Fake news, za katerega plačujemo davek

Datum:

Živimo v eri “fake newsa”, obstaja velikanski prepad med resnično informacijo na eni in manipulacijo ter lažmi na drugi strani. Lažne ali lažnive novice so vse bolj sofisticirane, distinkcija med “fake” in resnično je vse bolj prikrita in pri instant potrošniku medijskih vsebin lažne novice hitro naletijo na plodna tla. V času pred volitvami bo to še eskaliralo, očitno ne le na družbenih omrežjih, temveč tudi v tako imenovanih dominantnih medijih.

Televizija je še vedno tista, ki v največji meri vpliva na javno mnenje in posledično tudi na različne odločitve ljudi, tudi politične. In največje in najbolj gledane televizije so v tem predvolilnem času že prestopile prag medijskih manipulacij, katerih rezultat pod črto je “fake news.”

Oglejte si še: Cerarjeve potratne gostije

Manipulacija glede migrantskih kvot
Nacionalna televizije je imela v ponedeljek prvo soočenje vseh predsednikov strank, ki sodelujejo na letošnjih volitvah, in dan zatem je novinar RTV Slovenija Jure Brankovič analiziral trditve, ki so jih izrekli nekateri udeleženci soočenja. Obregnil se je tudi ob tri leta staro izjavo Janeza Janše glede migrantskih kvot in predstavil dva stavka: “Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično porazdeljeno.” Namera je bila jasna, češ da je bila SDS nekdaj glavna zagovornica tega sistema, sedaj pa ne več. V prispevku v oddaji Odmevi 8. maja 2018 je manjkalo bistveno nadaljevanje izjave Janeza Janše: “Hkrati pa seštevek kvot predstavlja končno število beguncev, ki ga je EU še sposobna sprejeti na svojem ozemlju. To bi moralo biti zelo jasno poudarjeno in znano tudi v okoljih, kjer nastajajo vzroki problema. Potencialnih, življenjsko ogroženih beguncev je bistveno več, kot jih EU lahko sprejme. Tudi tem je treba pomagati, vendar na ozemljih čim bližje njihovemu domu.”

Miro Cerar je takrat ob kvotah napovedoval, da bo Slovenija sprejela 15 do 20 migrantov, in smejala se mu je vsa država. Danes ga ne vprašajo po znanju poštevanke in seštevanja. Formule in izračuni, ki jih je delala Evropska komisija, so se spreminjali, in Slovenija bi po nekem ključu morala prevzeti dobrih 800 migrantov, vendar je ta sistem kvot že zdavnaj mrtev. Leta 2015, ob začetku te razprave, pa je “seštevek kvot” pomenil toliko in toliko migrantov in niti enega migranta več.

Zavrnjena zahteva za odgovor
Stavek Janeza Janše, ki ga je Jure Brankovič citiral, je resničen, toda zgodba novinarja je zlagana. Pri citiranju je pomembno, kje narediš piko. Če je stavek iztrgan iz konteksta, spremeni celotno zgodbo. Mojstri medijskih manipulacij pač izven konteksta sogovornika vzamejo tisto, kar sodi v njihov kontekst, v kontekst njihove zgodbe, ki si jo začrtajo, ko se lotijo novinarskega prispevka. Ali pa dobijo takšno naročilo. Če bi pri Janši dodali še preostale tri ali štiri stavke, potem bi moral biti zaključek drugačen. Zgodba drugačna. Drugačnega zaključka pa si na RTV niso želeli, ker to ni sodilo v njihov koncept analize.

Foto: iStock

SDS je zahtevala  dopolnitev in prikaz drugačnih mnenj, vendar je RTV odgovorila, da zahtevo za objavo odgovora zavračajo, ker “ne vsebuje dokazljivih navedb, s katerimi bi se zanikalo, bistveno popravljalo ali bistveno dopolnjevalo navedbe o dejstvih in podatkih v objavljeni informaciji”. To seveda ni res, takšen odgovor je najmanj cinizem.

Ne smemo biti tiho
Medijske manipulacije so bile in bodo. V avtoritarnih režimih je tega izjemno veliko, Sloveniji je nekaj te manire ostalo še iz svinčenih časov, nadgradili pa smo jo še z novimi spoznanji, ki so jih prinesli digitalni časi. V tem času priprav na politično olimpijado bo na pretek prikritega, velikokrat prav pritlehnega promoviranja dominantne ideologije, politike in politikov. Medijske prevare in manipulacije je treba razkrivati, se o njih pogovarjati, pisati in  poročati. Skratka, ne smemo biti tiho.

Miro Petek

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...