Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Datum:

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za razdelitev računalnikov je bil podaljšan do konca meseca, saj so do konca maja zagotovili komaj dobrih 600 od skupaj deset tisoč računalnikov. 

                   

Malo za šalo malo zares: “Ime 666 se nanaša na politični sistem, ki v Božjih očeh velja za pravo polomijo.” (več). In kaj je drugega ministrovanje Emilije Stojmenove Duh? Po poročanju Domovine, ji je doslej uspelo razdeliti zgolj 666 od 10 tisoč računalnikov, za katere smo plačali 6,5 milijona. Ministrstvo prenosnike sicer deli preko štipendijskega sklada.

Hkrati zaradi ministričine neodgovornosti do brezplačnih računalnikov ne morejo priti osnovne šole, ki bi jih nujno potrebovale. Do 22. junija 2024, se sicer izteče prvotni rok, do katerega Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad (Sklad) zbira vloge za brezplačno izposojo prenosnikov, ki jih je lansko leto nabavilo digitalno ministrstvo. Toda večina jih je še vedno skladiščenih v Logatcu.

Digitalni kaktus za katastrofalno upravljanje!
Dejansko niti ne gre za izposojo, dve leti brezplačne izposoje je namreč mogoče podaljšati, dokler računalnik ne postane last upravičenca. Po poročanju Demokracije je dotični štipendijski sklad poziv podaljšal do 30. junija (za izposojo v letu 2024). Po poročanju 24ur pa je ministrica Stojmenova Duh za slabo upravljanje ukrepov na področju digitalne vključenosti prejela digitalni kaktus – s strani Mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo.

Digitalni kaktus. (Foto: Mreža NVO za vključujočo informacijsko družbo)

Plaz očitkov na račun ministrstva
Ministrstvu očitajo, da časovno omejuje javne obravnave, in da ne upošteva pripombe deležnikov pri pripravi strateških in akcijskih dokumentov na področju digitalne preobrazbe. Hkrati ministrstvo po njihovem ne izvaja predhodnega premisleka o učinkovitem in odgovornem izvajanju ukrepov na področju digitalne vključenosti, kamor spada zagotavljanje dostopa do računalniške opreme in Digi info točke.

Obenem se poslužuje “pristranskega komuniciranja z javnostmi glede učinkov ukrepa Mobilni heroji.” Očitajo še, da ne izvaja ukrepov iz Akcijskega načrta za umetno inteligenco itd.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...