FBI je med racijo Donaldu Trumpu “ukradel” potne liste

Datum:

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek sporočil, da mu je FBI prejšnji teden med racijo v njegovi zasebni rezidenci v Mar-a-Lagu na Floridi “ukradel” tudi potne liste. “V raciji FBI-ja v Mar-a-Lagu so ukradli moje tri potne liste (enemu je rok potekel), skupaj z vsem ostalim,” je namreč sporočil na Truth Social.

To je napad na političnega nasprotnika na ravni, kakršne v naši državi še nismo videli. Tretji svet!,” je bil zgrožen Donald Trump. Potni listi sicer niso bili neodvisno razčlenjeni na FBI-jevem potrdilu o lastnini, na katerem so navedli 28 predmetov zaseženega inventarja.

V nalogu, ki ga je odobril generalni državni tožilec Merrick Garland, podpisal pa sodnik Bruce Reinhart, ni bilo navedeno, da lahko vzamejo Trumpov potni list, poroča ameriški Breitbart. Običajno je potrebna ločena sodna odredba, da se nekomu zaseže potni list, tudi začasno.

Trump je sicer še izjavil, da bi lahko napad FBI na njegovo rezidenco povzročil, da bi republikanci ponovno zavzeli tako predstavniški dom kot senat. Najverjetneje bodo republikanci ponovno pridobili predstavniški dom, medtem ko analize kažejo, da je senat velika loterija. “Republikanci bi lahko osvojili veliko dodatnih sedežev tako v predstavniškem domu kot v senatu zaradi močnega odziva na napad na Mat-a-Lago. Ankete kažejo, da so nekaj izgubljenega republikanskega ozemlja v zadnjih tednih nadoknadili z nenapovedanim vdorom FBI-ja, ki se ne bi smel nikoli zgoditi!,” je poudaril Trump na svoji platformi.

Spomnimo. “To so temni časi za naš narod, kaj takega se še nikoli ni zgodilo predsedniku ZDA,” je bil po raciji kritičen Trump, ki je pojasnil, da je sodeloval z vsemi ustreznimi vladnimi agencijami in zato nenapovedana racija na njegovem domu ni bila potrebna ali primerna. Vdor v Trumpov dvorec je bil tako za marsikoga presenetljiv. Ameriški analitiki so bili v dvomih, ali si bo pravosodno ministrstvo drznilo ustvariti takšen precedens – predvsem zaradi tega, ker bi lahko prihodnje republikanske vlade podobno postopale z nekdanjimi demokratskimi predsedniki. “To so temačni časi za našo državo. Moj čudoviti dom v Palm Beachu na Floridi oblega in okupira velika skupina agentov FBI. Gre za zlorabo tožilskih pooblastil in pravosodnega sistema za napad radikalno levih demokratov, ki si obupno prizadevajo, da ne bi kandidiral za predsednika leta 2024,” je tedaj zapisal Trump.

Trump je tudi opozoril, da je politična vročica po napadu FBI-ja dosegla nevarno raven. Ministrstvu za pravosodje pa je med drugim ponudil tudi pomoč pri ohlajanju vročice v državi.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...

Hamasovec priznal: Z očetom in bratrancem smo skupinsko posilili Izraelko, nato pa jo ubili

Grozodejstvom, ki jih je 7. oktobra zagrešil nad izraelskimi...

Obrtniki in podjetniki na vlado naslovili kar 137 zahtev

Obrtniki in podjetniki so letos na vlado naslovili 137...