanko Romano Tomc. Tomčeva na zastavljeno novinarsko vprašanje odgovarja, da se sama vedno zavzema za dostojen nivo komunikacije. “Tega se strogo držim, sledilce na družbenih omrežjih večkrat pozivam k strpnosti“, poslanka zatrjuje v svojem zapisu. Verjame, da so za njeno kolegico evroposlanko Jovevo tovrstne žalitve in diskreditacije nekaj novega, sama pa to doživlja že vrsto let in zato dobro razume, kako se Joveva ob tem počuti.

Poslanka Romana Tomc se v zapisu sprašuje, ali je tovrstni diskurz nekaj normalnega oziroma ali je normalno, da mi kot družba, to sprejemamo. Dodaja, da so posebej pogumni tisti, ki se na družabnih omrežjih strahopetno skrivajo za lažnimi profili. Najdejo se seveda tudi takšni, ki so na svoj primitivizem ponosni in ga odkrito razkazujejo. “Nedotakljivi so, zato si upajo vse.”

“Najbrž so se ji takrat, ko je bila na drugi strani kamere, diskreditacije in žalitve, ki jih doživljamo politiki, zdele manj problematične, kot sedaj, ko jih občuti na lastni koži. Besede, s katerimi posamezniki, med njimi celo znane osebnosti, kulturniki, novinarji in tako imenovani neodvisni strokovnjaki že leta označujejo nas, politike z desnega političnega pola in naše podpornike, so grozljive. Še posebej pogumni so strahopetci, ki svoje komplekse zdravijo skriti za lažnimi profili. Obstajajo tudi posamezniki, ki nas žalijo, označujejo s fašisti in drugimi poniževalnimi in nesprejemljivimi izrazi ter pozivajo k linču, brez skrivalnic. Celo ponosni so na svoj primitivizem in ga javno razkazujejo. Očitno se dobro zavedajo, da se jim ne bo zgodilo nič, ker jih ščitijo mediji, policija in nenazadnje tudi sodišča. Nedotakljivi so, zato si upajo vse. Nič jim ni sveto, lotijo se celo naših otrok. Je normalno, da kot družba to sprejemamo? Tudi jaz imam shranjenih nekaj najbolj vulgarnih in ponižujočih zapisov, pa tudi grozilnih sporočil. Ne zato, da bi jih objavila in iskala sočutje, ampak za lastno zaščito. Nekaj žaljivih pisem pride tudi v fizični obliki na moj domači naslov. Ni prijetno, verjemite. Kako bi se ob tem počutili vi?”

Ko gre za poslance SDS, so merila drugačna
Romana Tomc se v nadaljevanju  svojega zapisa sprašuje, zakaj se mediji zganejo le v nekaterih primerih. Dodaja, da njene prošnje po resni obravnavi tovrstnih žalitev, večinoma naletijo na gluha ušesa ali pa se ji celo posmehujejo. “Nisem še na primer zasledila zgražanja osrednjih medijev in širše javnosti nad grožnjami s smrtjo in najbolj nizkotnimi izrazi, ki smo jih pripadniki Slovenske demokratske stranke deležni deležni vsak dan in vsem na očem.”

Evropska poslanka Romana Tomc (foto: STA)

Evroposlanka si želi, da bi se raven komunikacije dvignila na dostojno raven. Tako v politiki kot tudi na družbenih omrežjih. Poudarja, da bi morali za vse imeti enaka merila oziroma kriterije, ne glede na posameznikovo politično usmerjenost. “Vsak sovražni govor je nesprejemljiv, vse žalitve so zadržne in vsako grožnjo je potrebno obravnavati enako resno, ne glede na to, na koga je naslovljena“, še sklene za konec.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Stoječe ovacije za Trumpa, znan je tudi njegov izbranec za podpredsednika ZDA

V Milwaukeeju, tj. v ameriški zvezni državi Wisconsin, so...

Vlada podražila goriva

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega...

Celjski policisti oglobili objestnega voznika znamke Ferrari

Policisti s Postaje prometne policije Celje so med včerajšnjim...

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...