Zdravniki o vladnih “rešitvah”: Dostopnost zdravstvenih storitev boste rapidno poslabšali!

Datum:

Namesto da bi vlada iskala rešitev za uresničitev stavkovnih zahtev, sprejema sklepe, s katerimi bo rapidno poslabšala dostopnost do zdravstvenih storitev tako v rednem delovnem času kot izven njega.

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov (Fides) so se odzvali na vladne ukrepe za zagotavljanje stabilnosti v javnem zdravstvu, kar po njihovem kaže na veliko nepoznavanje situacije v zdravstvu. “Če so takšne ukrepe pisali na Ministrstvu za zdravje, nas odslej za javno zdravstvo še bolj skrbi, kot nas je doslej,” menijo.

Uveljavljanje izmenskega dela bo po njihovem namreč pravno izjemno težek in hkrati za bolnike nevaren poseg v organizacijo dela. Posebej nevarno bo to v okviru sistema zagotavljanja nujne medicinske pomoči.

Odnos vlade je nonšalatnen
Ponovno se vidi tudi nonšalanten odnos Golobove vlade do veljavne ureditve področja dela zdravnikov, so kritični v sindikatu Fides. Nekatere ideje oziroma predstavljene rešitve, ki jih je predstavila vlada, namreč temeljijo na določbah Pravilnika o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva, ki pa je na podlagi dogovora Fidesa z vlado prenehal veljati v letu 2017 in torej ne more več predstavljati pravne podlage za organizacijo stalne pripravljenosti …, kar pomeni, da bodo predlogi vlade in ravnanja delodajalcev, če bodo temeljila na tej podlagi, dejansko brez pravne podlage in nezakonita.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in Robert Golob (Foto: Bobo)

Iz vladnih pojasnil danes tako Fidesu ni jasno tudi, kaj pomeni pojem “običajna delovna obremenitev” in kdo bo tisti, ki bo naredil “analizo” ter kako bo to storil, zlasti pa, kako se bo to izvedlo do 1. marca letos.

Če bo to prepuščeno javnim zdravstvenim zavodom, bodo strokovna vodstva tista, na katerih ramena bo politika zvrnila odgovornost za ukinjanje dežurnih delovnih mest in vse posledice, ki jih to prinese za zagotavljanje ustreznega zdravljenja. V praksi bo to pomenilo, da bodo zdravniki doma v pripravljenosti na klic. Pri tem je vlada očitno spregledala, da je stalno pripravljenost zdravnikom mogoče določiti le, če imajo za to njihovo soglasje ali če imajo o tem sklenjen dogovor s predstavnikom sindikata. Pri stavkajočih zdravnikih ni podanega ničesar od navedenega, zaradi česar bodo takšna navodila vlade pomenila le dodatno obremenitev nestavkajočih zdravnikov, če bodo ti seveda s tem soglašali.

Napovedani ukrepi vlade imajo po prepričanju Fidesa dve bistveni posledici: na ramena tistih, ki bodo še ostali, bo padlo še več dela, v primeru akutne bolezni ali zapletov pri hospitaliziranih pacientih pa ti ne bodo deležni take oskrbe, kot so je bili deležni doslej.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...