Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Datum:

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke. Ocenjujejo namreč, da je odlok nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke. Dvomijo pa, da bodo zaradi stanja vladavine prava v Sloveniji s tem sploh kaj dosegli.

“V sindikatu pričakujemo, da bo Ustavno sodišče RS skladno z našim predlogom zadevo obravnavalo prednostno in da bo do dokončne odločitve ustavilo izvajanje odloka. Še enkrat ponavljamo, da odlok ne more biti pravna podlaga, na kateri bi lahko vlada določala obseg zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa, saj je ta zelo jasno in konkretno določen v zakonu,” so dejali v Fidesu.

Kaj lahko Fides pričakuje?
Velka možnost je, da bo Fides na ustavnem sodišču izgubil. Saj je Robert Golob vzel zdravnike za politične nasprotnike, poleg tega je levica “ugrabila” in spolitizirala vse institucije v Sloveniji. 

Kot je dejal Mitja Iršič, ima Slovenija velik problem. Ustavno sodišče je že večkrat pokazalo, na čigavi strani je, čeprav bi z zavrnitvijo Fidesove zahteve pravzaprav nasprotovalo svojim lastnim odločitvam iz časa pandemije in zanikalo lastno odločbo, da je delo zdravnikov nad 48 ur tedensko nedopustno.

Glavni stavkovni odbor Fidesa je tudi dejal, da se bodo v primeru kakršnega koli ukrepanja zoper stavkajoče na podlagi omenjenega odloka “uporabila vsa pravna sredstva za zaščito interesov stavkajočih”. To po njihovih navedbah vključuje tožbe, prijave na pristojne inšpektorate in po potrebi tudi podajanje kazenskih ovadb.

Stroka je jasna: vlada je “pogrnila” pri pravnih osnovah. Odvetnik in prejšnji direktor Slovenske obveščevalne agencije Janez Stušek je namreč prepričan, da je odlok nezakonit. “Vse pravice in obveznosti (oprostite, gre za osnove pravoznanstva) mora določati zakon. Podzakonski akt lahko ureja zgolj njihovo operacionalizacijo. To pomeni, da so obveznosti, ki jih nekdo nekomu nalaga, v tem primeru vlada zdravnikom, zadeva zakonske materije,” odgovori Stušek.

A navkljub vsemu je v Sloveniji, tako meni EU, “prišlo do napredka pri vladavine prava” pod Golobovo vlado. Počakajmo torej na odločitev Ustavnega sodišča RS.

Sara Kovač

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....