Visokošolski sindikat pred protestom: Vlada kaže prezir do visokega šolstva

Datum:

Jutri se bodo na ulice podali podali učitelji in učiteljice. Med protestom bodo izrazili svoje nestrinjanje z vladnim predlogom v pogajanjih o odpravi plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. Vladni predlog ohranja in prenaša nesorazmerja v nov plačni sistem, na delovnih mestih s strokovnimi nazivi v vzgoji in izobraževanju ter kulturi pa jih celo povečuje. Danes je Svizu solidarnost v protestu izrazil tudi visokošolski sindikat VSS. 

                   

V sindikatu SVIZ navajajo, da jim je vlada po tritedenski prekinitvi pogajanj v septembru predstavila predlog, ki po prepričanju sindikata vodil v izrazito razvrednotenje strokovnih nazivov. Kot navajajo, je v predlogu razkorak med nazivom mentor in svetovalec znižan na dva plačna razreda, razkorak med svetovalcem in svetnikom pa zgolj en razred. To po njihovi oceni strokovnim nazivom jemlje smisel.

Ne strinjajo se tudi z vladnimi predlogi o znižanju vrednosti drugih strokovnih mest v razmerju do učitelja začetnika – svetovalnih delavcev, knjižničarjev, organizatorjev in drugih strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju, poroča STA. V sindikatu hkrati opozarjajo, da se z vladnim predlogom povečujejo razlike med raziskovalci in visokošolskimi učitelji na eni ter zdravniki na drugi strani.

Nasprotujejo tudi vladnemu predlogu zamrznitve usklajevanja vrednosti plačnih razredov do 1. januarja 2028. To bi po njihovem mnenju razvrednotilo predvidena izboljšanja na delovnih mestih v spodnji tretjini plačne lestvice, zlasti v plačni skupini J. Nasprotujejo tudi znižanju števila dni dopusta.

Podpira jih visokošolski sindikat
Danes so jim v Visokošolskem sindikatu (VSS) izrazili podporo. Kot so zapisali, z njimi delijo stališče, da se Golobova vlada s sindikati javnega sektorja pogaja neresno.

“Žal celo delimo skrb vseh, ki z grozo ugotavljajo, da ji vodenje države polzi iz rok, pogajanja pa izvaja samo še s figo v žepu, brez pametnega cilja in predvsem brez prave volje, da bi zaposlenim v javnem sektorju pomagala v meri in obsegu, kot si to zaslužijo,” so zapisali.

Zapisali so še, da vlada ne kaže iskrene namere po odpravi plačnih nesorazmerij in prevedbi delovnih mest na novo plačno lestvico. Sedanji predlog je ponižujoč, so zapisali. “Za VSS je nedopustno in nezaslišano, da se plače ne usklajujejo z inflacijo in realno zaostajajo za cenami življenjskih potrebščin. Na podoben način opažamo, da ni nobene pripravljenosti reševati situacije z zaposlenimi v plačni skupini J in za odpravo starih plačnih krivic pri pedagoških delovnih mestih v visokem šolstvu, kar lahko pomeni, da večino najbolj akutnih težav ne želi odpraviti in jih zgolj prelaga v oddaljeno prihodnost. Celo zavez iz stavkovnega sporazuma, ki ga je podpisala vlada meseca julija z visokošolskim sindikatom, še vedno ni uresničila, vključno s podpisom aneksa h kolektivni pogodbi z normativnimi vsebinami,” pišejo.

V visokošolskem sindikatu ugotavljajo, da vlada z zanemarjanjem zaposlenih v visokem šolstvu nespametno kaže prezir do pomena visokega šolstva in znanosti. To naj bi po njihovem počela, čeprav se položaj zaposlenih na področju visokega šolstva poslabšuje iz leta v leto.

“Težko razumemo, da predsednik vlade, ki je doktor znanosti, ne kaže ustrezne dovzetnosti za podporo tistim, ki v državi poskrbijo za napredek v znanosti in tehnologiji, njihova spoznanja pa prinašajo dolgoročne koristi za družbo in pomagajo izboljšati kakovost našega življenja,” zaključijo.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...