Ali Rusija načrtuje javne usmrtitve v zajetih ukrajinskih mestih?

Datum:

Evropski obveščevalci trdijo, da Rusija načrtuje javne usmrtitve v zajetih ukrajinskih mestih, da bi zrušila moralo. Zatiranje protestov, zapiranje političnih nasprotnikov in javne usmrtitve naj bi predstavljali del strategije invazije.

                   

Vir omenjene informacije je anonimni obveščevalec, ki trdi, da je videl dokumente ruske Zvezne varnostne službe, poroča Bloomberg. “Agencija načrtuje tudi nasilni nadzor množic in represivno pridržanje organizatorjev protestov, da bi zlomila ukrajinsko moralo,” je ob tem dodala Bloombergova politična urednica Kitty Donaldson.

Ko se je začel osmi dan invazije Rusije na Ukrajino, je kljubovalni predsednik Vladimir Putin francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu povedal, da bo Rusija nadaljevala z boji v Ukrajini in dosegla zadane cilje. Po navedbah Elizejske palače Putinov cilj predstavlja zavzetje celotne Ukrajine. Želi si namreč odstavitev vlade v Kijevu, ki je po vsem svetu požela pohvale zaradi kljubovanja ob močni vojaški agresiji.

Rusija obkolila mesto Mariupol
Ruske čete so se včeraj napotile proti mestu Mariupol, ki se nahaja  na jugovzhodu. Električni in telefonski priključki so v času bojev v veliki meri izpadli, domovi in trgovine pa so se soočile s pomanjkanjem hrane in vode, poroča Daily Mail. Sodeč po nedavnih informacijah generalnega štaba ukrajinske vojske je ruska vojska že obkolila mesto. “Sovražnik je imel pomembno tehnično prednost,” so ob tem dodali po poročanju STA. BBC poroča, da prebivalci Mariupola poročajo o hudem obstreljevanju mesta, ko ruske sile poskušajo zavzeti mesto. Rusija ima nadzor nad Hersonom. Tamkajšnji lokalni ukrajinski uradniki so potrdili, da so ruske sile zavzele sedež lokalne vlade v tem črnomorskem pristanišču z 280 tisoč prebivalci – prvem večjem mestu, ki je padlo od začetka vojne. Ruske oblasti so ob vdrtju v poslopje lokalnih oblasti uvedle določene omejitve, kot je prepoved gibanja ponoči. Župan Igor Kolihajev je Ruse pozval, da naj ne streljajo civilistov, civiliste pa pozval, da naj upoštevajo pogoje ruskih sil.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj znova pozval Putina, naj se sreča z njim, da bi dosegli dogovor. “Moram se pogovarjati s Putinom, svet se mora pogovarjati s Putinom, ker ni drugih načinov za zaustavitev te vojne,” je povedal.  Združeni narodi poročajo, da več kot milijon beguncev beži v sosednje države, kar ustvarja eno najhujših humanitarnih kriz v Evropi po drugi svetovni vojni.

Zelenski (foto: posnetek zaslona)

V četrtek so ukrajinskih mediji sporočili, da so ruske čete vstopile tudi v južno mesto Enerhodar, glavno energetsko središče na reki Dneper, ki predstavlja približno četrtino proizvodnje električne energije v državi. To je lokacija jedrske elektrarne Zaporožje, ki je največja v Evropi. Župan Enerhodarja je dejal, da se ukrajinske sile na obrobju mesta borijo proti ruskim vojakom. Ukrajinska agencija za jedrsko energijo je danes sporočila, da je ruska vojska zavzela ukrajinsko jedrsko elektrarno Zaporožje. Pred tem je v nuklearki zagorelo zaradi ruskega obstreljevanja. Požar so že pogasili.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki