Evropski uniji zmanjkuje denarja za “zeleni prehod”

Datum:

Evropska unija ima grandiozne plane, za katere še nima potrebnih sredstev. Zeleni prehod, tehnološka revolucija, obnova obrambnih zmogljivosti, vsi ti projekti, eni bolj nujni kot drugi, bodo izredno dragi in na tej točki ni znano, kako bi si jih Evropska unija vse hkrati sploh lahko privoščila. 

“Enotni trg je naša najvrednejša dobrina. Ne gre za tehnični projekt, ampak za političnega,” je sporočil predsednik Evropskega sveta […] Notranji trg je treba spremeniti v najbolj konkurenčno, inovativno, tehnološko napredno in zeleno gonilno silo na planetu,” je včeraj ob vrhu EU zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Dejal je tudi: “Naši gospodarski in varnostni temelji so preveč odvisni od zunanjih virov, kar vpliva na našo konkurenčnost in vpliv. Potrebujemo nov dogovor za Evropo na področju konkurenčnosti.” 

Politico poroča, da bi lahko vizija dodatnega integriranja gospodarstev članic kaj kmalu trčila ob zid. Odgovora na vprašanje, kako bi si lahko Evropska unija hkrati privoščila vse svoje ambicije, še ni. Konkurenčna in hkrati tudi “zelena” Evropa bo namreč potrebovala trilijone investiranih evrov. Za povečanje financiranja s strani držav članic, zadolževanje ali celo poseben “evropski” davek ni veliko podpore.

Kombinacija finančno obremenjujočih okoliščin
Evropska unija se je morala v zadnjih letih soočiti s serijo finančno obremenjujočih okoliščin. Pandemija, covid-19, vojna v Ukrajini, visoki stroški za energijo in vse manjša globalna gospodarska moč in demografska slika na robu prepada, vse te okoliščine ogrožajo trenutne ambicije.

Nekdanji italijanski premier Enrico Letta je še pred včerajšnjim vrhom EU povedal: “Veliko tveganje je, da sploh ne bomo imeli dovolj denarja za zeleni prehod.” Po ocenah Evropske komisije bo ta do leta 2030 stal 1,5 trilijona evrov na letni ravni.

Zeleni prehod namreč tekmuje za proračunski denar z drugimi nujnimi izdatki. Denimo z vojaško pomočjo Ukrajini. Ameriški zakonodajalci so dali jasno vedeti, da bo v prihodnje ne glede na usodo paketa vojaške pomoči Ukrajini, ki je še vedno na klopeh ameriških kongresnikov, Ukrajina skrb Evropejcev.

Nemogoči trikotnik
Simone Tagliapietra
iz mislišča (think tank op.a.) Bruegel v Bruslju trdi, da se bo Evropa soočila z nekakšnim nemogočim trikotnikom. “Po eni strani želimo pospešiti zeleni prehod in biti pri tem konkurenčni, po drugi strani pa želimo povečati izdatke za obrambo. Spet po drugi strani želimo biti fiskalno konzervativni.”

Prihajajoče volitve
Hkrati se približujejo tudi evropske volitve. Nov sklic Evropskega parlamenta in nova sestava Evropske komisije bo morala sprejeti jasne politične odločitve. Konservativne stranke napovedujejo zeleni pragmatizem. Kandidat za evropskega poslanca iz SDS Franc Breznik napoveduje prehod iz zelenega ludizma v zeleni realizem. Prihranke pri zelenem prehodu bi se tako lahko porabilo za druge, bolj smotrne cilje.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...