[Video] Janez Janša za medij Sky News Politics: Nato mora narediti vse, da opolnomoči ukrajinske zračne sile

Datum:

Predsednik vlade Janez Janša je sodeloval v intervjuju za britanski medij Sky News Politics, ki dnevno poroča o političnih zadevah. Po njegovem mnenju bi morali Putina pravočasno zaustaviti, da se ne ponovi scenarij druge svetovne vojne. Izpostavil je, da Slovenci dobro poznamo situacijo, v kateri se je znašla Ukrajina in pojasnil, da so začeli z iniciativo, na podlagi katere predlagajo, da Ukrajina čimprej postane članica EU. Vesel je, da vidimo enotnost znotraj EU in znotraj zveze Nato, kot je nismo videli zadnja tri desetletja. “Ta enotnost daje upanje ne le meni, ampak tudi Ukrajincem ter drugim Nato članicam, še posebej tistim, ki so na meji z vojnim območjem,” je sklenil. 

Premier Janez Janša je sodeloval v intervjuju, katerega tematika je bila aktualna vojna v Ukrajini, pomembna varnostna vprašanja in pomen, pa tudi posledice uvedenih sankcij. Janša je ocenil, da je Evropa sedaj v podobni situaciji kot leta 1939, ko je bila napadena Poljska. “Če bi bil Hitler takrat zaustavljen, Evropa ne bi bila soočena s šestletno 2. svetovno vojno,” je bil kritičen do takratnega ravnanja.

Izpostavil je, da v Sloveniji vemo, kako se počutijo Ukrajinci, saj smo bili 30 let nazaj v isti situaciji. Takrat smo bili napadeni s strani JLA, ki se je obnašala zelo podobno, kot se danes obnaša ruska vojska. “Narediti moramo vse, da pomagamo Ukrajini, da se obrani,” je poudaril. Podobne situacije poznamo iz zgodovine.

Janša pravi, če bo Putin zavzel Ukrajino, to še ne pomeni konca neodvisne Ukrajine. Pojasnil je, da so začeli z iniciativo, na podlagi katere predlagajo, da Ukrajina čimprej postane članica EU. “Ukrajincem moramo dati občutek, da spadajo v našo evropsko družino, dati jim moramo moč, da se branijo in narediti vse, da pomagamo,” je izpostavil in dodal, da se borijo tudi za Evropo.

Nato bi moral opolnomočiti ukrajinske zračne sile
Ocenjuje, da zveza Nato ni bila nikoli tako enotna, kot je danes. Zdi se mu primerno, da Nato ni direktno vključen v konflikt. Trenutno delajo vse, da okrepijo zračno obrambo Ukrajine. Ukrajinci jih tudi prosijo, da uveljavijo zaprtje zračnega prostora nad njihovim ozemljem, česar pa se marsikdo boji. “Jaz sem predlagal zaprtje zračnega prostora Ukrajine še preden se je ta konflikt pričel,” je dejal. V tem primeru meni, da bi bila Rusija kriva, če bi pričela spor z Natom.

Po mnenju Janše sedaj obstajata dve možnosti za zaprtje zračnega prostora na Ukrajino. Kot prvo lahko Ukrajina suvereno zapre svoj zračni prostor, Rusi pa pri tem ne morejo očitati, da gre za njihov teritorij. “Teoretično bi to lahko pomenilo pričetek konflikta z Rusijo. V praksi pa je to drugače,” je dejal. Meni, da mora Nato narediti vse, da opolnomoči ukrajinske zračne sile. Nato ima tudi sredstva, da to naredi. To bo sicer trajalo dlje, in kot ste povedali, obstaja tudi možnost, da se predstavi omejena ‘no-fly’ cona, ki bi služila zgolj humanitarnim namenom,” je še dodal.

Foto: Twitter SDS

S kombinacijo obeh pristopov bi lahko zelo pomagali Ukrajincem. “Ko pomagamo Ukrajincem, pomagamo obvarovati tudi Evropo,” je povedal. Po njegovem mnenju, če bodo Rusi Ukrajino zavzeli in ne naredimo ničesar v zvezi s tem, lahko Rusija svojo pot nadaljuje proti Moldaviji, Čečeniji in Baltskim državam. “Sedaj je najbolj primeren čas, da ukrepamo,” je bil jasen. Vesel je, da vidimo enotnost znotraj EU in znotraj zveze Nato, kot je nismo videli zadnja tri desetletja. “Ta enotnost daje upanje ne le meni, ampak tudi Ukrajincem ter drugim Nato članicam, še posebej tistim, ki so na meji z vojnim območjem,” je sklenil.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...