Evropska komisija potrdila drugo pogodbo z ameriškim farmacevtskim podjetjem Moderna za dodatnih 300 milijonov odmerkov cepiva

Datum:

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v  Bruslju sporočila, da je Evropska komisija potrdila drugo pogodbo z ameriškim farmacevtskim podjetjem Moderna za dodatnih 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, poroča STA. “Da bi premagali to pandemijo, moramo predvideti in zagotoviti cepiva, ki so varna in učinkovita proti novim različicam virusa,” je pred dnevi dejala predsednica Evropske komisije.

                   

EU je po  besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen do danes prejela okoli 33 milijonov odmerkov cepiv, 22 milijonov ljudi je dobilo vsaj en odmerek, od tega sedem milijonov dva. A cepljenje je treba pospešiti, dobava vseh treh že odobrenih cepiv Pfizerja in BioNTecha, Moderne in AstraZenece se bo okrepila, je napovedala ob predstavitvi načrta za pripravo Evrope na grožnjo različic novega koronavirusa. “Da bi premagali to pandemijo, moramo predvideti in zagotoviti cepiva, ki so varna in učinkovita proti novim različicam virusa. Zato naslednji teden objavljamo načrt pripravljenosti za različice,” je dejala pred nekaj dnevi. Prav tako pa je evropska komisarka včeraj na Twitterju sporočila, da je na poti še več varnih in učinkovitih cepiv in napovedala, da bo Evropska komisija avtorizirala cepivo družbe Johnson & Johnson, takoj ko bo Evropska agencija za zdravila (EMA) podala pozitivno oceno.

Glede cepljenja je po mnenju direktorja NIJZ dr. Milana Kreka Slovenija pred vsemi sosednjimi državami. “Cepilni sistem smo zelo dobro postavili in cepljenje izvajamo zelo hitro,” je poudaril. Ponovil je, da prioritetno cepijo populacijo nad 80 let, in napovedal, da bodo prihodnji teden cepljeni vsi oziroma še zadnji starejši od 80 let, ki so jih njihovi osebni zdravniki uvrstili na prednostni seznam. V februarju pričakujejo dobavo nekaj več kot 127 tisoč odmerkov cepiv, marca pa več kot 129 tisoč odmerkov. Do 14. februarja so razdelili 146.124 odmerkov cepiva. Je pa Krek tudi opozoril, da še vedno sodimo med države z veliko obremenitvijo z virusom “in tega se je potrebno zavedati in se vsakodnevno obnašati zaščitno, da bo čim manj prenosa okužb.”  Povedal je, da imamo v evropskem prostoru poleg navadnega virusa še dva bolj virulentna seva virusa, torej britanski in južnoafriški sev. “Če se bo nadaljevalo širjenje južnoafriškega in britanskega seva covid-19 v Evropi, lahko ta dva seva prevladata nad običajnim in lahko pričakujemo tretji val,” je opozoril. 

Mnogi pa so mnenja, da cepljenje oziroma dobava cepiva poteka prepočasi. “Ob taki dinamiki dobave, 240 doz na teden, bi potrebovali še kakih pet tednov, da pridemo na možnost cepljenja prebivalstva v starostni skupini pod 80 let, medtem ko bi ljudje pod 70 let prišli na vrsto šele čez dva meseca in tako naprej,” je v začetku februarja za Večer povedal Stanislav Pušnik, direktor ZD Ravne. Zaradi počasne dobave cepiva, se nekatere države odločajo tudi  za druge poti. Madžarska je tako odobrila rusko cepivo Sputnik V in se dogovorila tudi za njegovo dobavo, množično pa ga uporablja tudi Srbija. Po poročanju portala 24ur, tudi Hrvaška načrtuje nakup ruskega cepiva Sputnik V, že pred odobritvijo EU. Madžarska naj bi podpisala pogodbo tudi za kitajsko cepivo SinoPharm. Slovenija se pri dobavi zanaša na skupna evropska naročila cepiv, ki jih je potrdila EMA. Predsednik vlade Janez Janša je že pred časom sporočil, da bomo v Sloveniji za cepljenje zoper covid-19 uporabili vsa cepiva, ki bodo kot učinkovita in varna odobrena od Evropske agencija za zdravila, kar vključuje odobritev nacionalnega regulatorja. “Tudi ruska, indijska in kitajska,” je še dodal.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki