Fajonove ne skrbi, da je potopila svojo stranko – pomembno je le to, da ostane pri koritu

Datum:

“V nedeljo je bil dober dan za Slovenijo in EU, pri nas je zmagala leva sredina,” je sporočila predsednica stranke, v kateri se razglašajo za ponosne naslednike komunistov – čemur bi težko rekli leva sredina, še manj pa bi lahko trdili, da so zmagale vrednote demokracije in pravne države. Da komunisti ne razumejo temeljev demokracije, je Tanja Fajon v zadnjih dveh letih le še potrdila. Demokracija namreč pomeni sobivanje različnosti, v stranki SD pa vse, ki se z njimi ne strinjajo, označijo za diktatorje in fašiste. Nenazadnje pa je Fajonova za lastne ambicije pokopala svojo stranko, s praznimi floskulami so dosegli najslabši rezultat do sedaj, prvič se je tudi zgodilo, da jih je na volitvah premagala stranka NSi. 

“Na predsedstvu PES  danes poročam tudi o rezultatu volitev. V nedeljo je bil dober dan za Slovenijo in EU. Pri nas je zmagala leva sredina, temu so pomembno prispevali tudi glasovi SD, v Franciji je izgubila skrajna desnica. Zmagale so vrednote demokracije, pravne države,” je zapisala predsednica stranke SD Tanja Fajon, ki je sicer na volitvah prejela zgolj malenkost čez tisoč glasov oz. 8,66 odstotka glasov v okraju Ljubljana Šiška 2, kjer je kandidirala. Stranka SD bo imela v parlamentu sedem poslancev, kar podpredsedniku te stranke Jerneju Pikalu ni bilo najbolj v ponos in je zato tudi odstopil. Fajonova seveda razmišlja “drugače”, pomembno je le to, da se je prebila do korita.

“Vaš največji doprinos k demokraciji je izguba 240 tisoč volivcev v zadnjih desetih letih,” je komentiral uporabnik Twitterja – nekoč močno stranko so namreč uspeli potopiti do te mere, da so na tokratnih volitvah prejeli zgolj tri odstotke več glasov kot stranka Resni.ca. To ni ravno dosežek, s katerim bi se lahko hvalili. Leta 2008 so Socialni demokrati pridobili kar 19 sedežev v primerjavi s predhodnimi volitvami, no, že na naslednjih volitvah je bilo precej drugače. Letos se je iz štaba SD  oglasil tudi nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je dejal, da je pričakoval, da bo politika Janeza Janše na volitvah poražena – cilj je bil torej dosežen, ne glede na slab rezultat same stranke. Tudi Matjaž Nemec je poudaril, da je bil osnovni cilj zamenjava Janševe vlade. Nekateri menijo, da je prav Nemec največji zmagovalec teh volitev – v Evropskem parlamentu bo namreč nadomestil korito Fajonove.

Zavračanje sodelovanja se stranki SD ni obrestovalo
Ne nazadnje je treba omeniti še to, da je stranki SD zmago na volitvah 2008 prineslo sodelovanje v partnerstvu za razvoj v prvi vladi Janeza Janše. Partnerstvo za razvoj so podpisali vsi predstavniki parlamentarnih strank, razen stranke LDS, ki je bila na volitvah 2008 največja poraženka, izgubila je kar 18 sedežev v parlamentu. Partnerstvo ni zavezovalo k soglasju, je pa zavezovalo k dogovarjanju – kar je pomemben temelj demokracije in nujen element razvoja države. Borut Pahor je takrat poudaril, daje partnerstvo izraz moči in ne šibkosti. Kot že rečeno, se LDS-u takrat nepripravljenost na sodelovanje ni obrestovala in enako se je letos zgodilo stranki SD. Ali se je iz omenjenih primerov kaj naučil Robert Golob, bomo videli – če ne prej – na naslednjih volitvah. Sicer pa, ne moti nasprotnika, ko dela napako, pravijo.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...