Facebooku se zdi povsem sprejemljivo, da nekdo javno zagovarja klanje vseh desničarjev

Datum:

“Ne razumem, čemu se enostavno ne pokolje vseh desničarjev in da se vsa stvar s tem miroljubno razreši,” je primer sovražnega zapisa, ki se je znašel na družabnem omrežju Facebook. Navkljub temu, da ta predstavlja grožnjo s smrtjo, pa se se to družabnemu omrežju Facebook ne zdi prav nič problematičnega. Kot kaže, se slednjemu kot tudi drugim omrežjem, kot je denimo Instagram, zdi precej bolj problematično, ko si nekdo drzne nasprotovati širjenju prebujenske ideologije. 

“Tole mi je poslal sledilec. Žalostno, da se na socialnih omrežjih nekateri dovolijo tak nivo komunikacije,” je zgroženo zapisala podpredsednica Slovenske demokratske mladine in sovoditeljica podcasta Na tekočem Zala Klopčič, potem ko je ugledala naslednji zapis uporabnika Faceboka pod imenom Alex Kodek: “Ne razumem, čemu se enostavno ne pokolje vseh desničarjev in da se vsa stvar s tem miroljubno razreši.” Slednji pa je prav tako zapisal, da so levi posledica desnih,  ki so šli v “svoji zli norosti predaleč“. “Ko bomo poklali desne, ne bo več potrebe po levih in bo mir”, je ob tem še dodal.

Foto: posnetek zaslona Instagram

Facebookov uporabnik Kodek prihaja iz Kranja. Sodeč po zapisih na njegovem Facebookovem profilu je mogoče opaziti, da nikakor ne skriva svoje nenaklonjenosti do največje opozicijske stranke SDS, ki zanj predstavlja skupek “sovraštva do vseh in vsega“. Kot kaže, pa meni, da bi bilo treba civilizirati Štajerce, ki so svoj glas namenili omenjeni stranki. Napisal je namreč naslednje. “Geografsko je SDS zmagal v vukojebinah in na Štajerskem … Civilizirajmo te kraje! Naj dobijo svoje prve gledališke, koncertne, plesne in kinodvorane, svoje prve diskoteke, naj dobijo knjižnice in knjigarne, naj dobijo telefonske centrale, cybercafeje, naj dobijo svoje prve hobije in priložnost za kreativno delo! Naj se znova naučijo slovenskega jezika in naj se jim za nekaj let zapleni harmonike in spremeni namembnost cerkva v slikarske ateljeje! Kmetije naj postanejo veganske in lahko so tam tudi zavetišča za živalice, postavi naj se rezervate za anticepilce! Skupaj lahko vse to dosežemo! Danes smo ostali izglasovali to priložnost zanje! Jutri naj nam pomagajo zgraditi skupnosti brez janšizma!”

Sovražni komentar za Facebook ne nasprotuje njihovim standardom
Ker gre v primeru nedavnega komentarja, na katerega je opozorila Klopčičeva, več kot očitno za sovražni komentar, ki mu na družabnih omrežjih ne bi smelo biti mesta, bi človek več kot upravičeno pričakoval odločno reakcijo Facebooka. Konec koncev mladi v veliki meri uporabljajo družabna omrežja, s toleriranjem zapisov, kakršen je ta, dajejo povsem napačen zgled. Takšni zapisi tudi opogumljajo druge k nespoštljivi komunikaciji, še posebej, ker vidijo, da sankcij za nesprejemljivo obnašanje ni. Facebook ima očitno povsem drugačna merila za  sprejemljivo in nesprejemljivo. “Pregledali smo in ugotovili, da ta vsebina ni v nasprotju z našimi standardi skupnosti,” so namreč ob pregledu zapisa ugotovili na Facebooku.

Zala Klopčič je nad nesprejemljivo komunikacijo ogorčena. (Foto: Nova24TV)

Če bi bil zapis usmerjen proti levo usmerjenim volivcem, se poraja vprašanje, na kakšen način bi odreagirali pri Facebooku. Nedvomno bi sodeč po praksi odločno odreagirali v primeru zapisov, ki so umerjeni proti woke ideologiji. Ker slednjo na svojem profilu Instagram velikokrat razkrinkava naša novinarka Nove 24TV Tanja Brkić, je bila ta deležna stigmatizacije Instagrama. “Ali ste prepričani, da želite slediti medusa_veličastvena?” se je namreč njenemu bodočemu sledilcu izpisalo v pojavnem okencu znotraj aplikacije. V nadaljevanju obvestila pa je pisalo naslednje: “Ta račun je večkrat objavljal lažne informacije, ki so jih pregledali neodvisni preverjevalci dejstev, in so bile v nasprotju s smernicami skupnosti.” Katere so  te “lažne” informacije in s katerimi vsebinami se je prekršila zoper “smernice” skupnosti, aplikacija uporabniku seveda ni navedla.

Vir: Instagram

Da je stanje tako, imajo pri tem veliko vlogo pristranski cenzorji. Spomnimo, da smo nedavno pisali o izsledkih raziskave, dostopne na Sky News, ki je pokazala, da le ne držijo navedbe Marka Zuckerberga, ki vztraja, da ima Facebook neodvisne preverjevalce dejstev, da je odprt za vse perspektive in se ne vmešava v volitve. Meta oziroma Facebook namreč financira aktiviste, ki informacije filtrirajo skladno s svojim osebnim prepričanjem in svetovnim nazorom. Slovenija pa pri tem seveda ni nikakršna izjema. Pri nas namreč za enega najzaupnejših informatorjev in potvarjalcev dejstev ameriških milijarderskih megakorporacij, ki si lastijo socialna omrežja (Facebook, Instagram, Mastodon, do nedavnega tudi Twitter), velja tako imenovani center za raziskovalno novinarstvo Oštro, ki se redno spravlja nad naš medij. Ker pa je v primeru zapisa Facebook uporabnik Kodek vidna neposredna grožnja s smrtjo, se poraja vprašanje, ali bo v omenjenem primeru odreagirala vsaj policija, če se že Facebooku zdi vse skupaj sprejemljivo. Najbrž ne želimo postati družba, kjer se bo na vsakem koraku brez kakršnih koli posledic grozilo vsepovprek?!

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...