Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

Datum:

“Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in starejših ni človekova pravica,” je sporočil borec za pravice otrok Aleš Primc. 

                   

Evropsko sodišče za človekove pravice je sprejelo zgodovinsko odločitev – da medicinska zastrupitev bolnih in starejših ni človekova pravica! Na svoji spletni strani je sporočilo, da ne soglaša s tem, da bi nekdo, ki je neozdravljivo bolan, in ki trpi za neozdravljivo progresivno nevrodegenerativno boleznijo, prejel pomoč pri smrti na podlagi splošne in eksteritorialne prepovedi.

V nadaljevanju sodišče spomni, da večina članic še naprej prepoveduje in pravno preganja pomoč pri samomoru, vključno z umiranjem s pomočjo zdravnika, navkljub trendu, da bi se zadevo dekriminaliziralo. Vendar pa ni podlage, da bi se od držav članic sodišča zahtevalo možnost za izvajanje takšnih metod.

Foto: Freepik

Sodišče podpira ustrezno paliativo
Sodišče poudarja, da bi legalizacija zdravnikove pomoči pri umiranju prinesla pomembne družbene posledice in tveganje zlorab ter napak. Za zagotavljanje dostojnega zaključka življenja sodišče rajši priporoča ustrezno paliativno oskrbo. Obenem stoji na stališču, da kazenska prepoved samomora z zdravniško pomočjo, ni nesorazmerna. Primer se nanaša na madžarskega državljana Dániela Karsaia.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...