fbpx

Marakeško deklaracijo zavrača tudi Češka!

Češki premier Andrej Babiš. (Foto: epa)

Češka vlada zavrača dogovor Združenih narodov o upravljanju migracij, ki naj bi ga podprli decembra v maroškem Marakešu, je sporočil češki premier Andrej Babiš, poroča češka tiskovna agencija ČTK. Praga meni, da omenjeni dogovor ne upošteva čeških prioritet, med katerimi je jasno razlikovanje med zakonitimi in nezakonitimi migranti.

Prav tako v dokumentu po oceni češke strani ni izrecno omenjeno, da so nezakonite migracije nezaželene, povzema češke medije avstrijska tiskovna agencija APA. Dogovoru so doslej podporo odrekle ZDA, Madžarska in Avstrija. Bolgarija je prav tako ta teden napovedala, da dogovora ne namerava podpreti. V nekaterih drugih evropskih državah, vključno s Slovenijo, na to temo še potekajo razprave.

Podpis globalnega sporazuma o migracijah pomeni predajo Evrope hordam nezakonitih migrantov in dejansko suspenz suverenosti nacionalnih držav. Suverenost države stoji in pade s sposobnostjo nadzora vstopa v državo in izstopa iz nje. Država, ki ni sposobna zavarovati svojih meja, ni suverena država.

Seznam držav, ki se distancirajo od zloglasne marakeške deklaracije, je vse daljši, zanimivo pa je, da znotraj EU med njimi prevladujejo predvsem novejše članice, denimo Poljska, Madžarska in Bolgarija. Lahko se vprašamo, kdaj se jim bo pridružila Slovenija. Vendar glede na razpoloženje v njenem političnem vrhu kaže, da bo Slovenija ostala zavezana omenjeni deklaraciji.

Demokracija