Evropski parlament glasoval za ukinitev pravice do veta

Datum:

Mnogi že leta opozarjajo, da se Evropska unija pod trenutno liberalno politiko Bruslja spreminja v totalitarno tvorbo, ki hoče nadzorovati vse vidike družbenopolitičnega življenja v državah članicah. V zadnjem poskusu Bruslja, da poveča svojo moč in vpliv, je Evropski parlament glasoval za številne reforme evropskih pogodb, med drugim tudi za to, da se skoraj popolnoma ukine princip soglasnosti ali z drugimi besedami pravica držav članic do veta.

Glasovanje za ukinitev veta je uspelo le za las, saj je zanj glasovalo 291 poslancev, medtem ko jih je bilo 274 proti, 44 pa se jih je vzdržalo glasovanja. Tako je 291 poslancev podprlo predlog t. i. “Verhofstadtove skupine”, ki jo vodi liberalec in zagrizen podpornik bruseljske nadvlade Guy Verhofstadt, ki zagovarja federalizacijo Evropske unije. Njegov predlog vključuje spreminjanje evropskih pogodb v korist večje centralizacije in omejevanja suverenosti držav članic.

Čeprav je več konservativnih skupin izrazilo jasno nasprotovanje tovrstnim spremembam, je parlament z razliko samo 17 glasov glasoval v korist Verhofstadtovih sprememb. Dan pred glasovanjem je na plenarnem zasedanju slednji trdil, da nekatere države članice izkoriščajo pravico do veta, da bi izsiljevale Bruselj, pri tem pa je imel verjetno v mislih predvsem madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana. Med nasprotniki sprememb in ukinitve temeljne demokratične pravice do veta je poljski evropski poslanec Jacek Saryusz-Wolski opozoril, da gre za poskus ustvarjanja “superdržave” iz Evropske unije. Poljski poslanec je prav tako opozoril, da gre za “tihi puč komunističnih korenin”.

Za uveljavitev je potrebno soglasje držav članic

Spremembe bi sicer poleg ukinjanja soglasnosti vseh držav članic dale skoraj popolnoma proste roke Bruslju pri odločanju o vprašanjih, povezanih z okoljevarstvom, izobrazbo, javnim zdravstvom in z drugimi pomembnimi političnimi smernicami. Podpredsednik evropske skupine ECR (Evropski konservativci in reformisti) Rob Roos je primerjal glasovanje z volitvami na Nizozemskem, ki so potekale na isti dan: “Na Nizozemskem imamo danes festival demokracije, v Strasbourgu pa ji pripravljamo pogreb”. Dodal je, da je večina Evropskega parlamenta glasovala za ukinitev veta za Nizozemsko in ostale članice na mnogih področjih, in svoje sonarodnjake na družbenem omrežju pozval: “Glasujte za stranko, ki brani našo pravico do veta”. Na nizozemskih volitvah je sicer zmago slavil konservativec Geert Wilders.

Foto: Demokracija

Čeprav gre za zaskrbljujočo pot, ki jo hoče ubrati bruseljska politika, pa zaenkrat po poročanju spletnega portala Remix News izglasovana resolucija še ne more uresničiti želja bolj totalitarnih elementov v Evropskem parlamentu. Za kakršnokoli spreminjanje evropskih pogodb je namreč še vedno potrebna soglasnost vseh vlad držav članic. Madžarska in Poljska, tudi v primeru, če bo dobila liberalno vlado Donalda Tuska, odločno nasprotujeta tovrstnim načrtom. Pri tem nista edini, saj so tudi nekatere druge države izrazile zaskrbljenost glede takšnih sprememb. Vsekakor pa bi slednje bile v korist predvsem Bruslju in večjim državam članicam in na škodo manjših članic, ki bi izgubile svojo suverenost.

A. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golob na pogorišče odmevne afere Litijska poslal Andrejo Katič

Na prizorišče odmevne afere Litijska predsednik vlade Robert Golob...

[Video] Razkriti posnetek dokazuje vpletenost uslužbenca UNRWA v oktobrski masaker v Izraelu

Izrael je razkril prestreženo vsebino telefonskega pogovora, kjer Memduh...

Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži...