Fides: Zdravniki tudi med stavko delajo polni delavnik

Datum:

Sindikat zdravnikov Fides se je z izjavo za javnost odzval na zavestno širjenje neresnic o poteku stavke zdravnikov. Opozarjajo, da zdravniki tudi med stavko delajo 40 ur tedensko vključno z osmimi urami dežurstva. 

“Torej delajo poln delavnik, kar je tudi evropsko predpisana delovna norma za zdravnike, pogosto pa tudi več od polnega delavnika. Pacienti, ki pridejo v zdravstvene ustanove, tam vidijo zdravnike, ki delajo. In to so dejansko zdravniki na stavki, ki delajo toliko, kolikor dela večina zaposlenih v naši državi,” so zapisali v izjavi.

Sporočajo, da so vlado že sredi decembra opozorili na možnost stavke in predlagali takojšnji začetek pogajanj, da bi stavko preprečili.

“Podali smo tudi predloge terminov za pogajanja na vsaka dva dni. A v enem mesecu Vlada za preprečitev stavke ni storila nič, sprejela ni niti pobude za pogajanja. Tako smo danes vstopili v deveti teden stavke, kjer imamo še vedno občutek, da nas ne jemljejo resno,” pišejo v Fidesu.

Vlado so prav tako opozorili na administrativne in zdravstvene probleme, s katerimi se bodo soočili vsi, ki potrebujejo zdravniško potrdilo za podaljšanje vozniškega dovoljenja.

Premier Robert Golob (Foto: Bobo)

“A vlada zopet teh zapletov zavestno ne rešuje, čeprav bi jih lahko rešila enostavno, kot jih je tudi v času covida, tako pa ravna zgolj zato, da lahko vpletene jemlje za talce in jih uporablja v svojih aktivnostih proti stavkajočim zdravnikom. Ker drugih argumentov nimajo. Poudarjamo, da na URI Soča zaposleni še naprej opravljajo svoje delo, medtem ko uveljavljajo svojo pravico do stavke,” pišejo v sindikatu zdravnikov.

Primorani smo bili sprejeti skrajne ukrepe
Ob koncu izpostavljajo še, da vlada zavestno zavaja, da zdravniki stavkajo zato, da bi razgradili javni zdravstveni sistem. “Resnica je prav obratna. Ta in predhodne vlade so razmajale javni zdravstveni sistem do te mere, da se sam sesuva. Zato smo bili primorani uporabiti skrajne ukrepe, ker zahtevamo rešitev javnega zdravstvenega sistema in urejene pogoje dela,” zaključujejo.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Z motorjem varno v poletje

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna,...

Kako se znebiti vrtnih polžev

Vrtni polži lahko povzročijo precej škode na vrtu, saj...