Policija je ob prihajajočih praznikih pripravila nekaj nasvetov in varnostnih opozoril

Datum:

V luči prihajajočih prvomajskih praznikov, ki bodo po dveh letih znova malo bolj sproščeni in brez omejitev zaradi epidemije covida-19, je Policija pripravila nekaj nasvetov za varnost, da bi bili prazniki karseda prijetni pa tudi varni.

Med prvomajskimi prazniki je običajno povečana uporaba karbidov in možnarjev. Zakon sicer dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmes za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija, a je treba upoštevati nekaj pravil.

Večja varnost pri pripravi kresa ali pokanju s karbidi
Uporaba karbidov (acetilenov) in možnarjev (priprav za pokanje s črnim smodnikom) se med prvomajskimi prazniki običajno poveča. Zakon o varstvu javnega reda in miru sicer dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, ki je zaradi tradicije sicer zakonsko dovoljena, vendar pri upoštevanju naslednjih pravil:

  • med 22. in 6. uro mora biti zagotovljen nočni mir in počitek ljudi (globa za nespoštovanje teh določil znaša od 83,46 do 208,65 evra);
  • mladoletnim osebam je uporaba možnarjev prepovedana;
  • možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji.
Foto: sta

Predvsem pa mora biti pri pokanju s karbidi in možnarji poskrbljeno za varnostne ukrepe (varnostna razdalja, količine smodnika se ne sme prekoračiti, obvezno polnjenje možnarjev na mestu poka, tik pred uporabo), saj lahko njihova nepravilna uporaba povzroči celo težke poškodbe, ki za vse življenje zaznamujejo posameznika ter njegove bližnje. Zaradi neprevidnega pokanja s karbidom in možnarji lahko nastanejo tudi požari v naravi.

Organizatorje kresovanj in posameznike Policija opozarja na nevarnost požarov v naravnem okolju, ki ob takšnih priložnostih niso redki. Pred kresovanjem zato pozivajo k ustrezni ureditvi in zavarovanju kurišča, pri čemer naj bo ogenj ves čas pod nadzorom, potrebno pa je:

  • urediti kurišče, ki mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi; kurišče mora biti oddaljeno od gozda vsaj 50 m. Od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa naj bo oddaljeno vsaj 100 m;
  • nadzorovati kurišče ves čas kurjenja;
  • po končanem kurjenju pogasiti ogenj in žerjavico ter pokriti kurišče z negorljivim materialom;
  • prenehati kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, kadar je povprečna hitrost vetra večja od 6 m/s ali ob sunkih vetra, močnejših od 10 m/s,
  • v naravnem okolju se pri kurjenju, sežiganju ali uporabi odprtega ognja ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje.

Za kurjenje kresov je potrebno pridobiti tudi dovoljenje pristojne upravne enote, vlogo za dovoljenje pa podati najmanj 7 dni pred prireditvijo. Tudi če gre za ognjemet v okviru javne prireditve, je zanj potrebno dovoljenje, ki ga izda pristojna upravna enota, izvajalec pa mora poskrbeti za vse varnostne ukrepe v skladu z elaboratom.

Strpno in previdno v prometu
Ker je med prazniki promet običajno veliko gostejši, je posledično tudi več prometnih nesreč, zato Policija poziva k dodatni previdnosti. Zastoji so pričakovani v smeri proti večjim turističnim krajem in Hrvaški ter ob koncu praznikov v nasprotni smeri, predvsem na začetku in ob koncu praznikov. V nedeljo, 1. maja 2022, in ponedeljek, 2. maja 2022, bo na podlagi Odredbe o omejitvi prometa na cestah v RS prepovedan promet za tovorna vozila in skupine vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone. Glede na to, da se bodo v prihodnjih dneh zvrstile številne prireditve, pa voznike pozivamo, da za volan ne sedejo pod vplivom alkohola.

Povečana možnost zastojev med prazniki (foto: STA)

Uporabite manj obremenjene mejne prehode
Na glavnih mejnih prehodih so pričakovani zastoji in daljše kolone, zato Policija poziva k uporabi manj obremenjenih mejnih prehodov, o katerih najdete informacije na spletni strani Policije ali pa na Prometno-informacijskem centru. Največ potnikov in vozil v obeh smereh pričakujejo na naslednjih mejnih prehodih za mednarodni promet: Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga, Dragonja in mejnem prehodu oz. kontrolni točki Sečovlje.

Opozarjajo še, da je prehajanje zunanje schengenske meje dovoljeno le na mejnih prehodih in v delovnem času: Seznam mejnih prehodov

Pred odhodom od doma se zavarujte pred vlomi
Če se odpravljate od doma, ne pozabite na samozaščitno ravnanje (ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave idr.), ki lahko odvrnejo morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo.

Vsem, ki bodo tudi letos obeležili 1. maj, mednarodni praznik delavstva, slovenska Policija želi, da praznične dni preživite kar se da prijetno in varno!

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Incident: Podporniki Hamasa napadli Ruparja, ki je za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...