Evropski komisar slovenskim evroposlancem poslal žaljiv odgovor na poslanska vprašanja

Datum:

Evropski poslanci Romana Tomc, Milan Zver in Franc Bogovič so Evropsko komisijo obvestili o nedopustnih čistkah na javnem zavodu RTV Slovenija in v zvezi s tem zastavili konkretna vprašanja o tem, kaj bo glede političnih čist Evropska komisija uredila. Pričakovali so konkretne odgovore, dobili pa pamflet, ki je videti, kot da ga je napisala tajnica, pri tem pa si je pomagala z umetno inteligenco.

                   

Glede na to, da je bila Evropska komisija polnih ust skrbi za varstvo demokracije in svobode medijev v času Janševe vlade (celo tako zelo, da so nasedali izmišljotinam slovenskih levičarjev), bi bilo zdaj, ko je svoboda novinarskega poklica na javnem mediju res konkretno ogrožena, povsem primerno, da se komisija vsaj opredeli, če že ne zna ponuditi rešitev. Na odgovor sta se odzvala evropska poslanca Milan Zver in Romana Tomc. Zver je zapisal: “Edina doslednost Evropske komisije v tem mandatu je njena netransparentnost in ignoranca.” Romana Tomc je zapisala: “Komisiji, ki je sposobna pripraviti tak zmazek in odgovoriti nič, ni za zaupati.”

To so vprašanja, ki so jih zastavili:

“Na javnem zavodu RTV Slovenija so bili nedavno s svojih funkcij odstranjeni vsi, ki ideološko niso blizu ekstremni levici in aktualni oblasti. V imenu depolitizacije, ki je pravzaprav popolna politizacija, so bili tako odstranjeni: generalni direktor RTV, direktor TV, odgovorna urednica informativnega programa, urednik notranje politike, urednik zunanje politike, urednik dnevnoinformativnega programa, urednik spletnega portala, odstranjuje se tudi voditelje dnevno informativnih oddaj. Ukinjajo se oddaje, ki kritično obravnavajo delo aktualne vlade. Napoveduje pa se tudi ukinitev oddaj, v katerih se razkrivajo zločini totalitarnih režimov, predvsem komunizma. Vse omenjeno je izjemno problematično tudi v luči dejstva, da si Evropska komisija (v nadaljevanju EK) z evropskim aktom o svobodi medijev prizadeva za pluralizacijo, demokratizacijo in omogočanje delovanja medijev brez političnega vmešavanja.
1. Ali bo EK pridobila informacije o dogajanju na javnem zavodu RTV Slovenija, kjer se kot merilo ustreznosti za zasedbo uredniških ter drugih položajev izpostavlja predvsem podpora aktualni oblasti?
2. S katerimi ukrepi bo EK zagotovila pluralnost in neodvisnost v nacionalnih javnih zavodih v posamičnih državah članicah?
3. Na kakšen način bo EK spremljala ukrepe za zaščito uredniške neodvisnosti?”

Očitno pa je Evropska komisija skoraj tako spolitizirana kot slovenska politika. Evropski komisar Thierry Breton, ki je odgovoril v imenu Evropske komisije, je namreč odgovoril tako, kot da vprašanj sploh ni prebral in je on (ali tajnica) le skombiniral nekaj vnaprej pripravljenih floskul o tem, kako pomebni so javni mediji. Takole se je glasil njegov odgovor:

Komisija pripisuje velik pomen ohranjanju in spodbujanju pluralističnih in neodvisnih medijev vključno z javnimi mediji, ki so v vsaki demokraciji ključnega pomena za zagotavljanje poštenega in uravnoteženega javnega diskurza. Komisija je 16. septembra 2022 sprejela predlog evropskega akta o svobodi medijev 1, ki vključuje ciljno usmerjen sklop pravil, namenjenih krepitvi neodvisnega delovanja javnih medijev, s čimer bi preprečila njihovo politizacijo, zagotovila uresničevanje njihovih ciljev in okrepila njihovo uredniško svobodo v odnosu do javnih in zasebnih akterjev. Predlog zlasti določa posebna pravila, ki zagotavljajo, da so upravni organi javnih medijev imenovani na pregleden, odprt in nediskriminatoren način ter da je njihova razrešitev ustrezno utemeljena. Zdaj o predlogu potekajo pogajanja s sozakonodajalcema. Komisija bo v letnem poročilu o stanju pravne države v vseh državah članicah še naprej pozorno spremljala in analizirala razvoj na področju svobode medijev in medijske pluralnosti tudi v zvezi z neodvisnostjo javnih medijev ter izdala konkretna priporočila za odpravo sistemskih pomanjkljivosti.

Ste razumeli, kaj je hotel Breton povedati s koktejlom enovrstičnic? Tudi mi ne. Vsekakor ne odgovarjajo na vprašanja, ki so jih zastavili poslanci, pravzaprav bi rekli, da sploh ne govorijo o isti temi. Videti je, da se Bretonu niti sanja ne, kaj se dogaja na RTV Slovenija oz. še huje – pisma, kjer mu poslanci razložijo, kaj se dogaja, sploh ni prebral. Takšne odtujene samopašnosti kot v tem mandatu Evropska komisija ni pokazala še nikoli v zgodovini Unije. Medtem ko so v prejšnjem mandatu slovenske vlade skupaj z levimi aktivisti lovila fantomske fašiste, pa je zdaj, ko so Golobovi pomočniki na javnem mediju izvršili popoln kadrovski cunami, povsem nema.

Zver: Nevredno varuhinje pogodb
Zver je na socialnem omrežju X komentiral, da je odgovor, ki so ga prejeli slovenski poslanci “birokratsko skropucalo”, ki je nevredno “varuhinje pogodb”, ki naj bi Evropska komisija nekoč bila. “V nebo vpijoči #DvojniVatli so v tem mandatu tako očitni, da jih enako dobro prepozna nekdo iz Pariza, Berlina ali Madrida, kot tudi nekdo iz Brežic, Metlike, Destrnika, Dravograda, Jesenic, Tolmina ali Ribnice. Če v naslednjem mandatu drastično ne spremenimo politike – in s tem koalicije v EP, se bo EU sesula sama vase. Ravno zato so evropske volitve junija 2024 najbolj pomembne do sedaj. Odločalo se bo tudi o obstanku EU in evropskega načina življenja, ki je ogroženo kot še nikoli do zdaj,” je zapisal.

Na srečo vsi v EU niso nemi in gluhi. Vodja poslanske družine EPP je na omrežju X pred časom zapisal: “V demokraciji je pluralnost medijev moč in ne grožnja! Videti, kako se čez noč odpušča novinarje, urednike in direktorje RTV Slovenija, je alarmantno. Pozivamo Věro Jourovo k takojšnjemu ukrepanju. Ne bomo tolerirali dvojnih meril.” 

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...