Evropski parlament bo podelil nagrado Saharov ukrajinskemu režiserju in političnemu zaporniku Olegu Sencovu, ki v ruskem zaporu prestaja 20-letno zaporno kazen

Datum:

Evropski parlament je oznanil, da je letošnji prejemnik Saharove nagrade za svobodno misel ukrajinski režiser Oleg Sencov, ki so ga v Rusiji zaradi obtožb terorizma na Krimskem polotoku obsodili na dvajset let zaporne kazni. Sencov vseskozi zavrača obtožbe in trdi, da je nedolžen.

V nadvse simbolični gesti je Evropski parlament ob tridesetletnici od ustanovitve nagrade, ki se imenuje po ruskemu znanstveniku in disidentu Andreju Dimitrijeviču Saharovu, za letošnjega dobitnika nagrade razglasil ukrajinskega režiserja Sencova, ki so ga ruske oblasti leta 2015 obsodile na 20 let zaporne kazni zaradi terorizma na Krimskem polotoku. Sencov še danes vztraja, da je nedolžen, vsi dokazi proti njemu pa naj bi bili izsiljeni s strani drugih obtožencev, ki so pod prisilo priznali krivdo.

“S svojim pogumom in odločnostjo, s tem ko je postavil svoje življenje v nevarnost, je filmski ustvarjalec Oleg Sencov postal simbol naporov za izpustitev političnih zapornikov, ki jih imaj v Rusiji in po svetu,” je povedal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. “S podelitvijo nagrade Saharov Evropski parlament izraža solidarnost s (Sencovom) in njegovimi prizadevanji. Zahtevamo njegovo takojšnjo izpustitev.”

Sencov kot novodobni simbol boja za svobodo misli
Ob tem je omenil, da bi nam morali Sencovi disidentski napori služiti kot zgled in nas opominjati, da je naša dolžnost braniti človekove pravice “vsepovsod po svetu in v vsakršnih okoliščinah”. Sencov je zašel v težave z ruskimi oblastmi zaradi svojih aktivističnih dejavnosti, v katerih je aktivno nasprotoval ruski aneksiji Krima. Maja 2014 ga je, nedolgo po ruski aneksiji Krima, aretirala ruska obveščevalna služba FSB. Po hitrem postopku so ga s še tremi Ukrajinci premestili v Rusijo, kjer so ga več tednov zadrževali v priporu, preden so ga uradno obtožili “načrtovanja terorističnih dejanj”.

Oleg Sencov (Vir: Twitter)

Zahteva: izpustitev 70 ukrajinskih političnih zapornikov
Obtožbe so bile osnovane na pričanjih Oleksija Čirnija in Henadija Afanasijeva, ki sta kasneje izjavila, da sta ovajala in priznala krivdo zaradi mučenja. Sencov je bil vseeno obsojen na 20 let zaporne kazni v Jakutsku na severovzhodu Rusije. Po pisanju organizacije Let My People Go naj bi Sencov tudi po štirih letih zapora ostal nespremenjen in ne popušča. Med drugim je v zaporu 145 dni gladovno stavkal in zahteval izpustitev okoli 70 drugih ukrajinskih političnih zapornikov. Rezultati njegove gladovne stavke so bili opazni samo v njegovi izgubi telesne teže.

Saharovo nagrado za svobodo misli Evropski parlament podeljuje vse od leta 1988 posameznikom in organizacijam, ki branijo človekove pravice in temeljne svoboščine. Slavnostna podelitev bo potekala 12. decembra v Strasbourgu, nagrajenec pa prejme certifikat in 50 tisoč evrov. Ni pa pričakovati, da bodo ruske oblasti tako uvidevne, da bi Sencovu dovolile, da sam prevzame nagrado.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Ljudmila Novak pred volitvami pričela nasprotovati migracijam

"Podpiram vzpostavitev programa hitrega vračanja nezakonitih migrantov v njihove...

Pozivi k odstopu pravne diletantke Urške Klakočar Zupančič

"Pozivam Urško Klakočar Zupančič, da odstopi. Zakaj? Ker mi...

Predstavniški dom odobril 61-milijardni “mega” paket za Ukrajino: To je pot do zmage!

Predstavniški dom ameriškega kongresa je danes odobril 61 milijard...

V nekaj letih ukinili kar 402 volišč, predvsem na podeželju!

Ukinitev več kot 400 volilnih mest oziroma volišč, predvsem...